19 / 04 / 2024

Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve Serdar İnan gözaltına alındı!

Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve Serdar İnan gözaltına alındı!

Darbe girişimi ile ilgili soruşturmada gözaltılar sürerken FETÖ’nün mali yapılanmasına yönelik İstanbul’da dün düzenlenen operasyonda TİM Başkanvekili Kayserili ünlü işadamı Mustafa Çıkrıkçıoğlu ve İnanlar İnşaat’ın patronu Serdar İnan da gözaltına alındı.



FETULLAHÇI Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) finans desteği sağladıkları gerekçesiyle Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve üye şirketlere yönelik operasyonda gözaltına alınanların sayısı 73’e yükseldi. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, önceki gün 187 kişi hakkındaki yakalama kararına ek olarak dün de 18 kişi hakkında gözaltı, mal varlıklarına el konulması kararı çıkardı. Operasyonun ikinci dalgasında gözaltına alınan işadamları arasında Çıkrıkçıoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanvekili olan Kayserili işadamı Mustafa Çıkrıkçıoğlu da bulunuyor.


SORGUSU SÜRÜYOR

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, dün sabah saatlerinde İstanbul’da birçok adrese girdi. Çıkrıkçıoğlu’nun da bulunduğu 8 kişi gözaltına alınırken 10 kişi ise adreslerinde bulunamadı. Diğer taraftan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Taksim’de demokrasi nöbetlerinde vatandaşlara yemek dağıtan İnanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan’da dün FETÖ/PDY finans yapılanması soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen ünlü iş adamının sorgusu sürüyor.


Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, önceki gün FETÖ/PDY’ye finans desteği sağladıkları iddiasıyla TUSKON ve üye şirketlere yönelik operasyon başlatmıştı. 187 kişi hakkında yakalama kararı çıkartılırken, aralarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın damadı Aydınlı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Kavurmacı, Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Güllü ve Faruk Güllüoğlu Baklavaları Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü, Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu’nun da arasında bulunduğu 65 kişi gözaltına alınmıştı. 187 kişinin mal varlıklarına da el konulma kararı alınırken, TUSKON Başkanı Rızanur Meral’in yurtdışında olduğu belirlenmişti. İş dünyasına yönelik operasyonlar kapsamında geçtiğimiz hafta içinde Akfa Holding’in sahibi Fatih Aktaş, A101’in sahibi Turgut Aydın, Fi Yapı’nın sahibi Fikret İnan’ın da aralarında olduğu çok sayıda önemli isim gözaltına alınmıştı.


Mustafa Çıkrıkçıoğlu gözaltına alındı!


Serdar İnan gözaltına alındı!



TİM: ÇOK ÇABA HARCADI

TİM’den yapılan açıklamada Başkanvekili Çıkrıkçıoğlu’nun TUSKON soruşturması çerçevesinde gözaltına alınmasıyla ilgili adli sürecin sonucu beklendiği belirtildi ve şöyle denildi: “Çıkrıkçıoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı, TİM Başkanvekili ve Sektörler Konseyi Üyesi, Çelik Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı, Çelik İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı görevlerini yürüten Çıkrıkçıoğlu, Türkiye ihracatına büyük emekleri geçmiş bir sanayicidir. İhracatçımızın yeni pazarlara açılmasına çaba harcamıştır. Çıkrıkçıoğlu 17-25 Aralık darbe girişiminin hemen ardından TUSKON Disiplin Kurulundaki görevinden ayrılmıştır. Camiamıza, medyamıza ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.”


KAYSERİLİ  ‘DEMİR ÇELİK’  TÜCCARI

ÇIKRIKÇIOĞLU Ailesi, Kayseri’nin köklü tüccar aileleri arasında gösteriliyor. Mustafa Çıkrıkçıoğlu, üniversitede öğrenciyken Perşembe Pazarı’nda demir çelik ticaretine başlayıp 1974’te kendi işini bu alanda kurdu. Kardeşleriyle de güç birliği yaparak aile şirketlerini büyüttü. İş merkezleri inşaatlarıyla öne çıktı.  Metalsac Ticaret ve Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı olarak halen Demir Çelik İhracatçılar Birliği Başkan Yardımcısı ve TİM Başkanvekili de olan Çıkrıkçı, Abdullah Gül Üniversitesi destekleme vakfı mütevelli heyeti başkanlığı da yaptı. Çıkrıkçı, Mart 2014’te yapılan TUSKON Genel Kurulu’nda bu kurumdaki görevlerinden ayrılmıştı.



700 MİLYON LİRALIK CİROYA SAHİP

51 yıldır gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren İnanlar İnşaat yılda bin 500- 2 bin konut satışa sunuyor. İstanbul’da 15 gayrimenkul projesinde inşaat ve satışlara devam eden firma, 2014 yılını 485 milyon lira, 2015’i 566 milyon lira ciro ile kapatmıştı.  İnan yaklaşık 4 ay önce yaptığı açıklamada bu yıl cirolarının 700 milyon liranın üzerine çıkacağını dile getirmişti. Şirket gayrimenkulün yanı sıra otomotiv ve sigorta sektörlerinde de faaliyet gösteriyor. Serdar İnan’ın kardeşi Murat İnan tarafından yapılan açıklamada, “İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından AKFA Holding ve bünyesindeki şirketlere soruşturma başlatılmıştır.  Bu soruşturma kapsamında Sayın Serdar İnan’ın ifadesi talep edilmiştir” denildi. 


29 BDDK MÜFETTİŞİ GÖZALTINDA

iSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’nda yürütülen FETÖ/PDY terör örgütüne yönelik soruşturma kapsamında takipsizlikle sonuçlanan “17-25 Aralık” soruşturmalarında ismi geçen işadamlarının şahsi ve şirket hesaplarını inceleyen 29 Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) görevlisi gözaltına alındı. Savcılığın talebiyle soruşturma kapsamında BDDK’nın hazırladığı raporda, 01 Ocak 2013 ile 30 Haziran 2014 arasında İHH, TÜRGEV gibi bazı vakıflarında arasında bulunduğu 60 gerçek ve tüzel kişiden 53’ü ile ilgili olarak 17 bankadan BDDK personelince 317 kez inceleme yapıldığı belirtildi. Bu incelemelerde üç bankanın öne çıktığı yer aldı.


ERDOĞAN’IN ÖZEL KALEMİ

Raporda, işadamlarının yanı sıra aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Ela Çakıcı, dönemin Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Yunus Arıncı, dönemin Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Abdülkadir Kart’ın da hesaplarının incelendiği belirtildi.  


Raporda gerçek ve tüzel kişiler ile onlarla bağlantılı şirketlerinde kaç kez sorgulandığı bilgisine yer verildi. İşadamı Mehmet Cengiz’in 30 Mayıs 2013’de ‘murakıp’ kullanıcı ismiyle 15 kez sorgulandığı belirtilirken aynı kullanıcı ismi ile 29 Mayıs 2013 ve 30 Mayıs 2013’de irtibatlı olan Eti Alüminyum AŞ, Cengiz İnşaat AŞ, Cengiz Enerji AŞ, 204 kez sorgulanmasının dikkat çekici olduğu ifade edildi. Yine Mustafa Latif Topbaş’ın da iki farklı bankada üç farklı banka yeminli murakıbı tarafından 106 kez, 8 farklı günde 14 Mayıs 2013-20 Şubat 2014 döneminde sorgulanması ve Albaraka Türk Katılım’daki sorguların dikkat çekici olduğu belirtildi.


Hürriyet 


Geri Dön