24 / 04 / 2024

Naci Görür: Kentsel dönüşüm lüks rezidans yapmakla olmaz!

Naci Görür: Kentsel dönüşüm lüks rezidans yapmakla olmaz!

Japonya Uluslararası işbirliği Ajansı'nın açıkladığı riskli alanlar haritası ile bakanlığın riskli ilan ettiği alanlar yüzde 72.9 örtüşmüyor. Riskli alan ilan edilen ilçelerin şehrin merkezinde, konut değeri yüksek bölgeler olması dikkat çekiyor.



Milliyet'in haberine göre, Türkiye'de 6.5 milyondan fazla evin yenilenmesi hedefiyle başlayan dönüşüm sürecinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bazı ilçelerde 'riskli alanlar' ilan etti. Riskli alan ilan edilen bölgeler inşaat firmalarının ilk adresi oldu. 


Kentsel dönüşüm kapsamında yapılan yeni gayrimenkul projelerinde vergi ve harçlardan muaf olunması, KDV'nin yüzde 18 yerine yüzde 1 olması ve kimi ilçelerde sağlanan imar artışı bu ilçelerdeki dönüşümü daha karlı bir yatırıma çevirdi. 


Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, "'Kentsel dönüşüm neden bu ilçelerde başladı' derseniz buna bilimsel cevap yok. Kentsel dönüşüm şuan müteahhitlik hizmeti olarak ilerliyor. Oysa dönüşüm lüks rezidans yapmakla değil, omurgası sağlam ama uygun fiyatlı evler yapmakla olur" dedi. 


İstanbul'da ilçeleri inceleyen kapsamlı bir çalışma yapılmadığını, bina envanterinin çıkarılmadığını söyleyen Görür, müteahhitlerin ilgi duyduğu alanların riskli ilan edildiğini ileri sür dü. Görür şunları söyledi: "Olası bir depremde binlerce can kaybedersek, o alanların riskli ilan edilmemesinin hesabını hangi kurum verecek merak ediyorum. Belki de şu an depremde yıkılmayacak binaları yıkıp yapıyoruz."dedi. 


Antalya Son Haber


Geri Dön