26 / 04 / 2024

Muğla'da HES inşaatına tepki!

Muğla'da HES inşaatına tepki!

Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Beyobası Beldesi'nden geçen Yuvarlakçay Irmağı üzerine kurulmak istenen hidroelektrik santraline tepki gösterildi



Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Beyobası Beldesi'nden geçen Yuvarlakçay Irmağı üzerine kurulmak istenen hidroelektrik santraline (HES) tepki gösteren Pınarköy Köyü sakinleri ve çevreciler, geceyi kurdukları direniş çadırlarında geçirdi.


Buz gibi havada, HES için kesilen kütüklerin üzerine oturup yaktıkları ateşle ısınmaya çalışan yüzlerce kişi, yeni yılı da Yuvarlakçay'ın kaynağı olarak bilinen Dökmetepe Mevkii'nde karşılayacaklarını söyledi.

Eylemler sürecek

Köylüler, su kaynağını azaltacağını düşündükleri ve binlerce ağacın kesilmesine yol açan hidroelektrik santraline karşı eylemlerinin süreceğini, hiçbir şekilde geri adım atmayacaklarını belirtti.

Akfen Holding'e bağlı Beyobası Enerji Üretim A.Ş. tarafından kurulup 48 yıl işletilmesi planlanan santral yüzünden, önceki günlerde aralarında 300- 400 yıllık anıt çınarların da olduğu binlerce ağaç kesilmişti.
Süleyman İlter/Hürriyet

--

Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Köyceğiz ilçesine bağlı Beyeobası beldesinden geçen Yuvarlak Çayı üzerine kurulacak Hidroelektrik Santrali (HES) için belirlenen alanda kesilecek ağaçların 10 katının ilgi firma tarafından dikileceğini belirtti.

Santral yapımı için çok sayıda ağacın kesildiği iddiaları üzerine yazılı bir açıklama yapan Vali Altıparmak, 2006 yılının nisan ayında, DSİ Genel Müdürlüğü ile AKFEN Beyobası Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ arasında su kullanım anlaşması imzalandığını hatırlattı.

Bu anlaşmaya göre, Yuvarlak Çay'ın sularının kullanımıyla ilgili planın DSİ tarafından yapılacağına ve adı geçen firmanın bu plana uyma zorunluluğu bulunduğuna işaret eden Altıparmak, şunları kaydetti:

"Yuvarlak Çay'ın sularından yararlanan yurttaşların mağduriyeti söz konusu olmayıp, yurttaşlar Yuvarlak Çay'ın sularından yararlanmaya devam edeceklerdir. HES'in yapımı sırasında doğal hayatın korunmasına azami duyarlılık gösterilecek ve belirlenen alan içindeki kesimine izin verilmiş olan ağaç sayısının 10 katı, sözü edilen alana firma tarafından dikilmesi sağlanacaktır.

İnşa edilen santralden sonra Yuvarlak Çay'ın mansabında ve membasında değişen şartlar çerçevesinde, su kullanım hakkı öncelikleri, sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 20 yıllık periyotlarla güncelleştirilecektir." Sözü edilen alana santralin yapılmasıyla ilgili gerekli ön iznin verildiğine dikkati çeken Altıparmak, ilgili imar planlarının Özel Çevre Koruma Kurumu tarafından onaylandığını ve İl Özel İdaresince de askıya çıkarılarak kesinleştirildiğini bildirdi.

Muğla Tabiat varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla, proje uygulaması sırasında kesim bölgesi içindeki 8 adet ağacın kesilmemesine karar verildiğini belirten Altıparmak, uygulamaların ilgili kurumlar tarafından sürekli denetlendiğini de kaydetti.
AA


Geri Dön