19 / 04 / 2024

Muhteşem Yüzyıl stili artık evlerde!

Muhteşem Yüzyıl stili artık evlerde!

Muhteşem Yüzyıl dizisinin dekorlarının ilham verdiği stil, aslında uzun süredir yükselişte olan Osmanlı tarzının iyice popülerleşmesine neden oldu



Bazı markalar bu eşsiz kültürünün derinine inip uzun araştırmalar sonucunda bulduklarını bugüne yorumlayarak yepyeni koleksiyonlar yarattı, bazılarıysa işin kolayına kaçtı ve klişe sembollerle ürünlerine taşıyarak Osmanlı havasını oluşturmaya çalıştılar.

Aslında Osmanlı tam anlamıyla eklektik bir kültür, bu nedenle aynı zamanda dipsiz bir kuyu. Kuruluş öncesinde Arap, Pers ve İslam geleneklerinden etkilenen, Anadolu'ya yerleştikten soma ise başta Yunan, Ermeni ve Yahudi olmak üzere farklı halkların kültürleriyle kaynaşan Osmanlılar, yaşadıkları saray, köşk ve konaklara bu çokkültürlü geçmişi yansıtmışlar. Klasik Osmanlı evi ya da Osmanlı mahallesini gözünüzün önüne getrimek içinse, Safranbolu'nun ahşap evlerindeki detayları temel almak mümkün. Kapılarının tokmaklan bile başlı basma bir kültür olan bu evlerin özellikle avlularının günümüze taşınmaması yazık olmuş. Baksanıza 1835'te İstanbul'a gelen JuliaPardoe bu avlular için ne demiş: "Keşke Shakespeare, Romeo ve Juliet'in bahçe sahnesini yazmadan önce buraları görmüş olsaydı!"

Bugün Osmanlı sanatlarını ve imgelerini günümüze uyarlayan pek çok markamız, tasarımcımız ve mimarımız var. Markalar arasında en başarılı olanların Haremlique, Hiref, Yastık by Rıfat Özbek, Vakko Kumaş ve Deniz Tunç Design olduğunu söyleyebilirim. Yabancı kumaş firmaları da (özellikle İngilizler) bu desen hazinesini keşfettiler ve farkh şekillerde yorumlamaya başladılar, en yoğun ilgiyi de çintemani ve karanfil desenleri görüyor. Eğer neo-Osmanh bir eviniz olsun istiyorsanız, bu döneme ait yazılan pek çok güzel tekstil kitabı var, onları da okumanızı öneririm.

LOKUM İSTANBUL

Enfes lezzetinin yanı sıra, Napolyon Bonaparte, Picasso ve Winston Churchill gibi tarihe adım yazdırmış isimlerin beğenisini de kazanmış Türk lokumu, Zeynep Garan Keyman'm yarattığı bu güzel mağazada çok özel tatlar (mandalinadan menekşeye, zencefilden çaya) ve sunumlarla yaşatılıyor. Bunun dışında özel tasarımlı şişelerinde 12 çeşit kolonya, özel aromalı akide şekerleri, mumlar, özel hediye kutuları, mektup kağıtları ve 'Toile de Jouy' desenli kumaşları Kuruçeşme'deki adresinde bulabilirsiniz.

 OTTOMANIA

- Okuyun:   ArtemisYayınları'nın Nurbanu, Cariyenin Kızı Mihrimah ve Hürrem kitapları
  
- Seyredin: Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü'nün sahneye koyduğu Harem balesi ve Kösem Sultan oyunu 

-Gezin:Paris Galerie Alexis Renard dakı Autour de V Art Turc sergisi (8 Ekim'e kadar)

-Rahatlayın:Ayasofya Hurrem Sultan Hamamı (1956)

-Görün: Khaftan Art and Antıque'teki Yakub Cenin imzalı Sultan portreleri

Melda Narmanlı Çimen / HÜRRİYET


Geri Dön