18 / 04 / 2024

Müteahhitlerden Irak'a yatırım çağrısı!

Müteahhitlerden Irak'a yatırım çağrısı!

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün, Irak'ta yaşanan geçici ara dönemin Türk inşaat sektörü için bir fırsat olduğunu söyledi. Irak'a yönelik finansman desteğinin sektöre olumlu yansımaları olacağını belirtti.



Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün, Irak'a yönelik finansman desteğinin sektöre olumlu yansımaları olacağını belirterek, "Bugünkü geçici ara dönemde Irak'a sağlanacak finansman desteği, hem ikili ilişkilerimizin gelişmesine olumlu katkı yapacak hem Irak'ta iş yapan üyelerimizin projelerinin devamını sağlayacak ama en önemlisi, iki ülke arasındaki ticaret sebebiyle yine ülkemize geri dönecektir" dedi. 


Yenigün, Irak'ın Türk inşaat sektörü ve dış ticaret için her zaman önemli bir ülke olduğunu söyledi.  


Ülkenin bugün gündemdeki yerini ve önemini koruduğunu ifade eden Yenigün, "Bugünkü geçici ara dönemde Irak'a sağlanacak finansman desteği, hem ikili ilişkilerimizin gelişmesine olumlu katkı yapacak hem Irak'ta iş yapan üyelerimizin projelerinin devamını sağlayacak ama en önemlisi, iki ülke arasındaki ticaret sebebiyle yine ülkemize geri dönecektir" diye konuştu. 


2013'te 2.5 milyar dolar


Irak'ın, yatırımların geri dönüş oranı ve süresi değerlendirildiğinde müteahhitlik sektörü açısından her zaman verimli bir ülke konumunda bulunduğunu dile getiren Yenigün, 2013 yılında Irak'ta üstlenilen işin tutarının 2,5 milyar dolar seviyelerinde gerçekleştiğini kaydetti.  


Yenigün, bu yüzden Irak'a yönelik gerek Eximbank gerek kamu bankalarından sağlanacak ek kredi desteğinin, Türk firmaları ve ülke ekonomisi açısından geleceğe yatırım anlamı taşıyacağını belirtti. 


Söz konusu finansman desteği dışında, teknik müşavirlik firmalarının hem yurt içinde gelişmesi hem de yurtdışı pazarlardan daha fazla pay alabilmeleri için sağlanacak hibelerin önemine işaret eden Yenigün, "ikili anlaşmalar yoluyla Türk müşavirlik firmalarınca hazırlanacak master planlarının Irak, Libya, Cezayir gibi ülkelere hibe edilebileceğini" dile getirdi.  


Yenigün, böylece teknik müşavirlik-mühendislik hizmet ihracının, yurtdışı müteahhitlik hizmetleri pazar payının ve Türk inşaat malzemeleri ihracatının artacağına inandıklarını kaydetti.  


Sektörün 2015 için büyüme tahminleri ve beklentilerini de paylaşan Yenigün,  2013 yılında yurtdışında 32 milyar dolarlık sözleşme imzaladıklarını, bu tutarın geçen yıl 22,5 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini söyledi. 


"Bu yıl 35 milyon doların üzerine çıkmalıyız"


Buna karşın pes etmeyeceklerini ve başka pazarlar bulacaklarını belirten Yenigün, "2015 yılında 22,5 milyar doları 35 milyar doların üzerine çıkarmalıyız" diye konuştu. 


Dünya


Geri Dön