29 / 03 / 2024

Murat Aydın: Halktan 5 kuruş almadan kentsel dönüşüm yaptık!

Murat Aydın: Halktan 5 kuruş almadan kentsel dönüşüm yaptık!

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “Sümer Mahallesi’nde 455 daire ve 29 işyerini hak sahiplerine teslim ettik. 200 milyon liralık projede, halkımızdan 5 kuruş para almadık” dedi...



Türkiye’de deprem referanslı kentsel dönüşümde ilk uygulama Zeytinburnu’nda tamamlandı. Kentsel dönüşümün sembolü “Sümer Projesi” kapsamında inşa edilen 455 dairenin anahtar teslimi, “İktidarımıza da mal olsa çürük binaları mutlaka yıkacağız” diyerek kentsel dönüşümde geri adım atılmayacağının mesajını veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “Sümer, 200 milyon liralık bir proje ve vatandaşımızdan 5 kuruş almadık” dedi.


Marmara’da 17 Ağustos 1999’da meydana gelen depremden hemen sonra pilot bölge ilan edilen Zeytinburnu’nda, deprem referanslı kentsel dönüşümün ilk projesi tamamlandı. Sümer Mahallesi’nde ilk etapta inşa edilen 455 daire ve 29 işyerinin anahtarı, Başbakan Erdoğan tarafından hak sahiplerine teslim edildi.

Uzun bir yolculuğu mutlu sonla noktaladıklarını anlatan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “Tüm siyasi riskleri göze alarak Marmara depreminin hemen ardından Zeytinburnu’nu pilot bölge ilan ettirdik. O dönemde İstanbul’da birçok belediye, ilçelerinin depremle anılmasını istemediği için pilot bölge olmaktan kaçtı” dedi.


‘250 aileyle görüştük’

Zeytinburnu’ndaki pilot bölge çalışmaları sonunda yaklaşık 2 bin 500 binanın olası büyük bir depremde yıkılacağının tespit edildiğini ifade eden Başkan Aydın, şunları söyledi:

“Risk oranı Sümer Mahallesi’nde daha yüksekti. Bu nedenle ilk çalışmayı İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de desteğiyle burada başlattık. KİPTAŞ Genel Müdürümüzle birlikte 25 ayrı apartmanda 250 aileyle toplantılar düzenleyerek projeyi bizzat anlattık. Tüm görüşmelerimizi görüntülü olarak kayıt altına aldık.

Eğer salt çoğunluk ‘hayır’ deseydi bu projeyi başlatmayacaktık. Görüşmeler sırasında birbirinden ilginç talepler ve engellemelerle karşılaştık. Çürük dairesinde (Allah’ın işine siz ne karışıyorsunuz, öleceksem ben öleceğim) deyip karşı çıkanlar da vardı, (Benim site aidatımı kim ödeyecek?) diyenler de... Ancak tüm provokatif engellemelere rağmen projenin startını verdik. 2009 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Kadir Topbaş ile birlikte temelini attığımız Sümer Projesi, Türkiye’nin tamamlanan ilk deprem referanslı kentsel dönüşüm projesidir. O zaman bizi yuhalayanlar şimdi teşekkür ediyor.

Bu aynı zamanda muhalefet partilerinin Zeytinburnu halkına her seçim döneminde ‘sizi buradan sürecekler’ iddialarına verilmiş en güzel cevap. 1999’dan bu yana yaklaşık 1500 bina yıkılıp, deprem yönetmeliklerine göre yeniden inşa edildi.”


Modern Robin Hood’luk...

Sümer projesi için eski Bozkurt Fabrikası’nın bulunduğu arsanın sahibi Koç Grubu ile uzun bir görüşme dönemi yaşandığını belirten Aydın, “Sümer projesi, modern Robin Hood’luktur. Zenginden alıp fakire vermektir. Bu kapsamda spor alanı olarak kamuya kazandırdığımız 7 bin metrekarelik, 50 milyon lira değerindeki bir arsa ile beraber proje için toplamda 200 milyon liralık bir kaynak oluşturduk” dedi.

Belediye kasasından ve vatandaşın cebinden 5 kuruş çıkmadığını ifade eden Aydın,  “Tam aksine kamuya 7 bin metrekare arsa kazandırdık. Vatandaşa da maksimum 100 bin lira değerinde olan 100 metrekarelik çürük daireye karşılık, piyasa değeri 250-300 bin lira arasında değişen daireler verdik” şeklinde konuştu.

Sümer Kentsel Dönüşümün 2. etabının başlayacağını belirten Başkan Aydın, “Zeytinburnu’nu 30 yılda tamamen yenileyeceğimizi söyledik; 10 yılı gitti. 20 yıl sonra yepyeni bir Zeytinburnu olacak” dedi.



Rakamlarla Sümer Kentsel Dönüşüm Projesi

Projenin gerçekleştirilmesi için yüzde 75 kat karşılığı modeli benimsendi. Buna göre 100 metrekarelik dairesi olana 75 metrekare daire ile 25 metrekare otopark alanı bedelsiz olarak verildi.

Koç Grubu’na ait olan eski Bozkurt Fabrikası’nın bulunduğu alana inşa edilen The İstanbul Veliefendi Projesi’nin bir bölümü, hemen yanında yer alan 16 bin metrekarelik arsa üzerine inşa edilen Sümer Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etabı için kullandırıldı. 100 metrekare dairesine karşılık yine 100 metrekare daire isteyenden 25 metrekarelik fark için 10 yıllık banka kredisi kullandırılacak.


Zeytİnburnu’nda Türkİye’nİn ünlü DJ’lerİ buluşacak


Türkiye’de ilk kez radyo festivali düzenleniyor. Kral FM, Kral Pop, Best FM, Alem FM, Turkuaz Radyo, TGRT FM ve Radyo 7’nin en çok dinlenen 13 ünlü DJ’yi yayınlarını bir hafta boyunca Zeytinburnu’nda kurulan dev radyodan canlı olarak sunacak.  Zeytinburnu Meydanı, 14  20 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival kapsamında birçok ünlü ismi ağırlayacak. DJ, sanatçı ve hayran üçlüsünün buluşacağı meydan adeta karnaval yerine dönecek.

Zeytinburnu Belediyesi, Türkiye’de ilk kez Radyo Festivali düzenliyor. Kral FM, Kral Pop, Best FM, Turkuaz Radyo, TGRT FM ve Radyo 7’nin en çok dinlenen programları, bir hafta boyunca Zeytinburnu’nda kurulan dev radyodan canlı olarak yayınlanacak.  Türkiye’nin en çok dinlenen DJ’leri konuklarını da bu dev radyoda ağırlayacak.

Festival ile ilgili bilgi veren Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Zeytinburnu’nun tekstil ve deri atölyelerinin yanısıra on binlerce iş yerine ev sahipliği yaptığına dikkat çekerek, “Yaptığımız anket ve araştırmalarımızda bu işyerlerinin büyük çoğunluğunda radyoların dinlendiğini gördük. Buralarda çalışan gençler radyoların ünlü DJ’leriyle biraraya gelmek istediklerini söylediler biz de onların bu taleplerini yerine getiriyoruz” dedi.

Türkiye’de ilk kez bir radyo festivali düzenleneceğini ve bu kapsamda Zeytinburnu Meydanı’nda 6 metre Yüksekliğinde, 20 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde içinde canlı yayınların yapılacağı dünyanın en büyük radyo maketini kuracaklarını anlatan Başkan Aydın, “14-  20 Aralık tarihleri arasındaki Radyo Festivali’n DJ’ler konuklarını burada misafir edecek. Festival DJ, sanatçı ve dinleyici kitlesinin ilk kez geniş katılımlı olarak biraraya geldiği festival olacak” dedi.


Meslek liseliler girişimci oluyor


Avrupa Birliği, Türk öğrencilerin sanal alemde iş geliştirme ve girişimcilik yeteneklerini artırma ve kendi Farmville’lerini kurmaları için 275 bin euro hibe verdi. AB Bakanı ve Başmüzakareci Bağış’ın imza attığı protokol kapsamında alınacak hibeyle öğrenciler Google ve Apple’a rakip olacak.  

Zeytinburnu Belediyesi AB Ofisi tarafından hazırlanan ve gençlerin girişimcilik yeteneğini artırmasını hedefleyen Vet Students Being Young Entrepreneurs / VETS-BYE (Meslek Lisesi Öğrencileri Girişimci Oluyor) projesi, Ulusal Ajans’ın koordine ettiği Hayat Boyu Öğrenme Leonardo da Vinci Yenilik Transferi Programı kapsamında 275 bin euro hibe almaya hak kazandı. Hibe sözleşmesi AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın tarafından imzalandı.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da konuşmasında geleceğin sanal dünyada olduğunu belirterek gençlere, “Hepiniz birer Steve Jobs olabilirsiniz. Yazılım kodlarını İtalya’dan aldığımız bu program sizlerin girişimcilik ruhunuzu güçlendirecektir” dedi.


Fehim Genç/Milliyet Gazetesi


Geri Dön