20 / 04 / 2024

Murat Atay: Nüfusla birlikte konut talebide arttı!

Murat Atay: Nüfusla birlikte konut talebide arttı!

Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, "Nüfus ve gelir seviyesi artıyor. Bu da konut talebinde artış anlamına geliyor" dedi. Atay, Türk halkının hızlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini ifade etti.



Dünyadaki pek çok ülkenin, özellikle de gelişmiş ülkelerin aksine, Türk halkının hızlı bir şekilde büyümeye devam ettiğini ifade eden Garanti Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, "Yıllık nüfus artış hızımız yüzde 1'in üstünde. Yani yılda neredeyse 1 milyon kişi artıyoruz. Kentleşme oranımız yüzde 80'lerin üstünde, hatta son düzenlemeler ile yüzde 90'ların üstüne çıktı. Bîr evde yaşayan ortalama kişi sayısı da düşüyor. 


Hem sosyal değişiklikler, hem kentleşme 5'lerin üstünde olan bu sayıyı 4'ün altına getirmiş durumda. Gelir seviyesi de artmaya devam ediyor. Yani nüfus da artıyor, gelir de artıyor. Bu saydığım tüm özelliklerin hepsi ayrı ayrı konut talebinde artış anlamına geliyor" dedi. 


YÜZDE 25 ARTIŞ 

Türkiye'nin, dünyada demografik yapısıyla ön plana çıktığını söyleyen Atay, "GYODER'in yaptığı analizlere göre her sene 600 binden fazla konut üretimi gerekiyor. 2004 sonu itibarıyla Türkiye'de mortgage sektöründen bahsetmek mümkün değilken, şu anda katılım bankaları ile beraber 120 Milyar TL'yi aşmış durumda. Geçen 10 yıl boyunca çift haneli büyümeye imza attı, yılda ortalama olarak yüzde 25 artış gösterdi. 


Suni bir talep patlaması söz konusu değil; ancak nüfusa paralel doğal bir arz artışından bahsedebiliriz. Fiyatlarda bir yükseliş var; reel bazda bakıldığında ise alarm verecek bir gelişme mevcut değil. 

Sektörde balon diye tanımlanan sorunun en büyük kaynağı, söz konusu arz-talep arasındaki fark. Garanti Mortgage olarak, Türkiye'de balon sorunu olduğunu düşünmüyoruz. Belirli segment ve bölgelerde arz-talep dengesizliği kaynaklı arz fazlası mevcut" dedi. 


Kentsel dönüşüme internet sitesi TÜRKİYE'nin büyük biı kışını deprem kuşağında yeı aldığı için, kentsel dönüşümün en önemli ihtiyaçlardan biri olduğunu belirten Murat Atay şunları söyledi: "Depreme dayanıklı olmayan binaların, en kısa sürede, deprem güvenliği sağlanmış binalarla değiştirilmesi gerekiyor. Biz de Garanti Mortgage olaıak. müteahhitlerle bir araya gelerek,bilgilendirme amaçlı "Kentsel Dönüşüm Sürecinde Konut İnşaatı ve Kentsel Dönüşümde Finansman Modellen konulu toplantılaıı gerçekleştiriyoruz. 


Ayrıca tüketicileri bilgilendirmek ve bu konuda daha iyi hizmet verebilmek için, kentseldonusumcevaplarj.com adlı bir internet sitesi hazırladık. Bunun yanı sıı a kentsel dönüşüm konusunda uzmanlarımıza her soruyu sorabilecekler danışmanlık hizmeti alıp, kredi başvurusunda bulanabilecekleri kentsel dönüşüm hattını - 444 0332 kurduk.' 

Hürriyet


Geri Dön