16 / 04 / 2024

Mortgage krizi sigortayı vurdu

Mortgage krizi sigortayı vurdu

ABD'de bu yılın başından beri devam eden mortgage piyasasındaki batık kredi krizinin küresel piyasalardaki etkileri su yüzüne çıkmaya devam ediyor.



Batık kredi oranının artmasıyla hedge fonlar bir bir kepenk kapatırken ABD piyasalarının yanı sıra Avrupa'da da bu alandaki sigorta maliyetleri rekor düzeyde artış gösterdi. Bazı yatırımcılar mortgage kayıplarını kapatmak için varlık satışına zorlanıyor. Avrupa'da kredi piyasalarına olan güveni gösteren iTraxx Crossover endeksi pazartesi günü ilk kez 500 baz puanın üzerine çıktı. Bu, 10 milyon euroluk bir tahvili sigortalamanın maliyetinin 500 bin euroya çıktığı anlamına geliyor. Önceki gün gerçekleşen bu çıkış endekste hazirandan beri gerçekleşen en büyük hareket olması açısından da dikkat çekiciydi. Endeksteki dalgalanma dün de devam ederken bu kez endeks 100 baz puanlık düşüşle 400 baz puana seviyesine indi ve geçen haftaki seviyesine yakın bir düzeye ulaşmış oldu. Benzer dalgalanma ABD piyasalarında da yaşandı. CDX endeksi pazartesi günü ilk kez 20 baz puan artarak 100 baz puana ulaştıktan sonra 87 baz puan seviyesinde kaldı. Uzmanlar mali piyasalardaki aşırı çalkantılı durumun batık kredi sıkıntısı nedeniyle kurumların varlık satmaya devam ettiği sürece var olacağı konusunda uyarıyor. RBS Greenwich Capital'in küresel stratejisti Alan Ruskin Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada ''Bu yıl tüm varlık sınıflarında kredi nedeniyle oluşan sıkıntı en azından büyük bir kararsızlık ortamına neden olacak'' yorumunu yaptı. Ruskin, kredi likiditesi ile risk yönetiminin niteliklerinin bir kriz ortamında test edildiğini belirtirken son dönemde kötü bir performans sergilediklerini vurguladı. Mali piyasalarda büyük bir makro ekonomik bozulma olmamasına rağmen bu hızlı dalgalanma pek çok yatırımcıda büyük tedirginlik yarattı.

Krizden 2 Avrupa bankası da etkilendi

ABD'deki subprime ve mortgage batık kredileri Avrupalı finans kurumlarını da ağır kayıplara uğratmaya başladı. Almanya'da küçük şirketlere kredi veren IKB Bankası ile ülkenin en büyük 2'nci bankası Commerzbank batık krediler nedeniyle zarar gördüklerini açıkladı. Yönetim kurulu başkanının görevden ayrıldığı IKB'de kayıpların daha ciddi olduğu bildirildi. Wall Street Journal'da dün yayımlanan habere göre şirket bir devlet bankasına başvurup kayıplarla mücadelede destek istedi. IKB'nin mortgage'a dayalı yatırımları nedeniyle kârının da düşeceği açıklamasıyla şirketin hisseleri önceki gün yüzde 19 oranında değer kaybetti. IKB'nin en büyük hissedarı olan, yüzde 80'i devlete ait finans kurumu KFW tarafından desteklendiği bildirildi. Görevden ayrılan Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Ortseinfen yerine ise KFW'nin üst düzey yetkililerinden Gunther Braunig getirildi. Commerzbank ise batık krediler nedeniyle yılın 2'nci ve 3'üncü çeyreklerinde zararının 54.8 milyon dolara ulaştığını açıkladı. Bankanın sözcüsü yaptığı açıklamada yüksek riskli kredilerdeki batık oranının artması nedeniyle bankanın toplam kaybının 1.6 milyar dolara ulaştığını belirtti. Uzmanlar gelecek haftalarda çeyrek ve ilk altı aylık performans raporlarının yayımlanmasıyla başka Avrupa bankalarının da yaşadığı kayıpların ortaya çıkacağını düşünüyor.

Bir hedge fon daha kapanıyor

Avrupa bankaları mortgage krizinden verdiği kayıpları ortaya koyarken krizden en çok etkilenen kurum olan HSBC'nin yılın ilk yarısındaki kaybının 760 milyon dolara ulaştığı bildirildi. Avrupa bankalarındaki kayıplarla birlikte batık emlak kredilerinin yarattığı sıkıntının ne kadar bulaşıcı olduğu da ortaya konmuş oldu. Zira batık mortgage kredilerinin neden olduğu kriz dalgası HSBC gibi kredi veren birincil kurumlardan bankalar ve hedge fonlar gibi ikincil piyasalara da sıçradı. Önümüzdeki günlerde hedge fon piyasasındaki kayıpların da artması beklenirken dün varlıklarının yarısını kaybettiğini belirten Sowood Capital adlı hedge fon kapanacağını açıkladı. Böylece piyasalardaki son dalgalanmalar nedeniyle kapanan ilk yüksek profilli hedge fon Sowood Capital oldu. Harvard Üniversitesi ve diğer önde gelen müşterilerinin paralarını yöneten Boston merkezli fonun, varlıklarının 4 haftadan kısa bir sürede 3 milyar dolardan 1.5 milyar dolara düştüğü açıklandı. Fon yöneticisi Jeff Larson dün müşterilerine yazdığı notta, fonun sert ve ani kayıplarına şirket tahvillerinin genişleyen getiri farkının (spread) sebep olduğunu belirtti. Larson'un fonun yönetti portföyün bir kısmını 14 milyar doları yöneten Citadel adlı hedge fona devredileceği iddia ediliyordu fakat Larson'un müşterilerine yolladığı mektupta Sowood ile Citadel arasında bir anlaşmadan söz edilmemesi dikkat çekti.

(Referans)


Geri Dön