26 / 04 / 2024

Muallimköy sakinleri Gebze Bilişim Vadisi'ne dava açtı!

Muallimköy sakinleri Gebze Bilişim Vadisi'ne dava açtı!

Türkiye’nin en büyük teknoloji üssü Gebze Muallimköy’de kurulacak. Dünya teknoloji devlerini ağırlayacak üs için mağdur olduklarını savunan Muallimköy sakinleri dava açtı.



Türkiye’nin en büyük bilişim vadisine ev sahipliği yapacak Gebze Muallimköy’ün sakinleri kamulaştırma mağduru oldukları iddiasıyla yargıya başvurdu. Kamulaştırma işlemleri esnasında arazilerinin yüzde 40 daraldığını savunan köylüler, “Tapularımaza konulan şerh nedeniyle mağdur edildik” diyor. 

Apple, Microsoft, Tesla, Intel, Cisco ve Oracle gibi dünyaca ünlü firmaların temsilcilik açması beklenen Bilişim Vadisi, 3 milyon metrekare arazi üzerinde yükselecek. Planlaması 1978 yılında gerçekleşen ve 2002 yılında binaları bitirilen Bilişim Vadisi’nin kurulacağı alanda Kocaeli-Yalova Körfez Geçiş Köprüsü’nün de yer alması arazi fiyatlarını yükseltmiş ama köylüler hallerinden hiç memnun değiller. Arazi sahipleri; kamulaştırmanın kendilerine sorulmadan yapılması, haklarının azaltılmasından şikayetçi.


Arazimiz nerede?

Bölgeye ülkenin en büyük bilişim alanının yapılacağının yıllardır anlatıldığını belirten Muallimköy Muhtarı Haydar Yılmaz, “2009’da bizlere 300-400 dönüm arazi üzerinde kamulaştırma yapılacağını söyleyerek tapularımıza şerh kondu. Böylece bölge imara kapatıldı, bizde arazilerimizin değerleneceğini düşünerek bekledik. 2014’te bizden habersiz Muallim Köy Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş adlı şirket kurulmuş. Şubat 2015’te ise tüm tapular yüzde 40 kesinti ile Sanayi Bakanlığı’na devredilmiş. Biz şimdi arazilerimiz nerede, hangi ada içinde kaldı bilmiyoruz. Bu sürecin dışında tutulduk ve hiç fikrimiz alınmadı. Bilişim Vadisi’nin dışında tutulmak isteniyoruz” dedi.


30’du 18 dönüm oldu 

Köy sakinlerinden Kutlay Üngör ise, “30 dönüm arazim vardı, 18 dönüme düştü ve nerede olduğunu bile bilmiyorum” açıklamasında bulundu.

Köylülerin avukatı Cemal Tınarlıoğlu ise, Bilişim Vadisi’nde hakları olan köylülere sorulmadan arazilerinden yüzde 40 kesinti yapılarak 33 bin, 70 bin ve 43 bin metrekarelik 3 parsele dağıtıldığını söyledi. Avukat Tınalıoğlu, köylülerin şu anda arazilerinin nerede olduğunu bilmediklerini ve Kocaeli İdare Mahkemesi’ne 30’un üzerinde dava açtıklarını vurguladı. 

Tınarlıoğlu, “Dava ile arazileri çok ucuza köylülerden almayı ama dünya devi şirketlere daha pahalıya satmayı istiyorlar. Elbette ki vatandaşa ait arazi devlet eli ile kamulaştırılır. Ama usulünce. Yani araziler gerçek değerinin yüzde 50 ucuzuna kapatılmaya çalışılıyor” diye konuştu.

 

Türkiye’nin bilim üssü kurulacak

Bilişim Vadisi’nin 3 milyon metrekarelik bir alana kurulması planıyor. Bilgi ve teknolojilerin ürüne dönüştürülmesi planlanırken 1.25 milyon metrekarelik alanın dünyaca ünlü teknoloji markalarının Ar-Ge Ofis alanlarına ayrılması gündemde. 5 bin firmanın 100 bin çalışanının bulunacağı alanda; spor, finans ve ekonomi şubeleri, eğitim tesisleri de olacak. Gebze’de deniz, hava ve kara yollarının ortasındaki Muallimköy’den Körfez Geçiş Köprüsü de geçiyor. Muallim Köy Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş adlı şirketin en büyük ortakları TÜBİTAK ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi. Alanda pek çok üniversitenin de çalışma alanının olması planlanırken, firma ve özel şirketler de tesis kuracak.


Milliyet 


Geri Dön