25 / 04 / 2024

Müteahhidin çelik halatlı yapısı depremde işe yaradı!

Müteahhidin çelik halatlı yapısı depremde işe yaradı!

 Art arda yaşanan depremler nedeniyle ağır kayıplar veren ve hayalet şehre dönüşen Vanda herkes Deli müteahhidin peşinde! Ama ne yıkılan ne de hasar gören binaların hesabını sormak için...



Depremi öngörüp akıllara ziyan bir çaba ile yaptığı ve depremden hasarsız çıkmayı başaran apartmanı nedeniyle... Vanlı müteahhit Mehmet Ali Akdağ, Marmara depreminden sonra güvenli yapı arayışına giriyor. Yolu onu Japonyada kullanılan Ard-Germeli Bina Yapım teknolojisini Türkiyeye transfer eden Alacalı İnşaata çıkarıyor. Akdağ, Alacalı İnşaatı ikna ederek yüksek teknolojili hazır kolon ve çelik halatlarla 8 katlı apartmanını dikiyor.
 
Vanda adını deli müteahhide çıkaran bu apartman şimdi Akdağın yüzünün akı... Vanlılar, 15 günde yaptığı, 3 yılda zar zor sattığı konutlardan almak için Akdağın kapısını çalıyor. Depremden sonraki bir hafta içinde 50 kişiden teklif aldığını belirten Akdağ, alay konusu olduğu için iptal ettiği 4 milyon TLlik fabrika yatırımını Vanı yeniden inşa etmek için devreye sokma kararı aldı.
 
Enerjiye ayak uyduruyor
 Ala-Sawan, Japonyada yaygın olarak kullanılan yüksek teknoloji bir yapı sistemi. Fabrikada prefabrik olarak yapılan betonların içinde imalat sırasında kanallar bırakılıyor. Bu kanallardan çelik halatlar geçirilerek her yöne gerdiriliyor. Vanda yüzlerce inşaat yapan Ak-Tek İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Alim Akdağ da sistemi konuta taşıyarak bir ilke imza attı. Ama bu o kadar da kolay olmadı. Önce Tekirdağda üretim yapan Alacalı İnşaatı uzun mesafeden dolayı ikna etmesi gerekti. Kolonların 1800 kilometre yol kat etmesi gerekiyordu. Akdağ, nakliye masraflarını da üstüne alarak Palmiye Konutları ismini verdiği projesine başladı. Kolonlar onlarca TIRla Vana taşındı. Binanın karkas inşaatı 15 günde tamamlandı. İki ay da iç yapımı sürdü.
 
Binanın yapımını görenlerin kendisi ile dalga geçtiğini anlatan Akdağ, Meslektaşlarım adımı deliye çıkardı. Bu bina yıkılmaz dedikçe onlar Bütün binalar yıkılıp sen sağ kalırsan koca şehirde canın sıkılır dedi açıklamasını yapıyor.

Maliyeti toplu projelerden daha düşük
Alacalı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Karahan, depremden hemen sonra Palmiye Evlerini görmek için akademisyenler ve mühendislerden oluşan bir ekiple Vana gittiklerini anlatıyor. Binada tek bir çatlak bile olmadığını belirten Karahan, kolonların içinde kullanılan çelik halatların köprülerde kullanılan halatlardan 4 kat daha dayanıklı olduğunu belirtiyor. Karahan, sistemin maliyeti ile ilgili de şunları söylüyor: Bu sistem, kaliteli bir konvansiyonel binadan çok yüksek bir maliyet çıkarmıyor. Hatta 300-400 konutluk projelerde daha bile ucuza geliyor.
Radikal/Sibel Cingi


Geri Dön