20 / 04 / 2024

Mutlu Tönbekici 'kaçak nedir' diye soruyor?

Mutlu Tönbekici 'kaçak nedir' diye soruyor?

Vatan Gazetesi yazarı Mutlu Tönbekici, bugünkü köşesinde "Okul yıkılmaz, yapılır" başlıklı yazı kaleme aldı



İşte Tönbekiçi'nin yazısı;

Kendisine "kes" emri verilen telekom görevlisi, binanın okul olduğunu öğrenince "okul yıkılmaz, yapılır" diyerek telefonu kesmeyi reddetmiş.

Okuyunca tüylerim ürperdi.

Gözümün önüne geçen seneki Anadolu gezisi sırasında gördüğüm onlarca terkedilmiş, yıkılmış hüzünlü köy okulu geldi.

Bir sebeple okullar kapatılmış, öyle kaderlerine terk edilmişler. Dayanamayıp en az on tanesini dolaştık. Bazılarının duvarlarında hâlâ okuma fişleri kalmıştı. Ali topu at'85 Birini söküp eve getirdim. Eriyip gitmesine gönlüm elvermedi.

Zeynep Mutlu Vakfı Kemer Okulu mütevazı bir köy okulu değildi elbette. Hatta tam tersine en görkemlisinden, en güzelinden bir şehir okuluydu. 40 bin kitabıyla muazzam bir kütüphanesi vardı. Hangi lisede böyle bir kütüphane vardır?

Ama zenginler okuyordu diyor bazıları. Evet ama okuyanların yüzde 30'u tam bursla okuyordu idi. Bu da az buz bir oran değildir.

Okul yıkılmaz, yapılır diyen Telekom memuru gibi düşünüyorum ve benim gibi düşünmeyen tek kişiye de rastlamadım. Maksat bağcı dövmek olmasaydı belediyenin de işine gelecek bir uzlaşma yolu bulunabilirdi. Hem adalet sağlanabilirdi hem de kamu yararı gözetilebilirdi.

Okulu yıkıp yerine ne yapacak acaba Eyüp Belediyesi? Nedir acaba büyük projeleri? Nazlı Ilıcak'ın sorup da sansüre uğradığı için soramadığı soruyu tekrar sorayım: AKP'ye yakın bir cemaatin okulu da yıkılır mıydı aynı koşullarda olsaydı?

*****

Kaçak nedir? Veya nerededir?

Dayanamayıp internette "kaçak bina" diye arama yaptım.

İlk sonuç:

İstanbul Mimarlar Odasının hesabına göre İstanbul'daki 1 milyon 650 bin binanın yüzde 70'i kaçak. İstanbul'da 2 ayrı semt ise tamamen kaçak. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve TEM otoyolu yapıldıktan sonra kurulan Sultanbeyli ve Samandra semtlerindeki TÜM kamu binaları kaçak durumunda. Özel ve devlet hastaneleri de aynı şekilde. Bu iki semtteki binaların hiçbirinin imar izni yokmuş.

Devam edelim:

Yine İstanbul Mimarlar Odasının açıklamasına göre İstanbul'daki Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı 1850 okuldan sadece 185'i yasal. Tekrar ediyorum sadece 185'i! MEB'ye bağlı 1850 okulun sadece 142'si depreme karşı dayanıklı hale getirilmiş. Gerisi Allah kerim.

Özetlersek: Şehrin yüzde 70'i kaçak. Okulların ise yüzde 90'ı.

Kaçak nedir ne değildir biri anlatabilir mi?

Vatan/Mutlu Tönbekici


Geri Dön