26 / 04 / 2024

Nasıl bir ev hayal ediyorsunuz?

Nasıl bir ev hayal ediyorsunuz?

Türklerin yüzde 43’ünün hayalindeki evin ‘bahçeli havuzlu villa’ olduğu ortaya çıktı. Yüzde20 ‘müstakil’, yüzde 11 ‘köy evi’, yüzde 7 oranında da ‘dağ evi’ hayali kuruluyor...



Aksigorta’nın yaptırdığı araştırmaya göre, en çok bahçeli-havuzlu villa hayali kuruyor, evimizde en fazla televizyonumuza değer veriyoruz. Yaklaşık iki kişiden biri evinden nazar boncuğunu eksik etmiyor, eşya değiştirme süremiz 10 yılı aşıyor.


Araştırma, Yöntem tarafından yüz yüze anket tekniğiyle İstanbul, Ankara, Adana, İzmir, Bursa, Kayseri, Malatya, Samsun, Erzurum, Tekirdağ, Diyarbakır ve Trabzon’da yaşayan toplam bin yetişkinle görüşülerek gerçekleştirildi.


Araştırmaya katılanların yüzde 43’ü hayallerindeki evi ‘bahçeli/havuzlu villa’ olarak tarif ederken, yüzde 20’si müstakil, yüzde 11’i köy evi, yüzde 7’si dağ evini hayal ettiklerini belirtti.


Televizyon çok değerli


Bahçeli/havuzlu villa hayali kuranların oranı 55 yaş üstünde yüzde 22’ye yükselirken, bu oran 35-54 yaş grubunda yüzde 40, 25-34 yaş grubunda yüzde 44, 15-24 yaş grubunda ise yüzde 54. Konak/köşk, apartman dairesi, yalı ve güvenlikli site içindeki ev hayali kuranların oranı yüzde 3 ile yüzde 5 arasında yer alıyor.


Araştırmada, katılımcılara en çok değer verdikleri, ailelerinin bir üyesi gibi gördükleri eşya da soruldu. Katılımcıların yüzde 22’si televizyonu en çok değer verdikleri eşya olarak belirtirken, televizyonu yüzde 16 ile bilgisayar, yüzde 9 ile kıyafetler, yüzde 8 ile beyaz eşya yanıtı izledi. Katılımcıların yüzde 6’sı ‘kütüphane/kitaplarım’ derken, yüzde 5’i ‘aile yadigarı eşyaları’nı, yüzde 4’ü koltuk takımını en değer verdiği eşya oldu.

Aksigorta’nın araştırması, her 100 evden 40’ında nazar boncuğu bulunduğunu da ortaya çıkardı. Ortanın üstü ve üst grupta yaklaşık 3 kişiden biri evinde nazar boncuğu bulundururken, bu oran ortanın altı grubunda yüzde 50’ye yaklaşıyor ve daha alt grupta ise her iki kişiden birinin evinde nazar boncuğu bulundurduğu görülüyor.


Nazar boncuğu seviliyor


Nazar boncuğu sahipliği cinsiyete göre de farklılık gösteriyor. Her üç erkekten biri nazar boncuğu bulundururken, bu oran kadınlarda yaklaşık yüzde 45’e çıkıyor. Yaş gruplarına göre incelendiğinde ise nazar boncuğu sahipliğinin 55 yaş üstü yaş grubunda yüzde 56’ya kadar yükseldiği görülüyor.

Katılımcıların yüzde 46’sı batıl inancının olmadığını ve uğurlu saydığı bir eşyasının bulunmadığını dile getirirken, nazar boncuğunun yanı sıra evlerde uğurlu olduğuna inanılan farklı objeler de var. Evlerin yüzde 11’inde fil biblosu, yüzde 7’sinde nar objesi, yüzde 6’sında çocukluktan kalan bir oyuncak ve at nalı bulunduruluyor.



Eşya değişim süresi 10 yıl


-  Araştırmaya göre, evde mobilya değişim süresi 10 yılı aşıyor.

-  Üst sosyoekonomik sınıfta 9.9 yılda bir mobilya değişikliği yapılırken, B grubunda 10.3 yıl, C1 grubunda 10.7, C2 grubunda 11.3, DE grubunda ise 11.6 yılda bir değişiklik yapılıyor.

-  Yaş yükseldikçe değişiklik yapma süresi uzarken, 15-29 yaş grubu 10.5 yılda bir oluyor.

-  30-44 yaş grubu 10.8 yılda bir, 45-54 yaş grubu 11.6 yılda bir, 55 yaş üstü ise 12.7 yılda bir mobilya değişikliği yapıyor. 



Milliyet




Geri Dön