25 / 04 / 2024

Mustafa Demir'den Tarihi Yarımada çatı kararı açıklaması!

Mustafa Demir'den Tarihi Yarımada çatı kararı açıklaması!

İstanbul Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir, “İstanbul’un tarihi yarımadasında çatı arası terasa izin çıktı” yönündeki haberlere açıklık getirdi. Başkan Demir, “Bu aldığımız karar sadece tarihi eser olmayan binalarda geçerli.” dedi.



İstanbul Fatih Belediyesi Başkanı Mustafa Demir, tarihi yarımadada bazı binaların çatı katlarının terasa açılacak olmasıyla ilgili açıklama yaptı. Neden böyle bir karar aldıklarını açıklayan Demir, “Yukarıdan baktığımızda tarihi yarımadanın Eminönü, Sultanahmet, Süleymaniye, Gedikpaşa yani topografik açıdan İstanbul’un en güzel yeri olan bölgelerde, çatılar süreç içerisinde çok kötü kullanılmış. Genellikle binaların üzerinde kaçaklar var. Bu kaçakların üzerinde tekrar yapılar var. Biz bunu şu şartla getirdik; bütün kaçaklardan insanlar arındırılacaklar, tamamen kendi orijinal projelerine uygun hale geldikten sonra çatılarını kullansınlar diyoruz. Nitekim bu açıdan da biz herhangi bir kaynak harcamadan, insanları da zorlamadan o binalardaki çatıların sıkıntılarını, kaçaklarını da bertaraf etmiş olacağız. Nereden bakarsanız çok büyük faydası olduğunu düşündüğümüz, hem görüntü olarak hem kullanım açısından hem de tarihi yarım adada turizm potansiyeline katkı açısından son derece önemli bu.” değerlendirmesinde bulundu.


“KAFETERYALAR MÜNASEBETİYLE ARTIK ORALAR GECE DE YAŞANACAK HALE GELECEK” 


“Geçenlerde yine bir konu haber oldu. Büyük Valide Han’ın çatısına insanlar 1 lira vermek suretiyle çıkıp İstanbul’un o muazzam görüntüsünü; Boğazı, Halici, Marmara’yı seyretmek adına 1 lira verip çıkıyorlar, oradan fotoğraf çektiriyorlar” diyen Demir, şunları kaydetti:


“Zaten böyle bir talep var, biz bunun da önünü açtık. Daha büyük bir avantajımız var, şehir açısından baktığımızda geceleri buralar, çalışanlar çekildikten sonra metruk, terk edilmiş alana dönüşüyorlar. Biz buraları kullanıma açtığımızda oralarda kafeteryalar oluşuyor, zaten başladılar bir taraftan, o kafeteryalar münasebetiyle artık oralar gece de yaşanacak hale gelecek. Gece ve gündüz yaşanacak mekanlar haline dönüşecek. Nereden bakarsanız çok önemli bir karar.”


“BU ALDIĞIMIZ KARAR SADECE TARİHİ ESER OLMAYAN BİNALARDA GEÇERLİ” 


Bu alınan kararın tarihi eser olmayan binalar için geçerli olduğuna dikkat çeken Demir, “Belirtmem gereken bir konu daha var. Bu aldığımız karar sadece tarihi eser olmayan binalarda geçerli. Tarihi eser olan binalarda çatıyı açmak mümkün değil. Onu ancak Anıtlar Kurulu’nun onaylı projesi neyse onun dışına çıkamazsınız” şeklinde konuştu. 


İstanbul'da Tarihi Yarımada'da çatı ayarı!


Bugün


Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


'Tarihi Yarımada'da turizm gelirlerini arttırmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde oyçokluğuyla kabul edilen 'çatı arası teras' kararının hayata geçmesi için yasal süreç başladı. Söz konusu bölge sit alanı olduğu için İBB Meclisi'nde alınan karar, mimar Cem Eriş'in başkanlığını yaptığı Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na gönderildi.


 

EMİNÖNÜ, Sultanahmet, Kumkapı, Haliç gibi turistik I bölgelerin yer aldığı t İstanbul'un 'Tarihi Yarımada'sında turizmi canlandrrmak için uygulamak istenen 'çatı arası teras' kararında son sözü Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu söyleyecek. 

Fatih Belediyesi'nin talebi doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, oy çokluğuyla aldığı kararla binalarda çatı arasının kullanılmasına ilişkin yeni düzenlemeye onay vermişti. İBB Meclisi'nde alman karar. Kültür Varlrklar Koruma Kurulu'na gönderildi. Kurulun vereceği karar tekrar İBB Meclisine gelecek. Meclis'te yeniden oylandıktan sonra askıya çıkacak. 

Bir aylık askı süreci sonunda itiraz yoksa, karar kesinleşmiş olup, uygulamaya geçilecek. 


7 KİŞİLİK KURUL

Tarihi yarımada ile ilgili planları onaylayacak olan kurul ise "4 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü." Toplam 7 kişiden oluşan kurulun başında ise ilginç biı isim yer alıyor. Kurul'un başkanlığını yapan mimar Cem Eriş, aynı zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlar Boğaziçi İmar Müdürlüğü görevini de yürütüyor. Bu yıl başında yapılan değişiklikle Süleyman Hut'un yerine gelen Cem Eriş, daha önce Büyükşehir'de Tarihi Çevre Koruma Müdürü olarak görev yapıyordu. Kurulun diğer üyeleri arasında ise şu isimler yer alıyor. Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Kübra Cihangir Çamur (Şehir Plancısı). Üyeler, Prof. Dr. Sare Sahil (mimar). Doç. Dr. Şevket Dönmez (Arkeolog), Doç. Dr. Mustafa Özer (Arkeolog), Doç. Dr. Mustafa Özer (Sanat Tarihçisi), Mehmet İzzet Han (mimar) ve Ramis Okur (Avukat). 


TARİHİ DOKUYU BOZABİLİR

İlçe Belediye Meclisi'nde CHP'li üyelerin desteğiyle geçen. İBB Meclisi'nde ise CHP'lilerin muhalefetine rağmen. Ak Parü Grubunun oy çokluğuyla onaylanan karar tartışma yaratmıştı. Karara ret oyu veren CHP Gurubu adına, Tarihi yarımadanın turizme açılmasına yönelik plan düzenlemelerine ilişkin raporların oylanması öncesi söz alan İBB Meclis Üyesi Hakkı Sağlam, söz konusu planının mevcut yarımadanın bitirilmesi anlamına geldiğini belirtti. Sağlam, "Söz konusu değişiklik tarihi dokuyu bozabilir. Bu kadar açık kurum görüşleri varken bu rapora nasıl oy veriyorsunuz. Hiç mi vicdanınız sızlamıyor" dedi. 


Mahmutpaşa'daki ticareti öldürecek

CHP'li Hüseyin Sağ da, teklif plan notuyla ilgili. Tarihi Yarımada ile ilgili Türkiye'nin uluslararası anlaşmalarla yükümlü olduğu UNESCO mevzuatı açısından da olumsuzluklar içerdiğini belirtip, söz konusu raporun Komisyonda aylarca beklediğini öne sürdü. Sağ, yaptığı açıklamada ise söz konusu değişikliğin Tarihi Yarımadada alışverişe balta vuracağını öne sürdü. 

Mahmutpaşa'da ticaret yapan hanların, daha kârlı olması nedeniyle otele dönüşmesinin, buranın tarihi işlevini yitireceğini ifade etti. 


İstişare ettik turizm canlanacak

İBB Meclis İmar Komisyonu Başkanı Hadi Diler ise, Meclis'te CHP'lilere Fatih Belediyesi'nde Maıt 2015 tarihinde Fatih Belediye Meclis üyelerinin oybirliğiyle kabul edilip, CHP'li üyelerin de kendilerine destek verdiğini ve söz konusu değişikliğin ilçede oy birliğiyle onaylandığını hatırlattı. Raporun, bir sure Komisyon'da beklediğini doğrulayan Diler, alman kararın turizmi canlandırmaya yönelik olduğunu belirtip, yapılan değişikliği, "Çeşitli araştırmalar yaptık, hocalarımızla, sivil toplum örgütleriyle görüştük" dedi. 


Demir: Bu rant projesi değil

FATİH Belediye Başkam Mustafa Demir de konuyla ilgili Hürriyete yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bu bir rant projesi değil, görüntü kirliliği yaratan, rastgele yapılanmış kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi alınmış bir tedbir. Tarihi Yanmada ya yukarıdan bakıldığında, çatılar herkesin süreç içinde alabildiğine, gelişi güzel yapılmış, bir çoğu kaçak. İmar yönetmeliğine uygun yapılmamış yapılar. 

Çatı ucundan 2 metre geriye kadar olan kısmı İmar Yönetmeliğine göre yapılacak. 

2 metreden soması ortak kullanım alanı olarak kullanılabilecek, açılır kapanır tenteler olacak. Bunlar da 3.5 metre yükseklikten daha fazla olmayacak. Biz ortak kullanım alanlarım tarihi yarımadanın güzelliklerinin kullanılması için düzenleyelim istedik." 


Hürriyet 



Haber Milat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;

FATİH Belediye Başkanı Mustafa Demir önceki gün bazı basın kuruluşlarında yer alan Tarihi Yarımada'daki binaların çatı kararı ile ilgili basında yer alan haberlere ilişkin açıklama yaptı. Başkan Demir yaptığı açıklamada amaçlarının Tarihi Yarımadadaki illegal yapılanmaların önüne geçerek disiplin altına almak olduğunu söyledi. Söz konusu olan terasların kullanıma açılmasının ihtiyaçtan doğan bir olay olduğunu ve birçok bölgede kaçak teraslar olduğunu belirten Başkan Demir, "Netice itibariyle bakıldığında aslında Fatih'te, Eminönü, Sultanahmet, Süleymaniye, Sultanhamam'daki binaların üst katlarında kaçak teras var. Bunları da herkes alabildiğine kullanıyor. Biz şöyle bir karar getirdik dedik ki binalar imar planlarına uygunsa projelere uygunsa yani bu demek ki hiç kaçağı yoksa hiç kaçağı olmayan binalar bir de tarihi eser niteliği taşımıyorsa yapılabilir. Tarihi eser niteliği de olamayan diğer bütün binalarda arzu edilirse çatıyı ortak kullanıma açılabilir dedik. Bunu da yine tarihi yarımadanın siluetini muhafaza edebilmek için istedik. Sokaktan bakıldığında o cephenin tekdüze olabilmesi ve orjinalliğini korunması için çatıların uçlarında 2 metre kadar yine kiremitle olacak 2 metre sonrasına da takılıp çıkarılabilir malzemelerle burayı kullanabilirler dedik. Söyleme nedenimiz de bu bölgeler, bütün tarihi yarımadayı, boğazı ve Marmara'yı gören yerler. Turizm açısında otelciler kullanmak istiyor, turistler de bu muhteşem manzarayı yukarından görmek istiyor. Bizim açımızdan da kaçak yapılanmanın ve kötü görüntünün önüne geçmiş oluruz dedik" dedi. 

"Oluşumları legal hale getirip disiplin altına almak"
Binaların birçoğunun teraslarının gelişi güzel şekilde kullanıldığını kaydeden Demir, "Bakıldığı zaman hemen hemen bütün binaların üst tarafı kullanıyor zaten. Biz tekrar söylüyorum buraları legal haline getirip disiplin altına alıp düzen oluşturmak için bu kararı aldık. Bir de tarihi tescilli binalar bunun dışında kalıyor. Muhtemelen Anıtlar Kurulu buna tarihi ve tescilli binalar açısından yaklaşacak. Ben bir problem olacağını düşünmüyorum. Yani ülkenin ortak menfaati turizm açısından bakarsanız çok önemli bir adım. Kanunsuz bir imara rağmen belediyeye rağmen şu ana kadar oralarda bir yapı varsa kişiler onu yıkmak zorunda zaten. Kaçağını yıkmadan bundan faydalanması mümkün değil. Bundan faydalanmak isteyen olursa bize müracaat edecekler, projelerini bize gösterecekler. Zaten projelerine baktığımızda kaçakları varsa bunları göz önüne almayacağız zaten. Bu taleplerini karşılamamız mümkün değil" diye konuştu.
 
Başkan Demir, kendilerine gelecek teras, çatı projelerinin uygunluğu durumunda kullanıma açılacağını söyleyerek, "Burada yapılacak şeyler ise illa bizim imar müdürlüğümüz tarafından onaylanacak projeler olmayacak. Bunlar prensip olarak, bizim estetik görünüm açısından uygun göreceğimiz projeler olacak. Buna herhangi bir harç ödemek ya da proje bürokrasi yok. Sadece binasını projeye uygun hale getirecek olması durumda bizde ona yeni temiz projesine uygun binanın üst katını kullanma izni vereceğiz. Bazı bölgelerde bir estetik yok zaten. Herkes istediği gibi yapmış oraları işte bu şekilde bizlerde kontrol altına almış olacağız oraları. Baktığınızda bir estetik görüntü de olacak, aşağıdan bakıldığında ise çatıların uçlarında kiremit olacağı için o zamanda bir sıkıntı olmayacak. 
Biz insanları süreç içerisinde oluşmuş taleplerini karşılıyoruz. Biz kanuna uyan, imara uyan, düzgün esnafın önünü açıyoruz" şeklinde konuştu. 

Milat

Geri Dön