19 / 04 / 2024

Müteahhitlerin itibarı A,B,C sınıflandırması ile kurtulacak

Müteahhitlerin itibarı A,B,C sınıflandırması ile kurtulacak

Devlet Bakanı Çağlayan, müteahhitlik sektörünün tartışmalı işlerle anılan firmalar nedeniyle itibar kaybını önlemek için sektöre 'akreditasyon' getireceklerini açıkladı



Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türk müteahhitlik sektörünün, tartışmalı işlerle anılan firmalar nedeniyle itibar kaybetmesini önlemek için sektöre 'akreditasyon' getireceklerini açıkladı. Türk müteahhitlerin geçen yıl gerçekleştirdikleri taahhütlerin toplam büyüklüğü 137 milyar dolara ulaşırken bazı firmaların, işi zamanında teslim etmemesi ve ihale koşullarına uymaması ciddi sorun olarak öne çıkıyor. Sorunun çözümü için Türkiye, müteahhitlikte akreditasyon sistemine geçiyor.

SİSTEMİN AYRINTILARI
Buna göre müteahhitlere yönelik akreditasyon kurumu oluşturulacak. Firmalar, yaptıkları işe göre A, B ve C sınıflandırmasına tabi tutulacak. Kalitesiz iş yapan, işi yarım bırakan firmaların uluslararası pazarda yeniden ihale alması engellenecek. Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmaya TOBB, İNTES ve Türkiye Müteahhitler Birliği de destek verecek. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'a yaptığı ziyarette, bu ülkede iş yapan müteahhitlerle bir araya geldi. Sorunlarını dinledi. "İş yapan firma sayımızın artması önemli. Ancak nicelikten daha çok nitelik önemli. Zamanında, şartlarına uygun, kaliteli iş yapılması gerekir" diyen Çağlayan, akreditasyon sistemini bütün yurtdışı müteahhitlik firmalarına getireceklerini söyledi. Az sayıda da olsa niteliksiz iş yapan firmalar nedeniyle Türkiye'nin ve Türk firmalarının itibar kaybettiğini kaydeden Çağlayan, "Ülke menfaati her şeyden önce gelir. Bunun için sorun akredite edilmiş olanların taahhüt işi alması çok önemli" dedi.

TÜRKMENİSTAN'DA YENİ İŞ FIRSATI
Dünyada, Türk müteahhitler için çok sayıda yeni iş fırsatı doğduğunu anlatan Çağlayan, "Örneğin Türkmenistan'da yerleşim birimlerinin hepsinde spor salonları ve spor kompleksleri yapılacak. Bu çok önemli bir fırsat" dedi.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Çağlayan'dan müteahhitlere akreditasyon vurgusu

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkmenistan'ın inşaat sektöründe kaliteye çok önem verdiğini kaydederek, "Türkiye'de mutlak suretle müteahhitlik sektörü için bir akreditasyon sistemi kurulması gerekiyor. Türkmenistan makamları işi süresinde yapan, zamanında ve şartnamesine uygun yapanlara iş üstüne iş veriyor. Ülkemin menfaatini de akredite edilmiş ve hakikaten sorun çıkmayacak firmalardan seçilmiş olan bir sistem bugün Türkmenistan için son derece önemli" dedi

Çağlayan, Çin'deki temaslarının ardından geçtiği Türkmenistan'da ikili ekonomik ilişkilerle ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Çağlayan, Türkmenistan'ın Belek benzeri turizm gözdesi Avaza'nın bir nevi serbest turizm bölgesi olarak planlandığını belirterek, bölgede çok ciddi bir altyapı çalışmasının sürdürüldüğünü, Türk firmalarının buradaki fırsatı kaçırmaması, ciddi yatırımlar yapması gerektiğini vurguladı. Çağlayan "2008 yılında 1 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var. 2007 yılına göre ticaret hacminde yüzde 42'lik bir artış var. Burada ticaretin dengeli olması lazım. Karşılıklı kazan-kazan ilişkisi içinde olunması önemli" diye konuştu.

Tercihli ticaret önerisi
Türkmenistan'a iki ülke arasında tercihli ticaret anlaşması yapılmasını teklif ettiğini bildiren Çağlayan, böyle bir anlaşmayla iki ülke arasındaki ticareti daha fazla ve dengeli artırma imkanına sahip olacaklarını belirterek, bu anlaşmayla belirlenecek ürünlerde gümrük indirimine gidileceğini, bunun da Türkmenistan'la olan ticareti ciddi olarak artıracağını kaydetti.
Türkmenistan'daki inşaatların yüzde 90'ının Türk müteahhitleri tarafından yapıldığını ve bu ülkede 130'a yakın Türk müteahhitlik firması bulunduğunu ifade eden Çağlayan, Türkmenistan'ın nitelikli iş beklediğini vurguladı.
Bahar Bakır/Milliyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Müteahhide akreditasyon geliyor, kalitesiz iş yapan artık ihale alamayacak  
 
Türkiye, müteahhitlik alanında Çin'den sonra dünyada ikinciliğe yükseldi. En büyük 225 inşaat şirketi listesine bu yıl Türkiye'den toplam 31 firma girdi. Müteahhitlerin geçen yıl yurtdışında bitirdiği iş toplamı ise 23,6 milyar doları buldu.  
 
Bu muazzam başarıya rağmen bazı firmaların aldığı işi zamanında teslim etmemesi ve ihale şartlarına uymaması, tüm sektörün sıkıntı yaşamasına yol açıyor. Bu tür firmalar yüzünden Türk müteahhitleri, Libya ve Türkmenistan başta olmak üzere pazar kaybediyor. Bu tür sorunların ortadan kaldırılması için müteahhitlere akreditasyon sistemi getirilecek. Projeye göre firmalar, kurulacak 'Akreditasyon Kurumu' tarafından A, B ve C şeklinde sınıflandırılacak. Şirketler, bu sınıflandırmaya göre iş alacak. Kalitesiz çalışan firmaların uluslararası pazarda ihale alması engellenecek.

Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda yürütülen çalışmaya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) ve Türkiye Müteahhitler Birliği de destek verecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "İş yapan firma sayımızın artması önemli. Ancak nitelik daha önemli. Akreditasyon sistemini bütün yurtdışı müteahhitlik firmalarına getireceğiz." dedi. Türkmenistan ziyaretinin dönüş yolunda gazetecilere konuşan Bakan Çağlayan, bazı niteliksiz işler yüzünden Türkiye'nin ve Türk firmalarının itibar kaybettiğini söyledi. Bunu önlemek için yurtdışında sadece kaliteli iş yapan akredite firmaların iş alması gerektiğini aktardı.

Halen Türkmenistan'daki inşaatların yüzde 90'ını Türk müteahhitleri yapıyor. Zafer Çağlayan, "Maalesef yaptıkları işlerden ve işi geciktirmelerinden dolayı bazı firmalarımız konusunda sıkıntılar var. O işler yarım kalmasın diye başka Türk firmalarına veriyorlar." diye konuştu. Türk müteahhitler için çok sayıda yeni iş alanının da açıldığını müjdeleyen Çağlayan, "Örneğin Türkmenistan'da firmalarımız için önemli bir saha daha açılıyor. Yerleşim birimlerinin hepsinde spor salonları ve spor kompleksleri yapılacak. Öte yandan Suudi Arabistan ve Hindistan 10 yılda bir trilyon dolarlık altyapı yatırımı yapacak." bilgisini verdi.

TEMİNAT MEKTUBU KRİZİNİ MERKEZ BANKASI ÇÖZECEK

Yurtdışında iş yapan müteahhitler, son yıllarda teminat mektuplarıyla ilgili sıkıntı yaşıyor. Yabancı işverenler, müteahhitlerden Türk bankaları yerine Avrupa bankalarından teminat mektubu getirmelerini istiyor. Bu konuya da değinen Zafer Çağlayan, "Bankalarımız, küresel krizde çok ciddi bir sınav verdi. Bankalarımızın sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 14 seviyelerinde. Faizler tek haneye düştü. Bu konuda kendilerine 'Bizim bankacılık sistemini bir inceleyin. Dışarıdakiler kadar birinci sınıflar.' dedim. Bu konuyu Merkez Bankası'na da sunacağız. Bu da Türk bankalarına teminat mektubu konusunda yol açıcı imkân getirecek." değerlendirmesini yaptı.

Türkmenİstan'In 'Belek'İnİ Türkler kursun

Dış Ticaret'ten sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkmenistan'ın Avaza bölgesinin Türkiye'deki Belek benzeri bir turizm merkezine dönüştürüleceğini söyledi. Buradaki yatırımlardan aslan payını Türkiye'nin alacağını kaydeden Çağlayan, "Milyar dolarlar mertebesinde yatırım yapılacak. Türk müteahhitler için çok iş var. Burada iskeleler kurulacak, marinalar yapılacak ve bir turizm bölgesi oluşacak." diye konuştu. Çağlayan, Türkmenistan'a tercihli serbest ticaret anlaşması önerdiğini de açıkladı. Türk inşaat şirketleri, geçen yıl Türkmenistan'da toplam 5,3 milyar dolarlık iş yaptı.
Zaman/İsa Yazar


Geri Dön