26 / 04 / 2024

Nabucco'nun inşası 2011'e sarkabilir!

Nabucco'nun inşası 2011'e sarkabilir!

Yüzyılın projesi için çalışmalar gecikmeli de olsa sonbaharda başlayacak



Bu yıl içinde başlatılması hedeflenen inşa çalışmalarının ise 2011'e sarkabileceği belirtiliyor

HAZAR ile Kafkaslar'daki doğalgazı Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan ve hükümetlerarası imzaları geçtiğimiz sene temmuz ayında atılan Nabucco'nun hayata geçmesi için gecikmeli de olsa çalışmalar başlıyor. Enerji Bakanlığı tarafından yürütülen çabalar kapsamında açık sezon denilen sonbaharda taşıma kapasitesi pazarlanmaya başlanacak. Bu projeye ortak olan ülkelerin ne kadar doğalgaz almak istediğinin planlanması anlamına geliyor.

KAYNAK ARAŞTIRMASI
Ülkelerin istemleri alınmadan hemen önce ise Nabucco'ya, başlangıçta kaç milyar metreküplük doğalgaz akıtılabileceği konusu netliğe kavuşturulacak. Daha sonra ise Nabucco'da, resmi finansal görüşmeler gerçekleşecek. Edinilen bilgilere göre, kaynak yetersizliği nedeniyle resmi görüşmelerde 10 milyar metreküplük doğalgaz dağıtımı masaya yatırılacak.

GECİKME YAŞANABİLİR
Türkiye'den Botaş, Bulgaristan'dan Bulgargaz, Romanya'dan Transgaz, Macaristan'dan MOL, Avusturya'dan OMV ve Almanya'dan RWE şirketlerinin ortak olduğu projenin inşasına 2010 yılında başlanması ve 4 yılda tamamlanarak gaz akışının geçilmesi öngörülüyordu. Ancak bu planlamamalara karşın projenin inşasının bu sene içinde başlamayacağı düşünülüyor.

GAZ DOLDURMAK İÇİN GİRİŞİMLER SÜRÜYOR
TÜRKİYE komşu ve bölgedeki ülkelerden Nabucco'ya katkı sağlamak için girişimlerini sürdürüyor. Bu çerçevede Azerbaycan'ın ve Irak'ın bu projeye katkı sağlaması konusunda önemli adımlar atılırken Kazakistan, Türkmenistan'dan olumlu sinyaller bulunuyor.  Nabucco'nun yılda 8 milyar metreküple başlanarak 31 milyar metreküpe çıkması bekleniyor. Arzın yüksek olması halinde ise projenin kapasitesinin daha da artırılabileceği belirtiliyor.
Akşam/Mahmut Gürer


Geri Dön