27 / 04 / 2024

Mortgage, Organize İşler

Mortgage, Organize İşler

Bugünlerde yoğun bir şekilde gündemimizde olan Mortgage sistemine bir göz atmak istedim



Mortgage ( Konut Finansman sistemi )  ülkemize geldi fakat henüz tam anlamıyla hayatımıza giremedi.

Ülkemiz için can simidi olan bu sistemin işlemesi için her şeyin tam olması gerekiyor.

Öncelikle vergi yasasının değiştirilmesi gerekir.Milyonlarca çalışanın maaşları yüksek olmasına rağmen,asgari ücretten gösterildiği için,konut kredisi kullanamamaktadır.

Bir kişinin konut kredisi kullanması için resmi gelirinin 1/3 oranı kadar aylık kredi ödemesi yapması gerekiyor,fakat bu oran 100.000 TL için 10 yılda aylık 1.600 TL gibi bir rakamı ödemesi gerektiği gerçeğidir.Bu gerçek içerisinde B - B+ profil bulunmaktadır.

Bugün  100.000 TL'ye bir siteden 3 odalı bir daire almaya kalktığınızda, bence hiç kalkmayın oturun, çünkü  TOKİ  bile maalesef bu rakamlara böyle bir daire üretemiyor.


Mortgage'i harekete geçirip işlemesini ve bu sayede ekonomimize de ciddi anlamda fayda sağlayacak kesim ise gerçekte konut ihtiyacına sahip C ve C+ olan profildir.

Diğer taraftan en büyük potansiyel olan 10 milyona yakın kiracı için TOKİ ve  Kiptaş  dahil  bütün  inşaat şirketleri uygun ve nitelikli konut üretmeleri gerekmektedir.

Özellikle ABD ve AB ülkelerinde Mortgage kullanıldığında teşvik amaçlı uygulanan vergi indiriminin henüz biz de uygulanmaması,

Mortgage'nin özünde uzun vadeli yani 15-20 hatta 30 yıllık kredilerin verilmesi yatarken bugün,bankaların ortalama 7 yıllık konut kredi kullandırması daha işin başında olduğumuzu gösteriyor. 

Bankaların ağırlıklı olarak kullandırmış olduğu sabit faizli kredinin dışında,yeni ve farklı ürünler geliştirmesi gerekiyor.Buna paralel alıcı adayının komisyon,dosya masrafı,sigorta,ekspertiz vb. kalemlerin faize giydirilmiş şekilde olması ve aylık net ne kadar  ödeyeceğini bilmesi gerekiyor.

Mortgage'nin özelliği ve amacı kira öder gibi cümlesini gerçeğe dönüştürmektir. Maalesef yukarıdaki gerçeklerle örtüşen sebeplerden dolayı Mortgage tam anlamıyla rayına oturmadı ve bu söylediklerimin düzelmemesi durumunda da tam anlamı ile organize olarak işlemesi çok zaman alacaktır.

Yukarıda belirtmiş  olduğum sebeplerin muhatabı olan saygıdeğer kurumlarımızın, olumlu yönde aksiyonlarını kısa sürede almasını temenni ediyorum...

Hedefsiz gemiye rüzgar bile yardım etmez...

Saygılarımla

İlhan KAYA

[email protected]


Geri Dön