19 / 04 / 2024

Muammer Güler: Kimsenin konutuna mahkeme kararı olmadan girilemez!

Muammer Güler: Kimsenin konutuna mahkeme kararı olmadan girilemez!

İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Özellikle belirtmek istiyorum; hiçbir kimsenin hanesine, evine, konutuna, ofis niteliğindeki yerleşim yerine ve ofisine, mahkeme kararı olmadan hiçbir kimse giremez" dedi....



Güler, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının 2014 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı.


Görüşmelerde ağırlıklı olarak güvenlik güçlerinin toplumsal olaylardaki yaklaşımı, özellikle Gezi Parkı olayları, kişi hak ve hürriyetine yönelik çalışmalar, emniyet teşkilatının özlük hakları ve jandarma ile ilgili görüşlerin dile getirildiğini anlatan Güler, şöyle konuştu:


"Türkiye'de gerçekten de özel hayatın gizliliği, konut mahremiyeti, bireysel hak ve özgürlükler, bakın hükümetin teminatı altında demiyorum, öncelikle hukukun teminatı altındadır, Anayasa'nın, kanunların, evrensel hukukun teminatı altındadır. Peki devletin ve bizim hangi yolla teminatımız altındadır. Bu kanunlara uymayı yeminimizle bir görev üstlendiğimiz için, kamu görevlileri de mesleğe başlarken yaptıkları yeminle tekemmül ettikleri için böyle bir görev bizim de teminatımız altındadır. Ancak bu, şahıslara bağlı olmaksızın, hükümetlere, başbakanlara, bakanlara, genel müdürlere, komutanlara bağlı olmaksızın kişilerin temel haklarıdır. Bunlara asla dokunulamaz. Özellikle belirtmek istiyorum; hiçbir kimsenin hanesine, evine, konutuna, ofis niteliğindeki yerleşim yerine ve ofisine, mahkeme kararı olmadan hiçbir kimse giremez. Bu bizim yükümlülüğümüzdür. Hiçbir güvenlik görevlisi de böyle bir suçu açıkca işleyemez. Bu, şahsen de kendisinin sorumluluğu anlamına gelir."


Güvenlik birimlerinin kanunların öngördüğü görevleri uygulamak durumunda bulunduğunu anlatan Güler, işkenceye sıfır tolerans olup olmadığıyla ilgili soru üzerine, "Halen vardır. İleride de olacaktır. Bu çünkü bizim yükümlüğülümüzdür. Avrupa Birliği müktesabatı bunu gerektirir. Gerçekten de samimiyetle siz de teslim edeceksiniz ki AK Parti hükümetleri döneminde bu konuda çok ileri mesafeler alındı. Yani bireysel hak özgürlüklerin geliştirilesi anlamında çok önemli reformlar yapıldı" diye konuştu.


AA


Geri Dön