27 / 04 / 2024

Müteahhitler çimento fiyatları için çözüm bekliyor!

Müteahhitler çimento fiyatları için çözüm bekliyor!

Müteahhitler tarafından başlayan inşaat durdurma eylemi geçtiğimiz günlerde sona erdi. İnşaatın yeniden başladığını söyleyen sektör temsilcileri çimento fiyatları için çözüm beklediğini dile getirdi.



2018 yılından itibaren hazır betona yüzde 97, çimentoya yüzde 85, demire ise yüzde 137 zam yapıldı. Milliyet'te yer alan habere göre; zamlarla beraber yapı inşaatlarında kullanılan 1 metreküp beton fiyatı KDV ve pompa bedeli dâhil olmak üzere 2018 yılında 180 lira iken bu sene355 liraya ulaştı. Diğer 79 kalemde de son zamanda yüzde 50’lik artış oldu. Torbalılı müteahhitler, zamlar karşısında yapı durdurma kararı aldı. Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman da, 15 günlük eylemin sona erdiğini dile getirdi.

Müteahhitler çimento fiyatları için çözüm bekliyor!

‘Çivi bile çakmayacağız’

Torbalı’da 200 sektör temsilcisinin bulunduğu ‘15 gün yapı durma’ kararı uygulanmaya başladı. Hafta boyunca sektör temsilcileriyle toplantılar yapan Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Yılda 15 bin konut üreten Torbalılı müteahhitler artan maliyetler sebebi ile konut yapamaz oldu. Hayatın her alanında zam var. Yüksek faiz, enflasyon ve yüksek kur üyelerimizin belini büktü. Harç bitti, yapı paydos. Çivi çakmayacağız. İkinci adım Rekabet Kurumu’nun kapısını çalmak olacak. Ayrıca üretimi sınırlı olan demir, çelik, çimento ve benzeri inşaat hammaddesinin ihracatına sınırlandırma getirmesi gerekiyor” dedi.

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman da, Türkiye inşaat sektörünün çatı kuruluşu İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) öncülüğünde 9-24 Eylül günleri arasında gerçekleştirilen 15 günlük iş bırakma eyleminin sonlandığını söyledi. Özellikle çimento ve demir gibi malzemelerin yaşadığı aşırı fiyat artışının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Kahraman, “Karşı karşıya kaldığımız fahiş fiyat artışı müteahhitleri iş yapamaz hale getirdi. Bu durum tüm vatandaşlarımızı da olumsuz etkiliyor. Çimento ve klinker mallarında öncelikli iç pazar ihtiyacının ülkemizde enflasyon ile doğru orantılı olacak şekilde fiyat istikrarının bir an önce sağlanmasını istiyoruz” diye konuştu.

Müteahhitler ve çimentocuların tartışmasında son durum ne?


Geri Dön