25 / 04 / 2024

Muş'taki Tarihi Yıldızlı Han restore edilecek!

Muş'taki Tarihi Yıldızlı Han restore edilecek!

Muş'taki 1300’lü yıllarda Selçuklular tarafından inşa edilen tarihi Yıldızlı Han, 2016 yılında Muş Belediyesi tarafından aslına uygun bir şekilde restore edilecek.



Muş Belediyesi tarafından, 1300’lü yıllarda Selçuklular tarafından inşa edilen tarihi Yıldızlı Han’ın 2016 yılında aslına uygun bir şekilde restore edileceği belirtildi.


Vakıflar Genel Müdürlüğü, Muş Belediye Başkanlığı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü işbirliğiyle Muş’a ait en önemli tarihi değerlerden biri olan Yıldızlı Han, 2016 yılında restore ediliyor. Şu ana kadar yüzde 60’lık kısmı kamulaştırılan hanın, kalan kamulaştırma işlemlerinin de tamamlanmasıyla birlikte yıllar sonra yeniden faaliyete geçileceği belirtildi.


Çalışmaları yerinde inceleyen Belediye Başkanı Feyat Asya, hanın Muş açısından çok önemli bir tarihi değer olduğunu belirterek, tarihi yapının 2016 yılı itibariyle aslına uygun bir şekilde restore edileceğini söyledi. Birçok tarihi yapının mevcut olduğu Yıldızlı Han ile ilgili yapılan çalışmaları aktaran Asya, “Muş’un kadim bir medeniyete ev sahipliği yaptığı bulunduğumuz mekandan anlaşılmaktadır. Tarihi üç camimiz olan Ulu Camii, Hacı Şeref Camii ve Alaaddin Bey Camii ile birlikte Yıldızlı Han diye bilinen bu hanımız terk edilmiş, metruk bir halde idi. İl Özel İdare Genel Sekreterliği, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İl Kültür ve Turizm İl Müdürlüğümüz ile birlikte tarihi dokuya sahip çıkmak adına tarihi Yıldızlı Hanımızın yüzde 60’lık kısmının kamulaştırmasını yapmış bulunmaktayız” dedi.


1300’lü yıllarda Selçuklu mimarisi ile yapılan handa, 16 iş yeri ve bir kerpiçhane bölmesinin olduğunu ifade eden Asya, “Şu anda yıkık halde bulunan bu hanı dengbej ve Muş kahvaltı kültürü ile yöresel ürünlerin de yer alacağı şekilde restorasyonunu yapıp ilimize kazandıracağız. İnsanlarımız sabah namazının ardından evinden getirdiği veya kahvaltıcıdan aldığı malzemeleri kahveye getirir ve burada kardeşleriyle paylaşır. Bu bizde çok eski bir kültürdür. Bu nedenle hanın içerisinde kahvaltı salonları olmasını planlıyoruz” şeklinde konuştu.


Milliyet


Geri Dön