24 / 04 / 2024

Muhteşem Yüzyıl, mobilyacıyı dizi fanı yaptı!

Muhteşem Yüzyıl, mobilyacıyı dizi fanı yaptı!

Dönem dizileri, her sektör gibi mobilyacının da yüzünü güldürüyor. Mobilyanın başkenti Modoko 'da dönem dizilerinden etkilenip gelen tüketici, özel mobilya tasarımı isteyen müşterilerin yüzde 5 'ini oluşturuyor



Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, “Kanuni Sultan Süleyman 'ın yazı masasından etkilenip gelen de var, ‘Bana mobilyalarımla tarihteki zaman çizgisini anlat ' diyen de. Modoko olarak mobilya tasarımcılarımızla bu talepleri karşılıyoruz ” diye konuştu.

Dönem dizileri, popüler kültürün son dönemde varlığını en çok hissettirdiği alan oldu. Büyük projeler, dev yapım maliyetleriyle hazırlanan dizi projeleri, ekonomiye canlılık katıyor ve modayı da değiştiriyor. Modoko Yönetim Kurulu Başkanı Etem Özçelik, ‘Bihter ve Muhteşem Süleyman ' gibi karakterlerin mobilya dekorasyonunda talebi yüzde 5 artırdığını söyleyerek, bunun azımsanmayacak bir oran olduğunu ve giderek arttığını ifade etti.

Özçelik, mobilya alanındaki gücüyle bilenen ve bünyesinde barındırdığı yaklaşık 200 mobilya tasarımcısıyla dekorasyondaki iddiasını ortaya koyan Modoko 'nun dizi modası akımından etkilendiğini söyledi.

İşletmeci profilinin yüzde 80 'i özel tasarım yapan mobilyacılardan oluşan Modoko 'daki mağazalara gelerek dizilerde gördüğü mobilyaları isteyen müşterileri olduğunu dile getiren Etem Özçelik, “Dizi etkisi, tüketicinin mobilyasını sık değiştirmesini de sağlıyor. Mobilyacılarımızdan edindiğimiz bilgiler, bu anlamda sektörde bir hareket yaşandığını ortaya koyuyor. Eskiden 20 yılda bir değişiklik yapan tüketici, bugün özel tasarım mobilyasını bile en fazla 10 yıl kullanıyor. Muhteşem Yüzyıl 'ı izledikten sonra bir mağazamıza gelen bir müşteri, tarihteki zaman çizgisini anlatan mobilya tasarımı istedi. Bu gelen en farklı taleplerden biriydi. Mağazamız bu isteği yerine getirerek müşteriye istenilen tasarımı sundu. Bir diğer müşterimiz Muhteşem Süleyman 'ın odasındaki masayı isterken, Aşk-ı Memnu yayınlandığı dönemde en çok istenen tasarımlar Bihter koltuğu ve Bihter 'in karyolasının başucuydu.   Özel mobilya tasarımı için gelenlerin yüzde 5 'i diziler sayesinde özel tasarım istiyor ”  şeklinde konuştu.  

Dekorasyon sektörünü kadınlar ayakta tutuyor

Modoko 'ya ev dekorasyonu için gelenlerin önemli kısmının kadın olduğunu ifade eden Başkan Özçelik, dekorasyon işini ayakta tutanın yüzde 75-80 oranında kadınlar olduğunu kaydetti. Nadiren olmakla birlikte, bazen kadınlardan daha çok ilgilenen erkeklerin de dekorasyon için Modoko 'daki mağazaların kapısını çaldığından bahseden Özçelik, böyle durumlarda genelde dış tasarımla erkeğin, iç tasarımla da kadının ilgilendiğini bildirdi.

Özel tasarım mobilya için Modoko mağazalarına gelen müşterilerin profilini de anlatan Özçelik, gelir düzeyi yüksek, 35 yaş ve üstü, üniversite mezunlarının bu grupta yer aldığını ifade etti.

Özel tasarımın her detayında müşteriden onay

Özçelik, özel mobilya tasarımı için Modoko mağazalarına gelen bir müşteriye sunulan hizmet için şunları söyledi:

“Mağazalarımızdaki iç mimarlar, müşterinin hoşlandığı renkler, hobileri gibi bilgileri ve isteklerini alıyor. Hareketli çizgilerden mi hoşlanır, düz çizgilerden mi, bunu öğreniyorlar. Sonra tasarlayıp tasarımı gerçeğe yakın bir görselle müşteriye sunuyorlar. Müşteri, yaptırmadan önce tasarımın ne olduğunu yapılmış gibi görebiliyor. Hiçbir risk almıyor. Müşteri ayrıca bir şey isterse tasarımı gördükten sonra, tasarıma o da ekleniyor, ya da değişiklik yapılıyor. Tasarım onaylandıktan sonra fiyat belirleniyor. Ardından da imalat başlıyor. İmalat maksimum 60 gün sürüyor. Kişiye özel tasarım olduğu ve genelde komple bir ev tasarlandığı için süre bu kadar yayılabiliyor. Ama tek bir oda tasarımı olduğunda bu süre iniyor. ”

Mobilyada moda avangarde ama uzun sürmeyecek

Mobilya modasından da bahseden Etem Özçelik, şu anda avangarde tarzının ön planda olduğunu, ancak mobilyacının bunun çok uzun süreceğine inanmadığını söyledi. Daha sonra mobilyada modanın klasiğe döneceği yönünde genel bir kanaat olduğunu dile getiren Özçelik, son dönemde en moda rengin beyaz olduğunu da sözlerine ekledi.

 


Geri Dön