18 / 04 / 2024

Mortgage devi David Kellerman'ın esrarengiz ölümü

Mortgage devi David Kellerman'ın esrarengiz ölümü

Krizden ağır yara alan Freddi Mac'ın finansal koordinatörü David Kellermann evinde ölü bulundu.



Amerika'nın en büyük mortgage kredisi sağlayan kuruluşlarından olan Freddi Mac'ın finansal koordinatörü (CFO)  David Kellermann evinde ölü bulundu.
CNN ise haberlerinde 41 yaşındaki Kellermann'ın sabaha karşı Virginia'daki evinde intihat ettiği şeklinde duyurdu. Polis, henüz kesin ölüm nedeni hakkında bilgi vermedi.
ABD'de, devlet destekli tutsat (mortgage) kredisi veren Freddie Mac, geçen yıl 50,1 milyar dolar zarar etmişti. Geçen yıl hükümetten 13,8 milyar dolar destek alan şirket, 31 milyar dolar daha istemeyi planlıyor.
Şirketin, konut piyasasında koşulların kötüleşmesinin kredi kayıpları yaratması, tutsat (mortgage) destekli menkul kıymetlerin zarar yazması ve varlıkların vergi değerlerinin kalmaması yüzünden büyük zarar ettiği biliniyor. (Habertürk)

Konuyla ilgili diğer gazetelerde yer alan haberler:

Freddie Mac'in yöneticisi yaşamına son verdi

ABD'deki ekonomik krizin çıkmasında payı olduğu düşünülen iki büyük mortgage şirketinden Freddie Mac'in Mali İşler Müdürlüğü'nü vekaleten yürüten David Kellerman dün sabah Washington yakınlarındaki evinde ölü bulundu. Polisler ölüm nedeninin intihar olduğunu söyledi

41 yaşındaki David Kellerman Freddie Mac'e 1992 yılında analist olarak girmişti. Kellerman şirketin Mali İşler Direktörlüğü (CFO) görevini krizden bu yana vekaleten yürütmekteydi. Freddie Mac, düşük gelirlilere verdiği mortgage kredilerinin batması üzerine krizin tetikleyicisi olmuş, ABD hükümetinin hazırladığı kurtarma paketinden de 60 milyar dolar almıştı.
Polisler Kellerman'ı sabah evinin bodrumunda kendini asmış halde buldular. Kellerman'ın intihar ettiği evin değerinin yaklaşık 900 bin dolar olduğu söylendi. Ayrıca Kellerman'ın geride bir intihar notu bırakmadığı belirtildi. (Milliyet)

Mortgage devinde esrarengiz ölüm

Mortgage krizinin iki baş aktöründen biri Freddie Mac'ın finansal koordinatörü David Kellermann evinde ölü bulundu. İntihardan şüpheleniliyor

ABD'de hükümet tarafından kurtarılan sorunlu mortgage şirketi Freddie Mac'in CFO'su (Baş Mali Yöneticisi) David Kellermann Kuzey Virginia'daki evinde ölü olarak bulundu. David Kellemann'ın asarak intihar etmiş olabileceğini belirtiliyor.
CFO, şirketin finansal kontrollerinin, finansal planlama ve raporlama çalışmalarının ve aynı zamanda da şirketin bütçe planlamasının yapıldığı deparmanın başında bulunan yönetim pozisyonu olarak tanımlanıyor. Televizyonlar olayı, 41 yaşındaki Kellermann'ın sabaha karşı Virginia'daki evinde intihar ettiği şeklinde duyurdu.
ABD'de, devlet destekli mortgage kredisi veren Freddie Mac, geçen yıl 50.1 milyar dolar zarar etmişti. Geçen yıl hükümetten 13.8 milyar dolar destek alan şirket, 31 milyar dolar daha istemeyi planlıyor. Şirketin, konut piyasasında koşulların kötüleşmesinin kredi kayıpları yaratması, mortgage destekli menkul kıymetlerin zarar yazması ve varlıkların vergi değerlerinin kalmaması yüzünden büyük zarar ettiği biliniyor.

Eylülde atanmıştı
Kellerman, Freddie Mac'in hükümetin kontrolüne geçtiği 2008 yılının eylül ayında, Anthony Piszel'in istifası sonrasında göreve atanmıştı.
David Kellermann'ın ölümünün ABD hükümeti tarafından kontrol edilen Freddie Mac'e son bir darbe daha vurduğu ifade ediliyor. Freddie Mac'in CEO'su David Moffett ise geçen ay istifa etmişti. İsviçre'nin özel bankalarından Julius Bear'un CEO'su Alex Widmer'de geçen yılın aralık ayında intihar etmişti.
Freddie Mac ve Fannie Mae, ABD emlak piyasası açısından kritik öneme sahip bulunuyor. İki şirket geçen yılın eylül ayında batma noktasına gelmişti.
ABD Başkanı Barack Obama geçen ay, konut krizini atlatma planı kapsamında bu iki şirkete Hazine fonunu ikiye katlayarak her birine 200'er milyar dolar olarak kaynak sağlamayı kararlaştırmıştı. Fannie Mae ve Freddie Mac birlikte, ABD'deki konut kredilerinin yarısından fazlasına denk düşen 5.5 trilyon dolar tutarındaki 31 milyon konut kredisini sağlamış ya da garanti etmiş bulunuyor.
ABD hükümeti, mortgage kredisi geri dönüşlerinde yaşanan sorunlardan ötürü batma noktasına gelen iki şirkete 60 milyar dolarlık yardım yapılarak kurtarmıştı. Her iki şirketinde birlikte batması halinde ABD ekonomisinin altından kalkamayacağı kadar derin sorunlar yaşayacağının bilinmesi sebebiyle kurtarılmıştı.
Freddie Mac, 13 milyon emlak kredisine sahip ya da garantisi altında bulunduruyor. Freddie Mac, 1970 yılında ülkenin konut mortgage piyasalarına likidite sağlamak, emlak piyasasındaki dengenin sağlanabilmesi için Kongre tarafından kurulmuştu. David Kellermann, bu göreve atanmadan şirketin kıdemli başkan yardımcısı olarak çalışıyordu. Kellermann, 16 yıldır Freddie Mac'te görev yapıyordu. (Radikal)


Geri Dön