28 / 03 / 2024

Mustafa Bayraktar'ın gündemi gayrimenkul yatırımı!

Mustafa Bayraktar'ın gündemi gayrimenkul yatırımı!

Mustafa Bayraktar: "Şimdi Merter'de yeni bir projemiz var, ofis binası yapacağız. Bir inşaat şirketiyle ortak olarak inşa edilecek. 30 bin metre kare kapalı alanlı bir projedir"



Bebek'teki İzzetabad Kasrı, Belgin Doruk filmlerinin çekildiği tarihi bir mekân. Sultan III. Selim döneminde Sadrazam İzzet Mehmed Paşa tarafından padişaha mahsus bir biniş (gezi) kasrı olarak inşa edilen bina yandıktan sonra arsası üzerine Padişah II. Abdülhamit'in kızları için 'İkiz Köşkler' yaptırılmış. Cumhuriyetten sonra birçok kez el değiştirmiş.

Hüseyin Bayraktar, yıkık köşkün arsasını 1 Ağustos 1989'de Ece Ajandaları'nın sahibi Murtaza Sadık Kağıtçı'dan satın almış ve üzerinde 1700'lü yıllarda yapılmış bulunan İzzetabad Kasrı'nın bir benzerini inşa ettirmiş. Bayraktar Holding'in merkezi işte burası.

2008'i 500 milyon dolar ciroyla kapatan holdingin başında Mustafa Bayraktar var. Hüseyin Bayraktar artık onursal başkan. Hüseyin Bayraktar'ın büyük oğlu Mehmet Bayraktar, ABD iş yapıyor. Miami'de yapımı süren 640 milyon dolarlık Island Gardens Miami projesini gerçekleştiriyor. 7 yıl peşinde koştuğu bu projeyi ve benzeri gayrimenkul geliştirme işlerini kardeşi Mustafa Bayraktar'la ortak olduğu şirketi Flagstone Property Group aracılığıyla yürütüyor.

Bayraktar Grubu hangi sektörlerde faaliyet gösteriyor?
Otomotiv yan sanayi, gayrimenkul, distribütörlük ve turizm var. Turizm ufak bir iştir.
İş hacmizinde payları ne bu sektörlerin?
Ciro alarak otomotiv satış ve pazarlama büyüktür. Ağırlığı yüzde 70'i bulur. Yüzde 30'u da yan sanayidir. Subaru, Citroen, Infiniti ve henüz piyasaya sokmadığımız Great Wall var. 12 Haziran 2008'de distribütörlük anlaşması imzaladık. Piyasayla tanıştırdık ama henüz girmedik.  Biraz kriz dolayısıyla bekliyoruz, biraz da doğru ürün gamlarını bir araya getirelim diyoruz.

`Sıfırdan aldık'
Sizde Citroen ağırlıktadır. Nedir pazar payı?
Citroen'ın pazar payı yüzde 3'tür. 14 yıl önce sıfırdan aldık. Subaru'nun payı 0.5. Özellikleri olan bir marka. Müşteri sadakati var. 4 çeker teknolojisiyle iyi bir marka. Dünyada boxer motor olup aynı zamanda dizel olan motoru geliştiren teknolojisi var.
Citroen Türkiye'de üretim yatırımı hiç düşünmedi...
Düşünmedi ama Mini Cargo'nun fikir babası Citroen'dir. Fiat'la daha evvel ortak üretimleri yapmışlardı. Türkiye'de üretilmesi fikri de oradan çıktı. Önümüzdeki 4 - 5 yıl içinde mevcut başlanılmış projeler haricinde Avrupa'da hiçbir üreticinin yeni bir pazarda yeni bir üretime gireceğine inanmıyorum.
Neden? Biz de büyük yatırım konuşuluyor...
Dünya 10 milyon araç kapasite fazlası var. Mevcut tesisler yarı kapasiteyle çalışıyor. Otomotiv üreticilerinin istisnasız hepsi can derdinde. Hangi parayla nereye ne yatırım yapılacak? Tevsi yatırımı olabilir. Kapasite artırımı olabilir.

Bu vergiyle zor gelirler
Türkiye bu arada ne yapmalı?
Bizim için iyi bir dönem. Muhasebe ve yapılanma zamanıdır. Ayağınız kırılır da hastanede ayağınızı düşünürsünüz ya... İyi bir muhasebe zamanı. Pazarı büyütecek önlemlere ihtiyaç var.
Bin kişiye düşen otomobil sayısı 80. Dünya ortalamasının gerisindeyiz. Kişi başına gelirde böyle değiliz. Neden? Çünkü araba Türkiye'de pahalı. Üreticiler bunu bile bile bu vergilerle gelmez. Devletin vergi geliri endişelerini anlıyoruz ama bazı uzun vadeli tedbirlere de ihtiyaç var.
Alım fırsatlarına bakıyor musunuz?
Radarlarımızı açık tutuyoruz. 1.5 yıl önce böyle bir teşebbüsümüz oldu. Batı Avrupalı yan sanayi şirketini almak istedik. Bizim ürünlerimizi komplimente edecek bir firmaydı. Fakat o günün dünyası çok farklıydı. Hiç bir malda pazarlık edilemiyordu. Her şey top fiyatlardan alınıp satılıyordu. O gün doğruydu ama fiyatta anlaşamadık. Birazcık önümüzü görürsek yeniden müşteri olabiliriz. Ortalık çökmüşken şirket alınıp satılmamasının nedeni, taşların yerinden oynaması... Ne olacağı hâlâ belirsiz. Üreticilerin arasındaki konsolidasyon bizi de yönlendirecek.

Bana göre rüya, tren kaçtı
Temsil ettiğiniz markalarda sadece Türkiye pazarında mı yetkilisiniz?
Subaru'nun Gürcistan distribütörlüğü bizim. Diğerleri Türkiye pazarıdır.
Murat Günak'ın projesiyle ilgileniyor musunuz? Geleceği nedir sizce?
Elektrikli araç çok konuşuluyor. Geleceğin otomobili. Birkaç ekol var. Hibrit var. Hızlı şarjlı elektrikli ekol var. Akü değişimli  veya temiz dizel ekolü var. Dizel hibrit var... Bu kadar kapasite fazlası olan bir pazarda değil Türk, değil Avrupalı, yeni bir marka yaratmak, bunlar kolay değil. Çok zor işler. Bana göre rüya. Mesele sektörü geliştirmekse, yapılacak başka şeyler var. O tren kaçtı.
Peki sizin yan sanayide ar-ge'niz var mı? Yoksa belli ürünleri siparişle mi üretiyorsunuz?
Birinci sınıf yan sanayi olacaksanız ana üretici ile birlikte elinizi taşın altına koymanız lazım. Ana üreticiler gel şunu benim için üret demiyor, benim projem için şöyle bir dingil sistemi geliştir diyor.
Ar - ge projelerini kendi sanayi tesislerimizin içinde yapıyoruz. Her iki şirketimizin de gelişmiş mühendislik imkânları, yaratılan ürünleri ileri seviyede test imkânları var. Bizim zaten geniş bir departmanımız çalışıyor. Üniversiteyle işbirliği yapıyoruz. TÜBİTAK'tan önemli ölçüde destek aldık. Hükümetin yaptığı önemli bir şey var, ar - ge'ye destek veriyor. Süper akıllı bir iş oldu.
Şimdi sıra pazarı büyütmekte, ekonomiyi büyütmekte. Biz de yaptığımız ürünlerde seneden seneye çok değişik teknolojiler, yeni ürün geliştirmeleri yapıyoruz. Hafif dingil, dört körüklü süspansiyon projesi gerçekleştirdik Ford Otosan için. Bunlar bugüne kadar yapılmamış şeylerdi.
Peki biraz da gayrimenkulü konuşalım. Neler yapıyorsunuz?
İlk gayrimenkul yatırımı Galeria ve Ataköy Marina'nın içinde bulunduğu proje. Bizim uzmanlık alanımız perakende bazlı, eğlencenin alış verişin içinde olduğu projelerdir. Konuttan fazla anlamıyoruz. Eski Rus cumhuriyetlerinde bunu denedik ama ayrı bir iş.

Merter'e ofis binası
Yeni bir proje var mı?
Şimdi Merter'de yeni bir projemiz var, ofis binası yapacağız. Bir inşaat şirketiyle ortak olarak inşa edilecek. 30 bin metre kare kapalı alanlı bir projedir.
Ne kadarlık bir yatırımdır bu?
25 milyon dolar yatırım yapacağız. Arsalarımız, arazilerimiz var. Onlar için de zamanla projeler geliştireceğiz. Alışveriş merkezi (AVM) yatırımları biraz sıkıntılı. Çok yapıldı. 213 tane var 72'si de yolda, etti 285. Metrekare kiralanabilir alan bin kişi başına 70, 2010'da 118'e çıkacak. İstanbul'da 1000 kişi başına bunun iki misli 150 metrekare! 2010'da 275 metrekareye çıkacak
İzmit outlet dışında yatırımınız olmadı...
İlk outleti İzmit'te yaptık. Mülkiyeti hala bizdedir. Yeni bir proje şimdilik yok. Anormal bir arz fazlası var. Dünyada yaşanan likidite bolluğu her yerde olduğu gibi bizde de yatırımcının iştahını azdırdı. Bu aralar yeni proje yapmaktansa genel anlamda mevcut proje ve şirketlerin fiyatı çok ucuz, yatırım yapacaksınız gidin hazır alın.
Bayraktar Grubu'nda kaç şirket var?
7 şirket var bünyede. Ege Fren, Ege Endüstri, Baylas, Baytur, Bayraktar Gayrimenkul Geliştirme ve Baytravel. Ciro büyüklüğü olarak ticaret grubu (Baylas, Baytur öndedir.) Turizm şirketi kongre ve organizasyon işleri yapıyor.
Bir aile şirketisiniz... Hissedarlık yapısı nasıl?
Bayraktar grubu aileye ait, yüzde 100'ü Hüseyin Bayraktar ve ailesine ait.
Mehmet Bayraktar'ın işleri var Amerika'da. Burada ortaklığı var mı?
Mehmet Bey de buraya ortaktır ama ABD'de kendi işleri de var. Oradaki işlere ben de ortağım. Ama asıl Mehmet Bey götürüyor. Orada taahhüt değil gayrimenkul geliştirme işlerimiz var.
Yönetim Kurulu'nda bir bayraktar daha var...
Betül Bayraktar, ablamdır. Yönetimdedir. Buranın günlük işleriyle çok ilgilenmez. Baytravel'i başlatan odur ama şu anda faal olarak çalışmıyor. Hüseyin Bayraktar, babamız, büyüğümüz, hocamız, üstadımız. Rahatız, işin bir parçası olacak kadar demokratik bir ilişkimiz var. Bugüne kadar hep önümüzü açarak, fırsatlar vererek yetiştirdi. Bu konuda her zaman müteşekkiriz.

Krizler geçer...
Onursal başkan. İşlere fiilen karışıyor mu, yoksa size mi bıraktı?
Her gün gelir, keyfine göre... Girmek istiyorsa bir işe girer, girmek istediği detaya girer, istemediğine zorlasanız da girmez. Öğlenden sonralarını biraz daha rahat geçirir. İyi bir akıl hocasıdır. Paranın satın alamadığı deneyimdir. Bir konu sorarsanız mutlaka iki hikâyesi vardır.
Ciro, istihdam nasıl?
2008 yılı cirosu 500 milyon dolar. 2009'u 400'le kapatırız. Gelişmelere göre daha yüksek bir rakam da olabilir? Gayrimenkul işi ciro olarak geçmediği için bu rakamın içinde yok. İstihdamımız 700 kişi.
Otomotiv ağırlıklısınız ve krizde bu sektör çok etkilendi. Yumurtaların hepsi böyle aynı sepette mi olacak?
Krizler geçer. Bulunduğumuz sektörde neler yapabileceğimize bakıyoruz. Hesaplarını yaptığımız şey bu. Infiniti bunun en güzel örneği. Şimdi ne gerek var yeni markaya demedik. Örneğin içinde bulunduğumuz bu bina. Elimizde böyle bir yerimiz vardı, ne gerek var, arsa olarak kalsın demedik. Her zaman değerlendiriyoruz.
Bu demek değildir ki hiçbir zaman başka bir işe girmeyeceğiz.

Hizmette ödüllüyüz
2010'da ana gündeminiz ne olacak? Nedir en önemli işiniz?
Mevcut işlerde pazar payımızı artırmaya yükleneceğiz. Ürünlerimizin hepsi kendi içinde özellikli ürünler. Müşteri memnuniyetine önem veren markalar.
Baktığınızda çalışmadığımız ana sanayi şirketi yok. Citroen, Subaru, Infiniti... Kendi alanlarında gayet kaliteli araçlar. 14 yıldır Citroen çalışıyoruz. Bütün dünyadaki Citroen teşkilatlarında en öndeyiz. Bazı kriterlerde, satış sonrasında 2007'de bütün distribütörler arasında dünya ödülünü aldık.
Sosyal sorumlulukta ne var?
Birçok proje yaptık. Eğitim ve sağlık alanlarında topluma katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu işlerde üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve kamu kurumlarıyla işbirliği yapıyoruz. Bugüne kadar burs vererek eğitim desteği sağladığımız üniversite öğrencisi sayısı 100'ü aştı.
Halil Bayraktar Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Kartal Hatice Bayraktar Lisesi, Kayseri'nin Melikgazi'de Nimet Bayraktar Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'ni yaptık.

Mustafa Bayraktar kimdir?
Temmuz 1968 doğumlu Mustafa Bayraktar, üniversite eğitimini ABD'de, University of Alabama'da Finans üzerine tamamladıktan sonra, Boston College'de yine finans üzerine Mastır derecesini aldı. Türkiye'ye döndükten sonra kariyerine Egebank'ta başlayan Bayraktar, ilerleyen yıllarda Bayraktar Grubu şirketlerinin yönetim kurulu üyesi olarak görev aldı. 1999 yılında tüm grubun Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su oldu. DEİK-TAİK ve Propeller Club üyelikleri bulunan Mustafa Bayraktar, aynı zamanda Otomobil Distribütörleri Derneği-ODD'nin Yönetim Kurulu Üyesi.

Rakamlarla Bayraktar Holding
-  Sektörleri: Otomotiv distribütörlüğü,  otomotiv yan sanayi ve gayrimenkul
-  Grupta 7 şirket bulunuyor
-  İş hacminin yüzde 70'ini otomotiv distribütörlüğü oluşturuyor.
-  Gayrimenkul alanında Merter projesini geliştiriyor.
-  Grubun 2008 cirosu 500 milyon dolar
-  İstihdamı 700 kişi
-  Temsil ettiği markalar: Citroen, Subaru, Infiniti ve Great Wall (Henüz pazara çıkmadı)

İbrahim Ekinci/Milliyet


Geri Dön