20 / 04 / 2024

Mustafa Baygan: Sertifikalı danışman sektörü güçlendirir

Mustafa Baygan: Sertifikalı danışman sektörü güçlendirir

Realty World Türkiye Gene Koordinatörü Mustafa Baygan sertifikalı danışmanın sektörü güçlendireceğini söyledi



Türkiye´de lisanslı ve sertifikalı emlak uzman yetiştirmek için kimseden bir yardım almadan harekete geçen Realty World Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, sertifikalı ve lisanslı emlak danışmanlarının sektörü kurumsallaştıracağını söyledi.

Realty World Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan, sektördeki yetişmiş eleman açığını kapatmak için girişimci ruhla hareket eden bir iş adamı. Emlak sektörüne gönlünü verdiği için konuşurken daha nelerin yapılması gerektiğini peş peşe sıralıyor. Hatta Realty World Türkiye´nin geçtiğimiz günlerde kutladığı 5. yaşını da Reality World Dünya Yönetim Kurulu Başkanı Bonnie Mays´i konuk edip personeline seminer verdirecek kadar eğitim gönüllüsü.

Emlak sektörünün en önemli sıkıntısı olan konusunda uzman, lisanslı emlak danışmanlarının boşluğunu doldurmak için Boğaziçi Üniversitesi ile yürüttükleri eğitim projesini anlatan Baygan Realty lisanslı emlak danışmanlığı için yasal düzenlemenin oluşmasını beklemeden Boğaziçi Üniversitesi ile gayrimenkul danışmanlığı sertifika programını oluşturduklarını belirtti.  Baygan; "Konuyla ilgili olarak 2008 yılından bu yana çalışmalar yapıyoruz. Emlak danışmanlığı alanında insan kaynağı yetiştirmek için bu tarz bir sertifika programına başladık. Realty World Türkiye, Denizbank ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ile ortak yürütülen sertifika programı ile gayrimenkul sektörüne sertifikalı emlak danışmanı yetiştiriyoruz" diyerek çalışmaların çerçevesini belirledi.

Düzenlenen programın amacının gayrimenkul danışmanlığını kariyer olarak hedefleyenlere mesleğin ilke ve esaslarını öğretmek olarak açıklayan Baygan, "Konusunda yeterli donanıma sahip olma ve sektörde halen çalışmakta olanlara da mesleki bilgi ve becerilerini geliştirme fırsatı sunmak istiyoruz. Bu işi `popüler bir meslek´ olarak gören lise mezunu herkes programa başvurabiliyor. Programa katılmaya hak kazananlara verilen 72 saatlik eğitim 2 ay içinde bitiyor. Sınavı geçenlere sertifikaları veriliyor. Çünkü sertifikalı emlak danışmanları, müşterilerine güven veriyor. Eğitimler Boğaziçi Üniversitesi eğitim kadrosu ile bizim kadromuz tarafından veriliyor. Bu işin kalbinin attığı ülke olan ABD´de de olduğu gibi insanlar bir eğitimden geçmeli" diye konuşuyor.

Gayrimenkul yatırımcısı en iyi hizmeti hak ediyor
Realty World Türkiye Genel Koordinatörü Baygan, sertifikalı danışmanların gerekçesini ise şöyle açıklıyor, "Lisanslı emlak danışmanlığı, gayrimenkul yatırımcılarının aldığı hizmetin kalitesini arttıracaktır. Türk tüketicisi güven sorunundan ve aldığı hizmetin yetersiz olduğuna inandığından emlak danışmanlığından hizmet almak istemiyor. Lisanslama ile emlak danışmanlığı belli bir standarda taşınacak. Bu zorunlulukta hem tüketicilerin aldıkları hizmet kalitesi artacak hem de emlak ofisleri ve çalışanlarının bakış açılarını, vizyonlarını ve yetkinlik alanlarını genişletecek."

Marka olmak güç veriyor
Türkiye´de uluslararası bir marka olarak hizmet vermenin getirdiği güç ve güvenin kendilerine avantaj sağladığını belirten Baygan, ""Realty World Türkiye´nin 5. yılını Franchise ofis sahipleri ve emlak danışmanları ile kutladığımız haziran ayında, eğitim programımızda Amerikan emlak sektörünün en başarılı 25 kadınından biri olan Mrs. Bonnie Mays´i ağırladık. Realty World International Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Eğitim Direktörlüğü görevini başarıyla sürdüren Mays, ofis sahipleri ve danışmanlarımıza 2 gün boyunca liderlik, işe alma stratejileri ve pazarlamanın altın kurallarını öğretti" dedi.

Yasal düzenleme gerekiyor
Emlak sektörüne getirilecek yasal düzenleme ile sektörün ihtiyacı olan standartlara kavuşmuş olacağını vurgulayan Baygan, "Doğaldır ki her markanın kendine ait farklı anlayışı ve hizmet politikası var. Ancak ortak bir çerçevede buluşabilmek emlak sektörünün gelişmesini sağlayacaktır. Tüm markaların standartlarının belirlenmesi noktasında, bir araya gelerek ortak bir çalışma gerçekleştirmenin ön koşulu da mutlak devlet desteğidir. Amerika´da emlak danışmanı olmak için gereken sertifika programı, her eyaletin kendi yasaları kapsamında uyguladığı bir çalışmadır. Biz bu konuda devletimiz ile hareket etmek zorundayız. Devlet desteğiyle çıkacak emlak yasası, Türk emlak sektörünün yasal bir çalışma zeminine oturmasını sağlayacaktır" dedi.

Türkiye Realty World´ün sahibi Garanti Koza
Garanti Koza, 1948 yılında kurulmuş ve bugüne kadar tamamladığı önemli projelerle ün kazanmış,  güçlü ve köklü bir inşaat şirketidir. Şimdiki yönetim, 2004 yılında Koç Holding ve Balfour Beatty´den satın alarak Garanti Koza İnşaat ve Ticaret A.Ş. adıyla yoluna devam etti.

Garanti Koza 10 yıldır Doğu Avrupa, Rusya, Ortadoğu´da barajlardan, tünellere, sulama projesi, metro, karayolları ve altyapı geliştirme tesislerinden, ticaret, turizm, hastane ve marinalara kadar birçok ihtisas projesini tamamladı.
Garanti Koza´nın uluslararası projeleri Rusya, Romanya, Suudi Arabistan, Gürcistan, Türkmenistan, Bahreyn, Bulgaristan ve Kırgızistan´da yoğunlaştı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Binası ve Seyhan Sulama Projeleri ile ödül kazandı.

2004 yılından beri daha çok gayrimenkul sektörüne ağırlık veren Garanti Koza´nın şu an satışta olan projeleri Koza Plaza, Koza Evleri, Koza Ispartakule Evleri ve Akkoza...

Son üç yıldaki yıllık ortalama cirosu 260 milyon Dolar olan Garanti Koza´nın 33 milyon Dolarlık ödenmiş sermayesi bulunuyor. Grup ayrıca son 10 yılda 1 milyar Dolar´ın üzerinde tamamlanmış proje tutarına ulaşılmış durumda.
Garanti Koza´da 150´si mühendis olmak üzere, binin üzerinde personel çalışıyor. Hali hazırda elinde bulundurduğu işlerin toplam değeri 1 milyar Dolar´ın üzerinde olan Garanti Koza, 2007 yılında Realty World Türkiye´yi satın alarak kendi emlak satış danışmanlığı şirketine kavuşmuş oldu. Her sene yatırım yaptığı bir diğer projesi WTA İstanbul Cup tenis turnuvası olan Garanti Koza´nın Türkiye´deki temel hedeflerini genel olarak 3 başlık altında toplamak mümkün:
1. Sahip olduğu taahhüt deneyimlerini gayrimenkul geliştirme alanında kullanarak konut sektöründe büyümek.
2.  Konut sektöründe büyümeyi sağlayacak yeni projeler için arazi geliştirmek.
3.  Üstlendiği projelerdeki kalite ve güvenilirlik anlayışı ile rakiplerinden farklılaşmak.
Milliyet Emlak


Geri Dön