25 / 04 / 2024

MSA yeni binasını Maslak'ta açtı

MSA yeni binasını Maslak'ta açtı

City & Guilds'e Türkiye'den akredite "ilk" ve "tek" profesyonel aşçılık okulu Whirlpool Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), 2 milyon euronun üzerinde yatırımla kurduğu yeni binasını Maslak'ta açtı



Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, uluslararası mesleki yeterlilik sertifikası veren dünyaca ünlü City & Guilds'e Türkiye'den akredite "ilk" ve "tek" profesyonel aşçılık okulu Whirlpool Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), 2 milyon euronun üzerinde yatırımla kurduğu yeni binasını Maslak'ta açtı.

MSA kurucusu Mehmet K. Aksel, açılışta yaptığı konuşmada, 24 kişilik bir sınıfla başlayan maceranın bugün günlük kapasitesi 500 kişiye ulaşan bir başarı hikayesine dönüşmesinin kendilerini çok gururlandırdığını ifade ederek, öğrencilerini 8 ay kadar kısa bir sürede meslek sahibi olmuş, Türkiye'nin en iyi 5 yıldızlı otel ve restoranlarında çalışabilen, hatta yurt dışına giden birer şef adayı olarak mezun ettiklerini söyledi.

Aksel, eğitimleri sırasında staj yapan öğrencilerin yaşanan krize rağmen çoğunlukla stajlarına başladıkları yerlerden iş teklifleri aldıklarını, şu ana kadar MSA tarafından verilen 2 bin mezundan yaklaşık yüzden 90'ının çok iyi yerler ve pozisyonlarda çalıştığını belirtti.

Geçen yıl City & Guilds akreditasyonundaki Avrupa'nın en iyi 2 aşçılık okulundan biri olarak gösterilmelerinin ardından bu bina ile sadece Avrupa'da değil, dünyada farklı bir noktaya geleceklerini kaydeden Aksel, öğrencileri arasında doktor, mühendis, mimar, gece bekçisi, kuaför ve güvenlik görevlisinin de bulunduğunu anlattı.

British Council'ın Londra'nın dışında kuracağı Olimpiyat Köyü için kendilerinden mesleki çalışma programları talep ettiğini belirten Aksel, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, Türk mutfağının yurt dışındaki en büyük probleminin uygulanabilirlik standartlarının bulunmaması olduğunu söyledi.

Aksel, "Türk mutfağının önemli yemeklerinin standardize edilip, uygulanabilirliğini standardize edip yurt dışındaki otel ve restoranların menüsüne koyma aşamasında çalışmalarımız var" diye konuştu.

İtalyan aşçılık okulu Alma'ya gidenlerin temel eğitimi aldıktan sonra Türk mutfağı konusunda uzmanlık eğitimi beklentisi içine girdiğini ifade eden Aksel, "Onlar bizden uzmanlık eğitimi ister hale geldiler" dedi.

"BUGÜN 4 BİN-4 BİN 500 LİRA ALAN MEZUNLARIMIZ VAR"

Mehmet Aksel, MSA mezunlarının maaşlarına ilişkin bir soru üzerine, "Bizden mezun olanlar 1000-1500 lira arasında bir maaşla işe giriyorlar. Bugün 4 bin-4 bin 500 lira alan mezunlarımız olduğunu biliyorum. Bu kişiler mesleklerinde ilerlediklerinde 5 yıldızlı otellerde en iyi maaşı alanlar arasında yer alıyor" şeklinde konuştu.

Aksel, aşçılık eğitiminin bedelinin 11 bin lira, pasta-ekmekçilik eğitiminin ise 9 bin 500 lira olduğunu bildirdi.

MSA ana sponsoru Whirlpool adına Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu üyesi Levent Hatay da, Whirlpool'un cirosunun Vestel için önemli olduğunu, Whirlpool'un bugün Türkiye'de yüzde 2 pazar payı bulunduğunu ve üst segmentte yer aldığını söyledi.

Verilen bilgiye göre, profesyonel aşçılık, pasta-ekmekçilik ve yiyecek içecek işletmeciliği eğitimlerinin yanı sıra workshop ve kurumsal aktivitelere ev sahipliği yapan, danışmanlık hizmetleri veren MSA'nın Maslak'taki yeni binasının içinde Euro 2011 normlarındaki profesyonel mutfakların yanı sıra, workshop'lar için tasarlanmış mutfaklar, barmen, barista ve sommelier eğitim salonu, değişik kullanım amaçlarına göre planlanmış seminer salonları bulunuyor.

MSA'da, Türkiye'nin "ilk" ve "tek" Yiyecek-İçecek Konusunda Uzmanlık ve Nadir Eserler Kütüphanesi ile Türkiye'nin yiyecek-içecek tarihi konusunda özel bir koleksiyona sahip olan müze de bulunuyor. Okulun kütüphanesinde 400'ü nadir eser olmak üzere 2 bin 500 kitap yer alırken, müze 700'ü aşkın eser ile Osmanlı'da 1800'lerden Cumhuriyet dönemine uzanan sektörel yaşayış ve gelişime tanıklık eden bir arşive ev sahipliği yapıyor.

MSA binasında yer alan high tech özellikler; akıllı elektrik tüketim ve tasarruf sistemi, atık su tesisatlarına bağlı cihazlarda Avrupa 2011 normlarında bakteri sifonları, atık su sistemlerinde yağ ve nişasta tutucu paslanmaz çelik kapanları, okul genelinde ve davlumbazlarda otomatik yangın algılama, uyarı ve söndürme sistemleri, homojen hava dağılımlı, kumaş kanallı havalandırma sistemleri olarak sıralanıyor.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

MSA, aşçı ihraç ediyor!

Aşçılık okulu Whirlpool Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), kurucusu Mehmet Aksel, günlük kapasitelerinin 500 kişiye çıktığını söyledi.

Maslak'taki yeni binanın açılışında konuşan Aksel, bugüne kadar 2 binden fazla mezun verdiklerini belirterek, "8 aylık eğitimin ardından mezunlarımızın büyük kısmı staj gördükleri yerde mesleklerine devam ediyorlar" diye konuştu. Aksel, New York Ritz Carlton ve İtalya'da 2 Michelin yıldızlı Sadler restoranda çalışan mezunlarının olduğunu ifade etti.

Binada `mini müze' var
Yasal olarak yüzde 3 burs vermeleri gerektiğini ancak bununla sınırlı kalmadıklarını söyleyen Aksel, "Bizim için gözlerindeki ışık önemli. Başarılı öğrencilerimizin gitmelerine izin vermiyoruz" dedi.
Whirlpool adına konuşan Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu üyesi Levent Hatay, "Meslek eğitimine son derece önem verdiğimiz için 2004'de bu teklifi tereddüt etmeden kabul ettik. Whirlpool bugün üst segment içinde yüzde 2 pazar payına sahip" diye konuştu.
2 bin 500 kitaplık "Yiyecek İçecek Konusunda Uzmanlık ve Nadir Eserler Kütüphanesi"ne sahip olan MSA bünyesinde, 1800'lerden cumhuriyet dönemine uzanan ve dönemin sektörel yaşayış ve gelişime tanıklık eden bir mini müze de yer alıyor.
Milliyet

MSA hedefi de kapasiteyi de büyüttü

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ve uluslararası mesleki yeterlilik sertifikası veren dünyaca ünlü City&Guilds'e Türkiye'den akredite ilk ve tek profesyonel aşçılık okulu Whirlpool Mutfak
Sanatları Akademisi (MSA), 2 milyon avronun üzerinde yatırımla yeni binasını açtı.
MSA'nın kurucusu Mehmet Aksel, MSA ana sponsoru Whirlpool adına Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Üyesi Levent Hatay ve sponsor Tefal adına GroupeSEB Genel Müdürü Cüneyt Yağcı'nın katılımıyla gerçekleşen açılışta MSA'nın yeni hedefinin Avrupa sınırlarını aşarak dünyanın en iyi aşçılık okullarından biri olacağı vurgulandı.

Avrupa'da ilk ikide
Geçen yıl City&Guilds akreditasyonundaki Avrupa'nın en iyi iki aşçılık okulundan biri olarak gösterilen, Türkiye'nin dünyaca kabul gören Avrupa standartlarındaki tek mutfak okulu MSA, kapasitesini yaklaşık üç katına çıkardığı, Euro 2011 normlarındaki profesyonel mutfakları ile eğitimlerine Maslak'taki yeni binasında devam edecek.
Son yıllarda, özellikle de kriz sonrasında Türkiye'nin öncelikli konuları arasında yer alan mesleki eğitim konusunda önemli bir yatırıma imza atan MSA kurucusu Mehmet Aksel, 24 kişilik sınıfla başlayan maceranın bugün günlük kapasitesi 500 kişiye ulaşan bir başarı hikâyesine dönüştüğünü söyledi.

Aksel, öğrencilerini sekiz ay kadar kısa bir sürede meslek sahibi olmuş, Türkiye'nin en iyi 5 yıldızlı otel ve restoranlarında çalışabilen, hatta yurtdışına giden birer şef adayı olarak mezun ettiklerine dikkat çekti
Radikal


Geri Dön