26 / 04 / 2024

Mustafa Zengin: Maltepe'de kentsel dönüşümde vatandaşın dediği olacak!

Mustafa Zengin: Maltepe'de kentsel dönüşümde vatandaşın dediği olacak!

Mustafa Zengin, "Temel amacımız depreme dayanıldı binaların yapılması. Kentsel dönüşüm tamamlandığında Maltepe; özellikle depremle ilgili sorunlarının büyük bir kısmını çözdüğü, insanlarının kendi sağlıklı mekanlarına kavuştuğu bir tabloyla öne çıkacak"



-Maltepe'de kentsel dönüşüm gerektiren mahalleler hangileri? 

Sadece Başıbüyük mahallemizin kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Onun dışında yerinde kentsel dönüşüm olacak; Esenkent, Gülsuyu ve Gülensu mahalleriyle Cevizli mahallemizde bulunan Dragos mevki sit alam ve kentsel dönüşüm alanları var. 


-Yaptığınız tüm açıklamalarda "yerinde kentsel dönüşüm"ü desteklediğinizi belirttiniz. Mahalle halkının yerinden olmaması için nasıl bir yol izliyorsunuz? 

İmar planları yapıldığı için insanlarımız Esenkent'te olduğu gibi kendileri müteahhitlerle anlaşarak binalarını yapacaklar. Çok düşük değerde olan daireleri, yapılacak yeni binalarla sağlıklı, daha pahalı ve rantı da kendi cebinde kalacak şekilde dönüşüm sağlamayı amaçlıyoruz. Temel amacımız depreme dayanıklı binaların yapılması. Kentsel dönüşümün içinde imar planları da olacağı için kat karşılığı verdiğimiz zaman, müteahhit belli bir bölümü yapacak diğer bölümü de vatandaş için yapacak. 


-İmar planlan olmayan Esenkent mahallesinde halkın katılımıyla güzel bir çalışma başlattınız. Neler yapıldı Esenkent'te? 

Beş binlik planları onaylatıldı, binlik planlarını yaptık. Esenkent mahallemizde bir bilgilendirme ofisi kurarak vatandaşlarımıza bilgi akışını sağladık. Geldiğimiz noktada Esenkent'te imar planları çıktı. 

Vatandaşlarımız binalarını, depreme dayanıklı hale gelebilmesi için müteahhitlerle görüşüp yaptırmaya çalışıyorlar. 


-Esenkent'ten aldığınız rüzgarla biraz daha çıtayı yükselterek Gülsuyu ve Gülensu mahalleleri sakinlerini sürece en başından dahil ettiniz. Hangi aşamaya gelindi?


Planları yapıldı, meclise sunulacak, daha soma Büyükşehir'e gidecek. Belli bir aşamaya gelene kadar üniversite öğretim üyeleri ve mahalle dernekleriyle bir araya gelerek her şeyi paylaşarak, sonuçları irdeleyerek planın nasıl olması gerektiği konusunda bir fikir ve ortak akıl oluşturarak gidiyoruz. Kanaat önderlerimizle sağlıklı bir yapıyı oluşturunca vatandaşımıza bilgi vereceğiz, Esenkent'te olduğu gibi. 


-Başıbüyük mahallesinde mahalle temsilcileriyle bir araya gelerek projeyi tartışıyorsunuz. Projeyi kabul ettiler mi? 

Proje kabul edildi. Proje ortağımız Hüseyin Kaptan'la görüşmelerimiz devam ediyor, 48-49 parsellerin meclisten aldığımız yetkiyle TOKİ'ye devrini yapacağız. Bütün süreçler tamamlandı. Maltepe Belediyesi ile  TOKİ  arasında görüşmeler devam ediyor, kat karşılığı projenin sözleşmelerini hazırlıyoruz. Başıbüyük mahallesi eskiden kalmış protokol çerçevesinde, kendi yerinde büyük bir dönüşüm içinde. Maltepe Belediyesi'ne ait arsalar üzerine insanlarımızın çok fazla para vermeden müteahhitler tarafından yapılacak kat karşılığı yapım sonucu sağlıklı binalar yapılmasını amaçlıyoruz. Aşağı mahallelerde de ada bazında veya İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden alacağımız emsal artışlarıyla dönüşümlerini sağlayabilmek adına da çalışmalarımız devam ediyor. Göreve geldiğim günden beri hep aynı şeyi söylüyorum; halkımın istemediği hiçbir proje hayata geçirlemez, her şey vatandaşlarımızın istediği gibi olacak. 


-Dragos sit alanı ve kentsel dönüşüm alanında nasıl bir çalışma yapacaksınız? 

Beş binlik planları yapıldı. Binlik planların düzeltmeleri yapılıyor. 


-Tapu sorunu olan Aydınevler mahallesinde tapu sorunu tamamen çözüldü mü? 

Aydınevler ikinci etap bölgemiz sorunlu bir bölgeydi. 1996 yılında başlayan imar planları Milli Savunma Bakanlığı tarafından dava edilmişti, 2008'de başlayan ve bizim noktayı koyduğumuz 2010 tarihinde imar uygulamalarına başladık. Sonuçta tapu tahsis belgeleri olan ve Maliye Hazinesi üzerinde olan alanları da Maliye'den talep ettik. 'Ya siz satacaksınız ya da bize devredin, biz verelim' dediğimiz bir aşamaya geldik. Tapularını hak eden 427 vatandaşımıza tapularını verdik, Milli Emlak üzerinde olanları da sorunsuz olarak halledeceğiz. 


-Kentsel dönüşüm tamamlandığında Maltepe'yi öne çıkaran hangi özelliği olacak? 

Kentsel dönüşüm tamamlandığında Maltepe; özellikle depremle ilgili sorunlarının büyük bir kısmım çözdüğü, insanlarının kendi sağlıklı mekanlarına kavuştuğu ve bundan da memnuniyet duyduklarım gösteren bir tabloyla öne çıkacak. Bu büyük bir başlangıç, altmış yıldır Gülsuyu ve Gülensu mahallelerinde çözülemeyen tapu sorunlarının çözülmesi ve imar planlarının yapılması büyük bir aşama. Vatandaşımızın da memnun olduğunu düşünüyorum. Başıbüyük halkı ne zaman başlayacağımızı bekliyor artık. 


Önemli olan TOKİ'yle ya da başka biriyle yapmak değil, vatandaşlarımıza evlerini vermektir. Başıbüyük'te orman işgali sebebiyle ormandan atılmış insanlarımız var, projeyi kat karşılığı verdiğimiz zaman belediyeye ait yerlerden karşılamak suretiyle o insanlarımıza da yer bulacağız. 


Milliyet Gazetesi Afet Yönetimi eki


Geri Dön