23 / 04 / 2024

Münir Tanyer: Doğru kentsel dönüşümle İzmir Türkiye'nin parlayan yıldızı olur!

Münir Tanyer: Doğru kentsel dönüşümle İzmir Türkiye'nin parlayan yıldızı olur!

Münir Tanyer İzmir' e ev almaya geldi herkesi ev sahibi yaptı. Doğru kentsel dönüşümle İzmir' in Türkiye' nin parlayan yıldızı olabileceğine dikkat çeken Tanyer, yeni projelerle çağdaş yaşam alanı sunmaya devam edecek...




İzmir'in inşaat sektöründeki önemli markası Tanyer İnşaat'ın başarı öyküsünü anlatacağım bugün... O; 20 yıl çok sevdiği Türk Silahlı Kuvvetleri'ne subay olarak hizmet etti. 


Geçirdiği trafik kazası sonucu işini bırakmak zorunda kaldı. Emeklilik günlerini inşaat mühendisi ablasının yaşadığı ve her yaz tatilinde geldiği İzmir'de bir ev alarak geçirmek istedi. 

Arkadaşları ile kooperatif kurmak için çıktığı yolda bugün Tanyer İnşaat markası ile inşaat sektörünün önemli oyuncularından biri haline geldi. Sözünü ettiğim girişimci Münir Tanyer. 

20 yıllık tecrübeye 20 yıllık inşaat sektörü kariyerinde "Altınvadi", "Altınova", "Mavi Su" projelerini başarı ile tamamladı Münir Tanyer... Şimdi de hiçbir müteahhidin cesaret edemediği Narlıdere'nin tepesinde "Asma Bahçeler" projesi için ter döküyor. İzmir'de benzeri bulunmayan, teras bahçesi olan, her türlü konfora sahip 98 daireden oluşan projesini 2015 yılı Haziran ayında tamamlayacak. İnsan odaklı projeler yapa- ¦( rak şirketlerini marka haline getirdiklerini belirten Münir Tanyer ile marka yolculuğunu ve iş felsefesini ve gelecek hedeflerini konuştuk. 

• İnşaat sektörüne nasıl girdiniz? 

• Ben kara kuvvetlerine 20 yıl subay olarak hizmet verdim. Geçirdiğim trafik kazası sonucu çok sevdiğim işimden binbaşı rütbesindeyken emekli olmak zorunda kaldım. İzmir'e emeklilik hayatı geçirmeye geldim ama daha yoğun bir işin içinde buldum kendimi. 

1993 yılında Tanyer İnşaat firmasını kurduk. 

Balçova'da 1994 yılında iki katlı dubleks bir ev yaparak ilk projemizi hayata geçirdik. 1995 yılında Altınvadi kooperatifini kurduk. 1997 yılında 88 konutluk bu projenin taahhüt firması olarak inşaatına başladık. Otoparkı, sosyal tesisleri ve yüzme havuzu ile örnek bir projeyi hayata geçirdik. Daha sonra 120 konutluk Altınova Kooperatifi'ni kurduk. 2006 yılında 120 konutluk bu projeyi tamamladıktan sonra 180 konutluk Mavi Su Evleri projesine başladık. 

Yine kapalı otoparkı, yüzme havuzu ve sosyal tesisleri olan Mavi Su Evleri'ni 2011 yılında teslim ettik. Bu süre içinde Asma Bahçeler projesinin arsasını almıştık. 2011 yılında Asma Bahçeler Projesini başlattık. 

• Asma Bahçeler, özel projeniz sanırım. 

• Asma Bahçeler bizim için özel bir proje oldu. Narlıdere'de yaptığımız projelerle orta üst gelir grubuna dönük yaşam alanları yarattık. Asma Bahçeler'de yine : orta üst gelir İl İ0H grubuna yöB Jfe nclik daha özel bir proje oluşturd u k . 

Arazimizin eğimli olması nedeniyle mimarlarımızla oturarak farklı bir proje oluşturduk. Doğayla bütünleşen, yeşili muhafaza ederek bir mimari yapı tasarladık. 

Ali Onbaşı Deresi'nin olduğu vadi Narlıderelilerin nefes aldığı bir yerdir. Yukarıdan en aşağıya kadar birbirini tamamlayan ve hiçbir evin bir altındaki evi görmeden ve önünde bahçesinin olduğu bir mimari eser ortaya çıktı. Burada yaşayanlar denizle vadinin birleşiminden oluşan çok eşsiz bir doğa güzelliği manzarasına sahip olacaklar. Sloganımızdaki ması bir avantaj. Kentsel dönüşüm de apartman bazında değil de ada bazında yapılması gerekir. Çarpık yapılardan derhal kurtulmamız gerekir. 10-15 bin Murat Şahin msahmiletisifTKŞgmait.com bozToplu konut değil, çağdaş sitede varız • Sizin de kentsel dönüşüm projeleriniz olacak mı? 

• Seçimlere kadar hiçbir kentsel dönüşüm projesine başlanacağını düşünmüyorum. İnsanların sağlam ve sağlıklı konutlarda oturması anayasal bir hak. Şu anda yapılanlar kentsel dönüşüm değil. Bir apartmanı yıkıp yerine aynıgibi burada yaşayanların yaşam standartlarını 4 dakikada yükselteleceğiz. 

• Beklediğiniz gibi ilgi gördü mü? 

• İnşaatımızın aşağı yukarı yüzde 55 seviyesindeyiz. Dairelerin yüzde 60'ını sattık. 

Programladığımız inşaat teslim süresi 2015 haziran ayı. 36 ayda teslim edeceğimiz projenin yarısındayız. Satışta planladığımız gibi devam ediyor. Projemize ilgi çok yoğun. Doğayı seven, aktif olan, yaşama bağlı herkesin yaş sınırı olmaksızın ilgi duyacağı bir projeyi hayata geçiriyoruz. Burada herkes müstakil hissedeceği bahçeli bir evi olacak. Projede 98 bağımsız bölüm var. En alt katta otopark olacak. Site sakinleri yanlardaki iki yatay asansör ile evlerine ulaşabilecek. 

• Kentsel dönüşüme bakışınız nasıl? 

• İzmir, İstanbul gibi çok yoğun göç alan, nüfusu çok hızlı artan, yoğunluğu fazla olan bir kent değil. Bu anlamda biraz yavaş büyüyor. 

Sanayi kenti değil. İzmir'de konut alanında hareket yavaş oluyor.  İzmir  önümüzdeki süreçte parlayan bir yıldız olacak. İzmir'in coğrafi konumu, iklimi çok çok iyi. Sanayi kenti olmasını yapmakla bu iş olmaz. Bizim aldığımız arsalar var. Bunların bir kısmı, kentsel dönüşümde yer alan bölgelerde. Bize uygun güzel bir proje olursa kentsel dönüşüme katkı sağlayabiliriz. 

Toplu konut olarak değil ama insanı öne alan çağdaş site biçiminde konut projelerine devam etmek istiyoruz. 

metrekarelerde spor ve yaşam alanları yaratılarak, otoparklar oluşturularak kentsel dönüşüm gerçekleştirilirse İzmir Türkiye'nin değil dünyanın parlayan yıldızı olur. 

• Marka olma yolculuğunuzda neler ön plana çıkıyor? 

# Biz öncelikle gelişen teknolojiye anında ayak uyduruyoruz. Bu teknolojiyi estetik bir anlayış ve ahenkle bir araya getiriyoruz. Konut almak isteyenler için özel projeler hazırlıyoruz. 

Sürekli insan odaklı çalışıyoruz. Çağdaş, yaşanabilir, doğayla birlikte ve doğayı madan proje geliştiriyoruz. Teknik detaylara çok önem veriyoruz. İnsan odaklı olmadan konut üretmek kolay. Ancak biz her zaman zoru seçtik. Bugüne kadar hep eğimli arazilerde projeler uyguladık. Kadınların beklentilerini çok dikkate aldık. Projelerimizi onların beklenti ve istekleri doğrultusunda yönlendirdik. 

Bunun da karşılığı alıyoruz. Biz her projemizin marka olması için çalışıyoruz. Projelerimiz markalaştığı ölçüde değerleniyor. 

• İnşaat sektöründe marka olmak isteyenlere neler önerirsiniz? 

• İnşaat sektöründe artık büyük karlar yok. Rekabet çok sıkı. Belirli standartlara sahip olan projelerin metrekare fiyatları belli. Bizim sektörde karını müşterileri ile paylaşanların daha kalıcı olacağını düşünüyorum. Tabii ki müşterinizi aldatmamak, kaliteli üretimler yapmak, profesyonel bir ekiple çalışmakta çok önemli. Biz bugüne kadar hayata geçirdiğimiz projelerle o bölgelere değer kattık. O bölgenin sosyal dokusunu değiştirdik. Çevresindeki konutların da değerlerini arttırdık. Eğer bunları başarabiliyorsanız zaten sizi herkes tanımaya başlıyor. 

2014'te sektör ivme kazanacak W İnşaat sektörü, 2013 yılını nasıl geçirdi, 2014 beklentileriniz nelerdir? 

• Sektörümüz 2013 yılında da büyüyen, lokomotif bir sektör oldu. Büyüme oranımız Türkiye'nin büyüme oranının üzerine çıkarak yüzde 5 oldu. 

Sektörümüz 150'den farklı iş kolunu ilgilendiriyor. Çok sayıda konut üretmektense, çağdaş, yaşanabilir yaşam alanları oluşturulmalı. Planlar buna göre yapılmalı. Kentsel dönüşümde de bunlara dikkat edilmeli. Eğer bu esaslar uygulanırsa kentsel dönüşüm projeleri ile birlikte inşaat sektöründeki büyüme ivmesinin artarak devam edeceğini düşünüyorum. 


Milliyet Ege


Geri Dön