24 / 04 / 2024

Nabucco, Türkiyeye inşaatta 4 milyar Euroluk iş yaratacak!

Nabucco, Türkiyeye inşaatta 4 milyar Euroluk iş yaratacak!

Hazar bölgesi ve Ortadoğunun doğalgaz kaynaklarını Avrupaya ulaştırması hedeflenen Nabucco Doğalgaz Boru Hattı Projesinin resmi Sözcüsü Christian Dolezal, Nabucco, 4 milyar Euroyu sadece Türkiyedeki inşaata yatıracak dedi....



NABUCCO Boru Hattı Şirketi Kurum Sözcüsü Christian Dolezal, boru hattının geçeceği güzergah çevresinde yapılan teknik çalışmalarda sona gelindiğini belirtti. Dolezal, 2012 sonunda başlanacak inşaat çalışmaları sırasında yalnızca Türkiyede 4 milyar Euroluk yatırım yapılacağını açıkladı.

20 noktada toplantı
Özellikle Türkiyede çok iyi bir ilerleme sağladıklarını anlatan Dolezal, şöyle konuştu: Türkiyede halkın katılımıyla 20 bölgede 50yi aşkın toplantı gerçekleştirdik. Bir sonraki adımımız bu değerlendirmenin raporunu Çevre ve Orman Bakanlığına sunmak olacak. Bu toplantılar Nabucco güzergahı üzerinde yer alan diğer ülkelerde de yapıldı. Geçtiğimiz ağustosta hissedarlar besleme hattını İrana değil, Irak-Ürdün sınırına yapma kararı aldı. Bu önemli bir karardı. İrana yönelik yaptırımlar nedeniyle buraya bir boru hattı yatırımı yapmak imknsız hale geldi. Irak besleme hattı için zemin etüdü çalışmaları devam ediyor. Mayısta bu çalışmaların bitmiş olacağını düşünüyoruz. Bu çalışmalar sonucunda hattın net güzergahı belirlenecek.

Botaş hatlarına paralel
Hattın çevreye ve bölgede yaşayan insanlara etkisini asgari seviyeye indirmenin önemli olduğunu vurgulayan Dolezal, Bu nedenle zemin etüdü çalışmalarında pek çok etkeni inceliyoruz. Özellikle Türkiyede Nabucco boru hattı, Botaşın mevcut hatlarının güzergahını izleyecek. Bildiğimiz bir koridor olacağı için de inşaatı daha çabuk bitecek. İnşaat aşamasında ise, hattın en uzun bölümünün geçeceği Türkiyeye 4 milyar Euroluk yatırım yapılacak dedi.

Avrupaya gaz kapısı
Nabucco Projesinin Türkiyenin doğalgaz merkezi olma hedefi için de önemli bir adım olduğunu dile getiren Dolezal, şunları söyledi: Gazın Türkiyeden, Orta Avrupanın en önemli doğalgaz dağıtım merkezlerinden biri olan Avusturyadaki Baumgartena gelmesi çok önemli. Ankaradan Baumgartena direkt bağlantı olması, Türk enerji şirketleri için pek çok yeni iş olanağını da beraberinde getirecek. Hem Baumgartenda doğalgaz ticareti yapabilecek, hem de direkt olarak müşterilere satabilecekler. Bunu bugün yapamazsınız çünkü direkt bağlantı yok.

Her şey zamanında ilerliyor, ihtiyacımız açık taahhüt

NABUCCOnun belirlenen takvimde ilerleyip ilerlemediğiyle ilgili olarak da konuşan Nabucco Boru Hattı Şirketi Kurum Sözcüsü Christian Dolezal, şu bilgileri verdi: Nihai yatırım kararından sonra hemen kapasite rezervasyonu ve inşaata başlayacağımıza inanıyoruz. Bunun için belirlediğimiz tarih 2012 sonu. İnşaat eş zamanlı olarak bütün ülkelerde başlayacak. Daha sonra hatlar birleştirilecek. Başlamadan önce tedarikçi ülkelerden açık taahhüde ihtiyacımız var. Yani Azerbaycan ve Irakla tedarik anlaşmalarını bu yıl içinde tamamlamamız gerekli. Yalnızca Azerbaycanın bile Nabuccoya yetecek kadar doğalgazı var. Irakta da çok büyük kaynaklar var. Nabuccoya gazın yetmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Azerbaycan ve Irak gazı şu anda garantili değil ancak destekleyici çok fazla siyasi açıklama var. Türkmenistan da doğalgaz sağlama konusunda oldukça istekli.

Fukuşima Avrupanın bakışını güçlendirdi

AVRUPAnın Nabuccoya desteğinin azalmadığını belirten Nabucco Boru Hattı Şirketi Kurum Sözcüsü Christian Dolezal, şunları söyledi: Japonyada yaşanan trajedi, Avrupadaki enerji tartışmalarının yönünü değiştirdi. Nükleere olan destek çok azaldı. Bu doğalgazın yeniden ivme yapacağını gösteriyor. Doğalgaz kaynaklarının çeşitlendirilmesi de bir kere daha önemini arttırıyor. Komisyonun Nabuccoya desteği var. Biz yarış kazanmaya çalışmıyoruz. Bu proje devam edecek, o nedenle hattı doğru düzgün yapabilmek için zamanı kullanacağız. 2030da Avrupa artık doğalgaz üretemez durumda olacak, o nedenle bugünkü taleple arasında büyük farklılıklar da olacak.

Hürriyet/Merve Erdil


Geri Dön