20 / 04 / 2024

Necati Çalışkan: İnşaat sektöründe balon riski yok!

Necati Çalışkan: İnşaat sektöründe balon riski yok!

Makel Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Necati Çalışkan, 2014 yılında ekonominin kırılgan olma durumunun süreceğini söyledi. Çalışkan ' İnşaat sektöründe balon riski yok ' dedi...



35 yıllık bir geçmişe sahip olan şirketin birçok dönüm noktalarından geçerek bu günlere geldiğini belirten Çalışkan, “Krizleri başarı ile hep birlikte aşarak geliştik” dedi.


2013 yılını inşaat sektörünün yüzde 7 civarı bir büyümeyle kapatmasının beklendiğini belirten Necati Çalışkan, inşaat sektöründe yaşanan büyümenin, Türkiye’nin büyümesinden yaklaşık iki kat daha fazla olduğunu söyledi.


DÖVİZLE BORÇLANMAYA DİKKAT

İnşaat sektörünün yıllık gelir vergisi içerisindeki oranının 2004 yılına göre 6 kart arttığını anlatan Necati Çalışkan şunları söyledi: "2014 yılında da ekonominin kırılgan olma durumu sürecektir. Bu açıdan yatay büyümelere dikkat etmeli, tasarruf yapmalı ve dövizle borçlanmayı en aza indirmeliyiz. İnşaat sektöründe yaşanan büyüme, Türkiye’nin büyümesinden, yaklaşık iki kat daha fazla. İnşaat sektörünün toplam yıllık gelir vergisi içerisindeki oranı 2004 yılında yüzde 3.1 seviyesinden 6 kat artarak yüzde18.3 seviyelerine geldi.”

BALON RİSKİ YOK

2013 yılı itibarıyla konut satışının 1 milyona yaklaşacağını ifade eden  Necati Çalışkan, şöyle devam etti: "2014 yılında kentsel dönüşüm projeleri ile sektörümüzün daha da aktif olacağına inanıyorum. Bu yıl sonuna kadar konut satış rakamının 1 milyona yaklaşacağı düşünülmektedir. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren konut kredisi faizleri 0.65’ten 0,85’e yükselmesine rağmen konut talebi artmaya devam etti. Türkiye’de her zaman sorulan bir soru var: Her taraf ev doldu, her taraf yeni inşaat doldu, bu evleri kim alacak? Ülkemizin konut stoğu 100 milyar lira, yani yaklaşık 50 milyar dolar seviyesinde. Bu da gayrisafi hasılanın yüzde 5.5 - 6‘sına gelmektedir. Amerika’da meşhur mortgage krizi patladığında, bu oran yüzde 110’u geçmişti. Dolayısı ile ülkemizde mevcut oranlarla yakın zamanda balon riskinden bahsetmek mümkün değil. 2014 yılında iyimser bir tahmin var. Tahminler 2013 yılına göre daha olumlu ve güzel geçeceğini gösteriyor.”


Hürriyet


Geri Dön