18 / 04 / 2024

Muğla Milas'taki Rıfat Ağa Konağı yıkılıyor!

Muğla Milas'taki Rıfat Ağa Konağı yıkılıyor!

Muğla Milas'ta bulunan 100 yıllık Rıfat Ağa Konağı yıkılıyor. Hisarbaşı Mahallesi’nde bulunan konak mahallelilin can ve mal güvenliğini tehdit ediyor.



Muğla Milas’ın Hisarbaşı Mahallesi’nde bulunan ve çevredeki vatandaşların can ve mal güvenliğini tehdit eden 100 yıllık Rıfat Ağa Konağı hakkında yıkım kararı çıktı. Alınan yıkım kararı çevrede bulunan esnaf ve mahalleliyi sevindirdi.


Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından, Milas’ta toplantı gerçekleştirildi.

Düzenlenen toplantıda, aylardır çözüme kavuşamayan Hisarbaşı Mahallesi Tabakhane Caddesi’nde bulunan 100 yıllık tarihi tescilli bina Rıfat Ağa Konağı’nın yıkılmasına karar verildi.


Gerçekleştirilen toplantıda; Milas Belediyesinin 4 yıl önce Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’na koruma amaçlı imar planında yapılan revizyon çalışmaları için yaptığı başvurunun onay süreciyle ilgili Milas’ta toplanan kurul üyeleri, ilçede bulunan tescilli yapılarda da incelemelerde bulundu. İncelemeler sırasında 40’a yakın yeni binanın, tescilinin yapılması için öneri yapıldı.


Olumsuz hava koşullarıyla birlikte daha çok yıpranan ve daha fazla dayanamayarak geçtiğimiz Ocak ayı içerisinde büyük bir gürültüyle yıkılan ve neredeyse bir polis memurunun altında kalmak üzere olduğu, Hisarbaşı Mahallesi Tabakhane Caddesi’ndeki tarihi tescilli bina 100 yıllık Rıfat Ağa Konağı ilgili bazı bilgiler de kurul üyeleri tarafından gözden geçirildi. Binanın tehlike arz eden cumba ve baca gibi bölümlerinin gerekli çizimlerinin ve belgelemelerinin yapılmasının ardından yıkılmasına karar verildi. Daha önce yıkılarak yolu kapatan molozların da temizlenmesi planlanıyor. Binanın yıkım kararı; bir süredir trafiğe kapalı olan ve maddi olarak büyük kayba uğrayan esnafı sevindirirken, can ve mal korkusu yaşayan çevredeki mahalleliye de rahat bir nefes aldırdı.


Milas’ta yıkılan binayla aynı şartlarda olan yaklaşık 60 binanın bulunduğu, bunlarla ilgili de tespit ve inceleme çalışmalarının yapılacağı öğrenildi.


Milas’ın tüm yazınsal ve tarihsel geçmişinin yer alacağı “Milas Kent Belleği Projesi” ile ilgili başlatılan çalışmalarla ilgili olarak kurul üyelerine bilgilendirme sunumu da yapıldı.


Milas Belediyesince Çöllüoğlu Hanı’nda oluşturulacak olan Milas Kent Belleği Projesi’nin koordinatörlüğünü yapan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Berber tarafından yapılan sunumda, Çöllüoğlu Han’daki hangi bölümlerin hangi amaçlar doğrultusunda kullanılacağı hakkında bilgi verildi.


Milas’ta 2 gün boyunca gerçekleştirilen toplantıya; Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, Başkan Yardımcısı Ayşegül Dinçer, Kurul Üyeleri Pakize Ünaldı, S. Semih Eren, Saime Kökçü, Hüseyin Kesimoğlu ve Temsilci Üyeler Muğla Büyükşehir Belediye Temsilcisi Esin Gümüş, Milas Belediye Temsilcisi Burcu Akın ile Milas Müze Müdürü vekili Mehmet Kaçmaz katıldı.


Milliyet


Geri Dön