28 / 03 / 2024

Nata Holding, Türkmenistan'ı yeniden inşa edecek!

Nata Holding, Türkmenistan'ı yeniden inşa edecek!

Ankara'da 1 milyon metrekare inşaat yapan Nata Holding, dümeni Orta Asya'ya Türkmenistan'a kırdı. Kazakistan, İran ve Türkmenistan'ı birbirine bağlayan demiryolu hattını inşa eden şirket, yeni projelerle birlikte yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım yapacak



Ankara merkezli Nata Holding, Türkmenistan'ı yeniden inşa etmeye hazırlanıyor. Kazakistan, İran ve Türkmenistan'ı bağlayan demiryolunu inşa eden şirketin toplam yatırımı 2 milyar doları bulacak


Bugüne kadar Ankara'da 1 milyon metrekare inşaat yapan Nata Holding, dümeni Orta Asya'ya Türkmenistan'a kırdı. Ülkede 500 günde 180 köprü inşa eden şirket, çölün ortasında şantiye kurarak dokuz ayda, 27 kilometrelik demir yolu hattını tamamladı. Kazakistan, İran ve Türkmenistan'ı birbirine bağlayan demiryolu hattını inşa eden şirket, yeni projelerle birlikte yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırım yapacak. 


Türkmenistan pazarının cazip olduğunu ve yabancı ortaklar için uygun koşulların oluşturulduğunu ifade eden Nata Holding Yönetim Kurulu Başkanı Namık Tanık, "İşlerini zamanında bitiren müteahhitlerin ödemeleri hemen yapılıyor, şunu da belirtmem gerekiyor ki Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un Türk şirketlerinin rahat çalışabilmesi için her türlü kolaylığı sağlıyor" dedi. Ülkede kalıcı olduklarının altını çizen Tanık, "İhaleleri takip ediyoruz. Devam eden işlerimizin etapları da var. Yeni yatırımlarımız olacak" diye konuştu. 


İstikrar herkesi mutlu eti 

1 Kasım seçimlerinden tek parti iktidarının çıkmasıyla işlerin gözle görülür şekilde açıldığını anlatan Tanık, "Türkiye'de birden konut satışlarımız arttı. Yurtdışında ise ülkemizi çok seviyorlar. İstikrarın devam etmesi biz dahil herkesi çok mutlu etti" dedi. Türkmenistan'da ulaşım sorununu önemli ölçüde çözdüklerini anlatan Namık Tanık, "Buzhu ve Serhatyaka istasyonları arasında 131 kilometre mesafeli enerji sinyalizasyon, bağlantı donatılarının tedariki ve inşaat, puantaj işlerinde sona geldik. Bereket- Etrek arası 250 kilometre elektrik, sinyalizasyon, demiryolu haberleşme işleri ile başkent Aşkabat'ın içinden geçen Karakum Kanalı'na inşa ettiğimiz çelik köprüyü de tamamladık" dedi. Tanık, Bereket ve Aşkaabat'ta 60 milyon dolarlık iki fabrika kurduklarını da söyledi. 


İstanbul atağına hazır

Sultangazi'de konut, AVM ve işyerinden oluşan karma projenin inşaatına başlayan Nata Holding, 3 yıl içerisinde projeyi tamamlamayı hedefliyor. 74 bin metrekarelik arazi üzerinde inşa edilecek projenin 250 bin metrekarelik inşaat alanı bulunuyor. Toplam 780 konut, 5 yıldızlı bir otel ve 158 bin metrekarelik alışveriş merkezinden oluşacak projenin toplam yatırım değeri de 450 milyon dolar. 


Sabah



Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı;


Şirketten yapılan açıklamaya göre, News Record (ENR) tarafından açıklanan "Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi" listesinde yer alan Nata Holding, Türkmenistan'da yürüttüğü projeyi tamamladı. Türkmenistan'da çölün ortasında şantiye kurarak 9 ayda 27 kilometrelik demiryolu hattını yapan firma, böylece Türkmenistan ile Kazakistan'ı demiryoluyla birbirine bağladı.


Nata Holding Yönetim Kurulu Başkanı Namık Tanık, kışın -25, yazın 60 dereceyi bulan zorlu hava koşullarında çalıştıklarını belirterek, Türkmenistan pazarının cazip olduğunu ve ülkede yabancı ortaklar için uygun koşullar bulunduğunu kaydetti.


Tanık, Turkmenistan Devlet Basşkanı Gurbangulu Berdimuhamedov'un, Türk şirketlerinin rahat çalışabilmesi için her türlü kolaylığı sağladığını ifade ederek, Türkmenistan'ın bütün eyaletlerinde pek çok konuda önemli projeleri hayata geçirdiklerinin altını çizdi.


Türkmenistan'ın ikinci evi olduğunu kaydeden Tanık, "Mesaimin çoğunu Türkmenistan'da işimin başında geçiyorum. Elektrifikasyon ve telekomünikasyon konularında önemli projeleri yürütüyoruz ayrıca Bereket-Etrek arası 250 kilometre elektrik, sinyalizasyon, demiryolu haberleşme işleri ile Başkent Aşkabat'ın içinden geçen Karakum Kanalı'na inşa ettiği çelik köprünün tamamlanması ile Türkmenistan ulaşımında önemli bir sorunu çözmüş olduk" ifadelerini kullandı.


Tanık, ayrıca altyapı işinin baba mesleği olduğunu hatırlatarak, bu ülkedeki projeleri büyük bir özveriyle sürdürdüklerini kaydetti.


Türkmenistan'ın Bereket şehrinde beton, direk, köprü girişi, bordür taşı, boru ve çeşitli prefabrik ürünler üreten Nata Holding'in bünyesinde Nata-Net-Hocalık cemiyeti adı altında Türkmenistan firması olarak faaliyet gösteren Çohanlı ve Bereket ilçelerinde iki fabrikası bulunuyor.



Hürriyet



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Ankara merkezli Nata Holding, Türkmenistan’da çölün ortasında şantiye kurarak 9 ayda, 27 kilometrelik demir yolu hattını tamamladı. Bu hat ile iki ülkeyi birbirine bağlayan firma; Türk firmalarının sektördeki iddiasını bir kez daha ortaya koydu.  Namık Tanık, baba mesleği olan alt yapı işleri ile Türkmenistan’a imzasını attı.


Firma; kışın -25 dereceyi, yaz aylarında ise 60 dereceyi bulan zorlu hava koşullarında Türkmenistan Serhatkaya sınırından Kazakistan’ı 27x 2 km demir yolu hattıyla birbirine bağladı. Ankara’daki ofisinde bizleri ağılayan Çankırılı iş adamı Namık Tanık, Ankara’dan Türkmenistan’a uzanan başarılı iş yolculuğunun sırlarını paylaştı. Ankara’da yaptığı yatırımlarla isminden sıkça söz ettiren Çankırılı iş adamı; Bereket’e fabrika kurduklarını ve Serhetyaka Oğuzhan arası 234 km. uzunluğunda 110 kw elektirik iletim hattı inşaatını yaptıklarını belirtti. Türkmenistan pazarının cazip olduğunu ve yabancı ortaklar için uygun koşulların oluşturulduğunu ifade eden Tanık; “Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un Türk şirketlerinin rahat çalışabilmesi için her türlü kolaylığı sağlıyor” dedi.


Elinden geldiğince de sosyal sorumluluk projelerinde yer almayı görev bilindiğinin altını çizen Namık Tanık, “Çankırılı olmaktan her zaman gurur duydum. Bu kapsamda, Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde yer alan 3 bin 300 metrekarelik alana kurulan, araştırma merkezinin inşaatını üstlendik. Yaklaşık 4 milyon lira değerinde bir binanın inşaatını yapıp, üniversiteye hibe ettik. İleri düzeyde kanser ve genom gibi araştırmalar yapan büyük, önemli bir merkez. Bu merkez, yurt dışından gelecek bilim adamlarını da ağırlayacak. Benim için çok değerli. Üniversite kurulu “Namık Tanık Kanser Araştırma Merkezi” adını verdi, sağ olsunlar” dedi.


Namık Tanık kimdir?

Dünyanın 116. en büyük inşaat firması NATA’nın patronu. Antares Alışveriş Merkezi’nin Ortağı, Avrupa’nın en büyük ikinci akvaryumunun da içinde yer aldığı Nata Vega Outlet’in sahibi. Başkentin en yüksek konutu olarak bilinen Nata Vega Konut Kuleleri ile bir ilke imza attı. Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde yer alan 3 bin 300 metrekarelik araştırma merkezlerinden biri olan ve ileri düzeyde kanser ve genom gibi araştırmalar yapan laboratuvarların inşaatını üstlendi. Türkmenistan’ da 500 günde 180 köprü yaptı, bu projesi ile Giness’e aday oldu. Çalışma hayatına çocukluk yaşlarda babasının beton boru fabrikasında başladı. Hacı Hasan Tanık başkentin 70’li yıllarında herkes tarafından sevilen önemli isimlerindendi. O dönemler 60 kişilik ekibiyle, en küçük oğlu Namık Tanık’a büyük bir servet bıraktı. İTİBAR... Bugün adını yalnız  Ankara  değil, tüm dünya tanıyor.


Star 


Geri Dön