19 / 04 / 2024

Multi, elindeki 4 araziyi konut ve ofis projelerine ayırdı

Multi, elindeki 4 araziyi konut ve ofis projelerine ayırdı

Multi Corporation, 2012'de Türkiye'de halka açacak



Turkmall ile yolları ayırdıktan sonra yoluna tek başına devam eden Multi Corporation, yüzde 26'sını Kanada Emeklilik Fonu'na sattığı gayrimenkul yatırım ortaklığını büyütüp 2012'de Türkiye'de halka açacak

Türkiye'de Turkmall ile birlikte inşa ettikleri Forum isimli alışveriş merkezleri (AVM) ile ismini duyuran Multi, 2008 yılında kurduğu ve yüzde 26'sını Kanada Emeklilik Fonu'na sattığı Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) şirketi Forum Türkiye Fonu'nu 2012'de halka açıyor. Turkmall ile yollarını ayırdıklarını ve şu anda hiçbir bağları olmadığını belirten Multi Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Hans van Veggel, "GYO'yu 2008'de Türkiye'de kurduk. Bu şekilde Kanadalı yatırımcıları da Türkiye'ye getirmiş olduk" dedi. Multi Development Türkiye Varlık Yönetimi ve Forum Türkiye Fonu CEO'su Cem Bodur, Türkiye'deki 17 AVM projesi tamamlandığında fonun elindeki büyüklüğünü 3 milyar euroya ulaşacağını söyledi. Fonu'nun yüzde 26'sını Kanada Emeklilik Fonu'na 250 milyon euroya sattıklarını dile getiren Bodur, "Halka arzımızın en az 1.3 milyar euro üzerinde olmasını bekliyoruz. Şirketi Multi'den bağımsız bir konuma getirdik. Yani halka açılmak isteyen başka firmalarla da ortaklık yapabiliriz" dedi.

TÜRKİYE 1. SIRADA
Yurtdışında Türkiye'de de yatırımları olan AVM geliştirme firması Corio ile yaptıkları işbirlikleri hakkında da bilgi veren Veggel, Corio ile İspanya, Portekiz ve Almanya'da 1.5 milyar euroluk proje gerçekleştireceklerini Türkiye'de de Corio ile 1-1.5 yıl içinde yeni projeler için işbirliği yapabileceklerini, fırsatlara bakacaklarını söyledi. Veggel, Türkiye'deki projelerin şirketin üçte birini oluşturduğunu 11 projenin tamamı bittiğinde de Türkiye'nin en büyük operasyonları haline geleceğini ifade etti.

Türkleri hem Doğu'ya hem Batı'ya çekeceğiz
Türkiye'de doğu illerinde AVM projelerini artıracaklarını Diyarbakır, Gaziantep, Elazığ'a da AVM inşa edeceklerini dile getiren Multi Development Türkiye CEO'su Hulusi Belgü, bir yandan da Türk perakendecileri Avrupa'ya götürmek istediklerini söyledi. Şu an 8 olan AVM sayısını 2012 yılına kadar 17'ye çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Belgü, yeni yapılacak 7 AVM için 1 milyar euroluk yatırım yapacaklarını söyledi.

Dört araziye konut ve ofis gelecek
AVM'leri Forum ismiyle açacak firmanın üç ay içinde Gaziantep'te AVM inşaatına başlayacağını belirten Belgü, "Elimizde kalan 4 araziyi ise AVM dışındaki konut ve ofis projelerine ayırdık" dedi.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Multi 17 alışveriş merkezine çıkacak yatırımı 3 milyar Euro'yu aşacak     
 
DÜNYANIN en büyük alışveriş merkezi (AVM) yatırımcılarından Hollandalı Multi, Türkiye'de yeni yönetimiyle hem yatırım atağına kalkacak hem de Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım fonunu hayata geçirerek halka arz edecek.

Yüzde 26'sı Kanada Emeklilik Fonu'na yüzde 74'ü ise Multi International'a ait olan Multi Gayrimenkul Geliştirme Yatırım Danışmanlık ve Tic. A.Ş. halka arz olmak isteyen farklı AVM yatırımcıları ve sahiplerinin katılımına da açık olacak. Halka arz işleminin 2012 yılında gerçekleşmesi bekleniyor. ‘Multi Turkey Retail Fund'un Multi'nin aktiflerinin sahibi olan bir şirket olduğunu ve burayı bir platform haline getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Multi Turkey Retail Fund CEO'su Cem Bodur, “Bu gayrimenkul yatırım fonu sadece Multi'nin AVM ve gayrimenkulleriyle sınırlı kalmayacak başka yatırımcıları da platforma dahil edeceğiz. Halka arzın 1.3 milyar Euro'nun üzerinde olmasını bekliyoruz. Bu fonun değeri Türkiye'deki 10 gayrimenkul yatırım ortaklığının tamamından daha büyük” dedi. Multi Development Türkiye CEO'su Hulusi Belgü, “Şu anda 8'i açık, 2'sa süren toplam 10 AVM 2.1 milyar Euro yatırımla gerçekleştirildi. 2012'ye kadar yapacağımız 7 AVM ile bu 3 milyar Euro'yu geçecek” dedi. Multi Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Hans van Veggel ise Multi'nin büyümesinin Türkiye'den destekleneceğini söyledi.
Hürriyet

1 milyar euro'yla 7 AVM açacaklar
Türkiye'de Forum markasıyla 8'i faal, 2'si inşaat halinde 10 alışveriş merkezine sahip olan Hollandalı Multi Corporation, 2012'ye kadar 1 milyar euro yatırımla 7 yeni AVM daha açacağını açıkladı

Hollandalı alışveriş merkezi (AVM) yatırımcısı Multi Corporation, Türkiye'de 2012 yılına kadar 1 milyar euro yatırımla 7 şehirde 7 AVM daha açacağını açıkladı. Forum markasıyla 8'i faal ve 2'si inşaat halinde 10 alışveriş merkezi bulunan Multi Corporation'ın Yönetim Kurulu Başkanı Hans van Veggel, Aksaray, Aydın ve Kayseri illerindeki 4 adet araziye de otel ve konut yapmak istediklerini söyledi. Son 4 yılda Türkiye'ye 2.1 milyar euro yatırım yaptıklarını anlatan Veggel, “Bakırköy'deki Marmara Forum ve Forum Kayseri'nin yapımı sürüyor. Çanakkale, Elazığ, Çorum, Gaziantep, Antalya,  Adana  ve Diyarbakır'da yine Forum markamızla 2012'ye kadar AVM'leri açacağız” dedi.

Türk markaları Avrupa'ya
Multi yatırımları içinde Türkiye'nin payının yüzde 35 olduğunu dile getiren Veggel, Corio ile de yurtdışı yatırımları için 1.3 milyar euro'luk anlaşma imzaladıklarını hatırlatarak, “Şu an hali hazırda Türkiye için bir plan olmasa da fırsatları değerlendiriyoruz. Onlar da Türkiye'den memnun” şeklinde konuştu.
Multi Türkiye'nin yeni CEO'su Hulusi Belgü ise yapmış oldukları AVM'lerde yabancı markaları Türkiye'ye getirmeye devam edeceklerini ve Türk markalarını da Avrupa'ya açmaya çalışacaklarını anlattı.
Belgü, “Colins ve Mavi gibi markalar Avrupa'da öncü. Türk markaları daha çok Türki cumhuriyetleri ve Ortadoğu'yu tercih ediyor. Onları da Avrupa'ya taşımak arzusundayız” dedi.
Multi Corporation ve inşaat alanında faliyet gösteren Turkmall, Nisan 2010'da yollarını ayırmıştı. Şirketin CEO'su Levent Eyüboğlu, Turkmall ile yoluna devam ederken, MultiTurkmall ise adını ve logosunu Multi Development Türkiye olarak değiştirdi.

14 ÜLKEDE FAALİYET GÖSTERİYOR
-Multi, 14 ülkede 40'ı AVM 192 projeye sahip
Varlıkları: 12.4 milyar euro
Bünyesindeki perakendeci sayısı: 10 bin 800

Türkiye'de 238 AVM bulunuyor
Sektör, 2010 yılına 238 AVM, 5.7 milyon metrekare kiralanabilir alanla girdi. Yıl sonuna kadar açılması planlanan 32 AVM ile kiralanabilir alan 6.7 milyon metrekareye ulaşacak. AVM'lerin toplam cirosu 2009'da 21 milyar lira oldu. Bu yılki cironun 25 milyar lira olarak gerçekleşmesi bekleniyor. 2009'u 1 milyar ziyaretçi ile kapatan AVM'lerde yeni hedef 1.1 milyarı yakalamak.

Halka açılacak
Multi Development Türkiye Varlık Yönetimi CEO'su Cem Bodur, gayrimenkul yatırım ortaklığını (GYO) 2012 yılına kadar olgunlaştırıp halka açacaklarını söyledi. En büyük GYO fonu olarak halka arz olmayı hedeflediklerini belirten Bodur, “Halka arzın fiyatı 1.3 milyar euro'nun üzerinde olur diye tahmin ediyoruz. 2008'de GYO'ya dönüşmek için kurulan fonun yüzde 25'i 250 milyon euro'ya Kanadalı bir emeklilik fonuna satıldı. Büyük ortak Multi. Ama zaman içinde ortaklar artarsa Multi adından vazgeçeriz” dedi.
Milliyet

Yola yalnız devam eden Multi, 2012 sonunda 17 AVM'ye ulaşacak

Turkmall'la girdiği Türkiye pazarına yalnız devam etme kararı alan Hollandalı Multi Development, sekiz olan alışveriş merkezi sayısını 2012 sonunda 17'ye çıkaracak. Kuruluş, Diyarbakır ve Elazığ gibi illerde de alışveriş merkezi açacak

Türkiye'ye bugüne kadar 2.1 milyar avroluk yatırım yapan ve sekiz alışveriş merkezi açan Hollandalı Multi Development bundan böyle yola tek başına ama hızlı devam edecek.

Bir süre önce Türkiye pazarına birlikte adım attığı Turkmall'la yollarını ayıran  Multi Development, 2012 yılının sonuna kadar 17 alışveriş merkezine ulaşmayı planlıyor. Kuruluş, açacağı dokuz yeni alışveriş merkezi için 1 milyar avro yatırım yapacak.

Şuanda Bakırköy ve Kayseri'de yapımı devam eden alışveriş merkezleriyle önümüzdeki dönemde 10 alışveriş merkezine ulaşacaklarını belirten Multi Development Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, Türkiye'de bundan sonra Doğu'ya yöneleceklerine, Adana, Gaziantep, Diyarbakır ve Elazığ'da yatırım yapacaklarına dikkat çekti. Belgü, 2012 sonuna kadar yedi AVM yatırımına başlayacaklarını açıkladı.

Konutta yapacak
11 arsa satın aldıklarını ve bunların yedisinin AVM olacağını, dördünüyse otel ya da konut olmak üzere farklı gayrimenkul projeleri olarak değerlendireceklerini aktaran Belgü, “Türkiye'de sekiz AVM yatırımını hayata geçirdik. Bakırköy'deki Forum Marmara ve Forum Kayseri'nin ise inşaatı sürüyor. İnşaatı süren AVM'lerle pazara yaptığımız yatırımın tutarı 2.1 milyar avroya ulaştı. Yeni AVM'ler için de 1 milyar avroluk yatırım düşünüyoruz. 17 AVM'nin toplam yatırım büyüklüğü 3.1 milyar avroya ulaşmış olacak” diye konuştu. Otel ya da konut olarak değerlendirecekleri dört arazinin Bakırköy, Aksaray, Aydın ve Kayseri'de olduğunu da açıklayan Belgü şunları söyledi: “Bakırköy'deki arazi Marmara Forum'a komşu ve altında üç metro istasyonu var. Belediye bu istasyonların yapımı konusunda hızlı davranırsa burada hem rezidans hem de AVM yatırımı planlıyoruz.”

Diyarbakır'daki AVM inşaatıyla ilgili finansman konusunda bir sıkıntılarının olmadığını ve inşaata üç dört ay içinde başlayacaklarını söyleyen Hulusi Belgü, “Proje iki fazda gerçekleşecek. Önce hipermarket ve yapı marketle ilk fazı açacağız ve deneme yapacağız. Üç yıl içinde de ikinci fazı açarak projeyi tamamlayacağız” dedi. Yine üç ay içinde Gaziantep'teki AVM'nin de inşaatına başlayacaklarını açıklayan Belgü, ardından Çorum, Elazığ, Çanakkale, Adana ve son olarak Antalya'daki yatırımlarının hayata geçirileceğini kaydetti.

Kriz ayrılığı tetikledi
Multi'nin Türkiye'de girdiği olgunlaşma dönemi nedeniyle yeniden yapılanmaya ihtiyaç duyduğunu ve krizin bu süreci hızlandırdığını söyleyen Multi Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Hans van Veggel, “Multi Turkmall ile Multi Development Türkiye ayrı şirketler ve aralarında hiçbir bağ yok. Şu anda yönetimsel bir değişiklik yaptık ve isim değişikliği de gerçekleştirirek Multi Development Türkiye olarak yolumuza devam ediyoruz. Levent Eyüboğlu'nun ise Hollanda'daki merkez şirkette pasif yüzde 4 hissedarlığı kaldı” diye konuştu.
Türkiye'de yatırımlarının hızlanarak devam edeceğine ve yatırım için fırsat kolladıklarına dikkat çeken Veggel, “Türkiye portföyümüzde büyüklük açısından iki ya da üçüncü sıradadır. Ancak büyümemizin ağırlıklı bölümü Türkiye'den gelecek ve bu oran yüzde 35 düzeyinde olacak” dedi.

İki yıl sonra halka açılmayı planlıyor
Avrupa'nın perakende devi Hollandalı Multi Development, Türkiye'de yeni yönetimiyle bir taraftan yatırım atağına kalkarken diğer taraftan da Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım fonunu hayata geçirerek halka arz edecek.
Yüzde 26'sı Kanada Emeklilik Fonu'na, yüzde 74'ü ise Multi International'a ait olan Multi Gayrimenkul Geliştirme Yatırım Danışmanlık ve Tic. A.Ş. yurtdışında kullanılan adıyla ‘Multi Turkey Retail Fund' halka arz olmak isteyen farklı AVM yatırımcıları ve sahiplerinin katılımına da açık olacak. Halka arz işleminin ise 2012 yında gerçekleşmesi bekleniyor.
‘Multi Turkey Retail Fund'un Multi'nin aktiflerinin sahibi olan bir şirket olduğunu ve burayı bir platform haline getirmeyi hedeflediklerini söyleyen Multi Turkey Retail Fund İcra Kurulu Başkanı Cem Bodur, “Bu gayrimenkul yatırım fonu sadece Multi'nin alışveriş merkezleri ve gayrimenkulleriyle sınırlı kalmayacak başka yatırımcıları da platforma dahil edeceğiz. Katılan yatırımcılara göre şirketin adı da değişebilir. Bu fonun 2012'de halka arzını planlıyoruz. Halka arzın 1.3 milyar avronun üzerindeki bir rakamdan olmasını bekliyoruz. Bu fonun değeri Türkiye'deki 10 gayrimenkul yatırım ortaklığının tamamından daha büyük” diye konuştu.
Radikal/Satfiye Yuva Kireçci


Geri Dön