18 / 04 / 2024

Nef'ten İstanbul'a Yeşil Yol projesi!

Nef'ten İstanbul'a Yeşil Yol projesi!

Nef'in Vizyon Atölyesi’nin yeni projesi ‘Yeşil Yol’, 5 milyon metrekarelik yeşil alanıyla İstanbul'a nefes aldıracak. Projenin mali büyüklüğü 7 milyar dolar olacak.



Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ve Kentsel Strateji Kurucusu A. Faruk Göksu tarafından hayata geçirilen Vizyon Atölyesi’nde, 17 Ağustos büyük Marmara depreminin 17. yıl dönümünde İstanbul için çok büyük bir önem taşıyan 5 milyon metrekarelik ‘Yeşil Yol’ projesi tasarlandı.


Kamu, özel ve sivil sektörlerin işbirliği ile kentlerin geleceğini kurgulamak amacıyla kurulan Vizyon Atölyesi, 17 Ağustos Marmara depreminin 17’nci yılında İstanbul’da yapı ve yaşam kalitesi riskinin azaltılması için yeni bir projeye daha imza attı. 3 yıl önce kurulan Vizyon Atölyesi, bugüne kadar tasarım ve sosyal etki temaları çerçevesinde ''81 Kent 81 Vizyon'', ''On Proje Onlarca Etki'' ve ''39 Kent 1 İstanbul'' projelerini hayata geçirdi.


İstanbul’a nefes aldıracak Vizyon Atölyesi’nin son projesi ‘Yeşil Yol’ ise TEM ve E-5 arasındaki 50 km uzunluğunda ve 200 metre genişliğinde yaklaşık 10 milyon metrekarelik alanda 5 milyon metrekarelik yeşil alan yaratacak.




Nef ten İstanbul a Yeşil Yol projesi!


20 bin yapıyı dönüştürecek


Proje güzergah üzerinde yer alan yaklaşık 20 bin mevcut yapının yıkılarak yerine kentsel dokuya uygun çevreci yapıların oluşturulacağı proje, İstanbul nüfusunun yüzde 55’inin yaşadığı Küçükçekmece Gölü ve Pendik arasındaki bölgelerin yapı standartlarını büyük ölçüde yükseltirken, yaşam kalitesini de hızla artıracak.


“Her türlü işbirliğine açığız”


İstanbul’a çok daha yeşil çok daha çevreci bir kimlik kazandıracak olan Yeşil Yol, öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yöneticileri olmak üzere yeşil yolun bulunduğu 17 ilçe belediye yönetimi ile paylaşılacak. Ayrıca yatırımcılar ve üniversiteler ile ekonomik model seçenekleri tartışılacak.


Vizyon Atölyesi Kurucularından Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, şehir planlamasında yapılan yanlışların can kayıplarının yanı sıra olumsuz sosyolojik etkilerine de dikkat çekti: “Vizyon Atölyesi’ni üç yıl önce hayata geçirmemize rağmen, pek çok önemli proje hayata geçirdik. 81 Kent 81 Vizyon, On Proje Onlarca Etki ve 39 Kent 1 İstanbul olmak üzere 228 katılımcının dahil olduğu 3 program düzenledik. Tüm projeler de özellikle yerel yönetimlerden önemli tepkiler aldı. En önemli şey insan hayatı. Vizyon Atölyesi olarak insan hayatını güzelleştirecek şehirlerin haylini kuruyoruz. Artan nüfusu, çarpık kentleşmesi ile İstanbul’un ilk müdahale edilmesi gereken şehirlerden biri olduğunu düşündüğümüz için İstanbul özelinde Yeşil Yol projesini tasarladık.” Vizyon Atölye’sinin projeleri hayata geçirmek için de devlet kurumları ve yerel yönetimlerle görüşmelere devam ettiğinin bilgisini veren Timur, bu konuda her türlü işbirliğine açık olduklarını sözlerine ekledi.


İstanbul’a 5 milyon metrekarelik yeşil alan Vizyon Atölyesi Kurucusu Faruk Göksu ise “Geçen 16 yılda depremi ve olası riskleri çok konuştuk. Biz, Vizyon Atölyesi ile hem vizyon hem de eylem bazında pek çok da başarılı program ve proje gerçekleştirdik. Son projemiz Yeşil Yol da yine başarılı bir kentsel dönüşüm modeli olarak, önemli bir referans olacak.


Yeni dönüşüm modelleri geliştirmek, ulaşımı kolaylaştırmak, olası deprem için toplanma alanları ve tahliye koridorlarını oluşturmayı hedefleyen Yeşil Yol projesinin İstanbul’a 5 milyon metrekarelik bir yeşil alan kazandırmayı hedeflediğini anlatan Göksu, proje alanının yarısı yeşil alanlar, eğitim ve sağlık gibi kamusal alanlar; diğer yarısı da yeni yapı alanları olarak tasarlandı” dedi.


Yeşil Yol projesinin bir yeşil omurga olduğunu söyleyen Göksu, önerdikleri mavi ve yeşil örtü ile 39 ilçeye hizmet edeceğini, böylelikle 39Kent1İstanbul bütüncül bir yaklaşımla ele alınacağını belirtti.




Nef ten İstanbul a Yeşil Yol projesi!


Proje maliyeti 7 milyar dolar


14 bin yapıda 63 bin konutta yaşayan 200 bin kişiyi kapsayan projede, 5.0 milyon metrekare yeşil alan yaratmak için ise; mevcut yapılaşmanın yüzde 50’si olan 4.0 milyon metrekare yapı, diğer yüzde 50’lik yapılaşma alanına transfer edilecek ve yüzde 25 ilave imar bonusu ile toplam 10.0 milyon metrekareinşaat yapılacak. Projenin mali büyüklüğü ise yaklaşık 7 milyar dolar olacak.


Yeşil Yol İçin 10 Temel İlke:


1- Omurga; 50 km; TEM ve E5 ile Küçükçekmece ve Pendik arası

2- Örtü; Mavi ve Yeşil

3- Strateji; Yüzde 50 Yeşil, Yüzde 50 Yapılaşma

4- Süreklilik; Akslar ve Odaklar

5- Değer; Yeşilin katma değeri

6- Bağlantı; 17 ilçe bir arada

7- Risk Azaltma; Yapı ve yaşam kalitesi

8- Model; Ekonomik Seçenekler

9- Silüet; Dalgalanma

10- Bonus; İmar Hakları Transferi



www.nef.com.tr



Haber AA'da şu şekilde yer aldı


Nef Gayrimenkul'ün desteğiyle Vizyon Atölyesi tarafından İstanbul'da TEM otoyolu ile E-5 arasında 50 kilometre uzunluğunda ve 200 metre genişliğinde "Yeşil Yol Projesi" hazırlandı. 


Projenin tanıtım toplantısında konuşan Vizyon Atölyesi'nin kurucularından Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, şehir planlamasında yapılan yanlışların can kayıplarının yanı sıra olumsuz sosyolojik etkilere neden olduğunu söyledi. 


Timur, Vizyon Atölyesi'nin 3 yıl önce kurulmasına karşın pek çok önemli projenin hayata geçirildiğini, tüm projelerin özellikle yerel yönetimlerden önemli tepkiler aldığını ve bu projelerde en önemli şeyin insan hayatı olduğunu vurgularken, Atölye olarak insan hayatını güzelleştirecek şehirlerin hayalini kurduklarını ifade etti. 


Artan nüfusu ve çarpık kentleşmesi ile İstanbul'un ilk müdahale edilmesi gereken şehirlerden olduğunu düşündükleri için İstanbul özelinde "Yeşil Yol Projesi"ni tasarladıklarını dile getiren Timur, projenin hayata geçmesi için devlet kurumları ve yerel yönetimlerle görüşmelere başlayacaklarını, bu konuda her türlü iş birliğine açık olduklarını bildirdi.


Timur, söz konusu alanda bulunan binaların büyük kısmının zaten yıkılacağını belirterek, İstanbul'da kentsel dönüşümün önemine dikkati çekti. Timur, "Burada yapılacak şey basit. Eviniz 100 metre yan tarafa çekilecek. Normal kentsel dönüşümde 2 kat değer artışı olurken önünde böylesine parkın ve imkanların olduğu yerde değer artışı çok daha fazla olacaktır. Bu konuda kanun zaten var. Projenin uygulamasına ilişkin yönetmelik getirilmesi önemli. Biz bugüne vatandaşlarla kadar çok sayıda kentsel dönüşüm anlaşması yaptık. Eğer onlara 'sizin evinizi 100 metre geriye çekelim ama önüne böyle sosyal donatı alanları koyalım, yeşil alanlar olsun' desek koşa koşa gelirler ve isterler." diye konuştu. 


"Proje, İstanbul'a hayat öpücüğü"

Kentsel Strateji ve Vizyon Atölyesi'nin kurucusu Faruk Göksu da projeyi 17 Ağustos Marmara depreminin 17. yıl dönümünde gazetecilerle paylaştıklarını hatırlatırken, "Yeşil Yol Projesi"nin başarılı bir kentsel dönüşüm modeli olarak önemli bir referans olacağını söyledi. 


Göksu, "Yeni dönüşüm modelleri geliştirmek, ulaşımı kolaylaştırmak, olası deprem için toplanma alanları ve tahliye koridorlarını oluşturmayı hedefleyen proje, İstanbul'a 5 milyon metrekarelik bir yeşil alan kazandırmayı hedefliyor. Proje alanının yarısı yeşil alanlar, eğitim ve sağlık gibi kamusal alanlar, diğer yarısı da yeni yapı alanları olarak tasarlandı." şeklinde konuştu. 


Projenin bir yeşil omurga olduğunu, Yeşil Yol'un sadece uygulandığı 17 ilçeye değil, 39 ilçeye hizmet edeceğini belirten Göksu, uygulamayı gören diğer belediye yetkililerinin de kendi ilçelerinde bu projenin olmasını isteyeceğini ifade etti. 


Projenin maliyeti 7 milyar dolar

Verilen bilgiye göre, Küçükçekmece ile Pendik arasında toplamda 10 milyon metrekareyi kapsayacak, eğitim, sağlık ve yeni yapı alanlarının bulunacağı projenin 5 milyon metrekaresi yeşil alan olacak.


Toplamda 200 bin kişiyi kapsayacak plan kapsamında 5 milyon metrekare yeşil alan yaratmak için mevcut yapılaşmanın yüzde 50'sine denk gelen 4 milyon metrekare yapı diğer yüzde 50'lik yapılaşma alanına transfer edilecek ve yüzde 25 ilave imar bonusu ile toplam 10 milyon metrekare inşaat yapılacak.


İstanbul'a çok daha yeşil ve çevreci bir kimlik kazandıracak proje, öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yöneticileri olmak üzere Yeşil Yol'un bulunduğu 17 ilçenin belediye yönetimi ile paylaşılacak. Ayrıca, yatırımcılar ve üniversiteler ile ekonomik model seçenekleri tartışılacak.


20 bin yapıdaki 50 bin konutu kapsayan projenin mali büyüklüğü ise yaklaşık 7 milyar dolar olacak.



AA




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Kamu, özel ve sivil sektörlerin işbirliği ile kentlerin geleceğini kurgulamak amacıyla kurulan Vizyon Atölyesi, 17 Ağustos Marmara depreminin 17'nci yılında İstanbul'da yapı ve yaşam kalitesi riskinin azaltılması için yeni bir projeye imza attı. İstanbul'a nefes aldırması planlanan 'Yeşil Yol' TEM ve E-5 arasındaki 50 kilometre uzunluğunda ve 200 metre genişliğinde yaklaşık 10 milyon metrekarelik alanda 5 milyon metrekarelik yeşil alan yaratacak.


56 bin konutu dönüştürecek

Proje, güzergah üzerinde yer alan yaklaşık 63 bin konutun yıkılarak yerine kentsel dokuya uygun çevreci yapıların oluşturulması ile hayat bulacak. Vizyon Atölyesi Kurucularından Nef İcra Kurulu Başkanı Erdem Timur ve Şehir Plancısı Faruk Göksu, projenin gerçekleşebilir bir hayalle başladığını söylediler. İstanbul nüfusunun yüzde 55'inin yaşadığı Küçükçekmece Gölü ve Pendik arasındaki bölgeyi kapsayan projede tüm tarafların elini taşın altına koyması gerektiğine dikkat çekildi. Göksu, “Proje alanının yarısı yeşil alanlar, eğitim ve sağlık gibi kamusal alanlar, diğer yarısı da yeni yapı alanları olarak tasarlandı” dedi.


Yerinde dönüşecek

14 bin yapıda 63 bin konutta yaşayan 200 bin kişiyi kapsayan projede, yeşil alan yaratmak için mevcut yapılaşmanın yüzde 50'si, diğer yüzde 50'lik yapılaşma alanına transfer edilecek. % 25 ilave imar bonusu ile toplam 10 milyon metrekare inşaat yapılacak. Projenin mali büyüklüğü yaklaşık 7 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Erdem Timur, mağduriyet yaşanmaması için farklı modeller geliştirilebileceğini belirterek, “En uygun model konut sahibinin metrekareden biraz fedakarlık yapması. Bu modelle yerinde dönüşüm mümkün olur” dedi.


Tasarı bakanlığa sunulacak

Yeşil Yol, öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi yöneticilerine anlatılacak. Tasarı daha sonra ise yolun bulunduğu 17 ilçe belediye yönetimi ile paylaşılacak.




Yeni Şafak


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


NEF İcra Kurulu Başkanı Erden Timur ve Kentsel Strateji Kurucusu A. Faruk Göksu tarafından hayata geçirilen Vizyon Atölyesi, 17 Ağustos büyük Marmara depreminin 17. yıl dönümünde İstanbul için önemli bir proje geliştirdi. Kentlerin geleceğini kurgulamak amacıyla 3 yıl önce kurulan Vizyon Atölyesi’nin hazırladığı ‘Yeşil Yol’ projesiyle, TEM ve E-5 arasında 50 kilometre uzunluğunda ve 200 metre genişliğinde yeşil alan oluşturulması hedefleniyor. Küçükçekmece ile Pendik arasındaki 17 ilçeyi birbirine bağlayacak Yeşil Yol, yaklaşık 10 milyon metrekarelik alanda 5 milyon metrekarelik yeşil alan yaratacak. Güzergah üzerinde yer alan 16 bin yapı yani yaklaşık 56 bin konut yıkılarak yeşil alan oluşturulacak.


YARISI YEŞİL YARISI YAPI

56 bin konutun yıkılmasıyla oluşacak alanın yüzde 50’si yeşil alan, yüzde 50’si ise yapılaşma için kullanılacak. Yıkılan evler yine aynı güzergahta bulunan bu yapılaşma alanına transfer edilecek. Bunun da yüzde 25 ilave imar hakkıyla gerçekleştirilmesi düşünülüyor. Böylece 10 milyon metrekare inşaat yapılacak ve projenin mali büyüklüğü 7 milyar doları bulacak. Vizyon Atölyesi, henüz tasarım aşamasında olan projenin hayata geçmesi için başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere proje güzergahında kalan 17 ilçe belediyesi ile görüşecek. Daha sonra yatırımcılar ile finansman modelleri için bir araya gelinecek. Yeşil Yol hayata geçerse, İstanbul’da şu anda bulunan 2 bin hektarlık aktif yeşil alana, 500 hektar daha eklenmiş olacak. Proje bitince de 8 milyon kişi yeşil alana yürüme mesafesinde olacak.


5 MİLYON M2 YEŞİL

İstanbul’un 3 temel sorununun afet riski, ulaşım ve kamusal alan azlığı olduğuna belirten Faruk Göksu, projeyi şöyle anlattı: “Yeşil Yol, bütün İstanbul’u birbirine bağlayacak. Proje İstanbul’un yeşil bir omurgasını oluşturuyor. Yapıların üstünden geçerek oluşturulan yeşil alan, kentsel dönüşümde de yeni bir model geliştirebilir. Yeni dönüşüm modelleri geliştirmek, ulaşımı kolaylaştırmak, olası deprem için toplanma alanları ve tahliye koridorlarını oluşturmayı hedefleyen Yeşil Yol, İstanbul’a 5 milyon metrekarelik bir yeşil alan kazandırmayı hedefliyor. 200 metre genişliğindeki yolun 100 metresi üzerinde yer alan yapılar, diğer 100 metrelik kısma aktarılacak. Böylece toplam 10 milyon metrekarelik alandaki yapıların yarısı yıkılacak ve 5 milyon metrekarelik yeşil alan ortaya çıkacak. Bu alanda park, açık alan, bisiklet yolları olabilecek, afet anında da toplanma yeri olarak kullanılacak.” Göksu, proje alanının genişletilmesinin de mümkün olduğunu, ilk aşamada17 ilçeyi kapsayan projenin 39 ilçeye yayılabileceğini belirtti. Vizyon Atölyesi Kurucularından Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, Yeşil Yol projesinin hayata geçmesinin çok zor olmadığına dikkat çekti ve “Kanun zaten var, yönetmelik gerek” dedi. Erden Timur, Vizyon Atölye’sinin projeleri hayata geçirmek için devlet kurumları ve yerel yönetimlerle görüşmelere devam ettiğini belirtti.


AFETTE TOPLANACAK ALAN YETERSİZ

İSTANBUL’da şu anda 100 bin hektar yapılaşma alanı bulunduğunu anlatan Göksu, “İstanbul’da 2 bin hektarlık aktif yeşil alan bulunuyor. Bu da kişi başına 1.5 metrekare yeşil alan demek. İstanbul’da bir deprem anında kentte etkilenen kesimin toplanma ve çadır alanı olarak kullanabilmesi için 4 bin hektar yeşil alana ihtiyaç var. Biz sadece 2 binini karşılayabiliyoruz. 2 bin hektara daha ihtiyacımız var. Bu da bir Bağcılar, 2 Şişli ve 3 Güngören ilçesinin tamamen yeşil alan olmasıyla denk” diye konuştu. İstanbul’da devam eden kentsel dönüşüm sürecinde yeşil alan yaratma konusunun göz ardı edildiğini söyleyen Göksu, kentte bir metrekare yeşil alan yaratabilmenin maliyetinin 1.300 dolar olduğunu ifade etti. 


Hürriyet 




Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul’da yeşil alan miktarını artırmak için ‘Yeşil Yol’ projesi önerildi. Küçükçekmece ile Pendik arasında 50 km uzunluğunda planlanan yol hayata geçerse 50 bin konut dönüşecek.


İstanbul’da aktif yeşil alan miktarını artırmak için ‘Yeşil Yol’ projesi önerildi. Kentlerin geleceğini kurgulamak amacıyla kurulan Vizyon Atölyesi’nin hazırladığı ‘Yeşil Yol’ projesiyle, TEM ve E-5 arasında 50 km uzunluğunda ve 200 metre genişliğinde yeşil alan açılması hedefleniyor.


Küçükçekmece ile Pendik arasındaki 17 ilçeyi birbirine bağlayacak Yeşil Yol, yaklaşık 10 milyon metrekare alanda 5 milyon metrekare yeşil alan yaratacak. Güzergah üzerinde yer alan 16 bin yapı yani yaklaşık 56 bin konut yıkılarak bu yeşil alan oluşturulacak.


56 bin konutun yıkılmasıyla oluşacak alanın yarısı yeşil alan, diğer yarısı yapılaşma için kullanılacak. Yıkılan evler bu yapılaşma alanına transfer edilecek. Bunun da yüzde 25 ilave imarla gerçekleştirilmesi düşünülüyor. Böylece 10 milyon metrekare inşaat yapılacak ve projenin mali büyüklüğü 7 milyar doları bulacak.


Vizyon Atölyesi, yolun hayata geçmesi için başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere 17 ilçe belediyesi ile görüşecek. Projehayata geçerse, İstanbul’daki 2 bin hektarlık aktif yeşil alana, 500 hektar daha eklenecek.


İstanbul’da şu anda 100 bin hektar yapılaşma alanı bulunurken, yalnızca 2 bin hektarlık aktif yeşil alan var. İstanbul’da bir metrekare yeşil alan yaratabilmenin maliyeti de 1.300 dolara kadar çıkıyor.


Vatan



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Kentlerin geleceğini kurgulamak için kurulan Vizyon Atölyesi, TEM ve E-5 arasındaki 50 kilometre uzunluğundaki alana ‘Yeşil Yol’ projesi önerdi. 17 ilçeli kapsayan 7 milyar dolarlık proje yatırımcı ve belediyelerden destek bekliyor.


İstanbul’da aktif yeşil alan miktarını artırmak ve kente nefes alacak yeni alanlar yaratmak için ‘Yeşil Yol’ projesi önerildi. Kentlerin geleceğini kurgulamak amacıyla kurulan Vizyon Atölyesi’nin hazırladığı ‘Yeşil Yol’ projesiyle, TEM ve E-5 arasındaki 50 km uzunluğunda ve 200 metre genişliğinde yeşil alan açılması hedefleniyor. Küçükçekmece ile Pendik arasındaki 17 ilçeyi birbirine bağlayacak Yeşil Yol, yaklaşık 10 milyon metrekarelik alanda 5 milyon metrekarelik yeşil alan yaratacak.


56 BİN KONUTU ETKİLER

Güzergah üzerinde yer alan 16 bin yapı yani yaklaşık 56 bin konut yıkılarak bu yeşil alan oluşturulacak. 56 bin konutun yıkılmasıyla oluşacak alanın yarısı yeşil alan, diğer yarısı da yapılaşma için kullanılacak. Yıkılan evler yine aynı güzergahta bulunan bu yapılaşma alanına transfer edilecek. Bunun da yüzde 25 ilave imar hakkıyla gerçekleştirilmesi düşünülüyor. Böylece 10 milyon metrekare inşaat yapılacak ve projenin mali büyüklüğü 7 milyar doları bulacak. Vizyon Atölyesi, projenin hayata geçmesi için başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere proje güzergahında kalan 17 ilçe belediyesi ile görüşecek. Yeşil Yol hayata geçerse, İstanbul’da şu anda bulunan 2 bin hektarlık aktif yeşil alana, 500 hektar daha eklenmiş olacak.Vizyon Atölyesi Kurucusu Faruk Göksu, 17 Ağustos Marmara depreminin 17’nci yılında İstanbul’da yapı ve yaşam kalitesi riskinin azaltılması için yeni bir projeye daha imza attıklarını söyledi.


YEŞİL BİR OMURGA OLACAK

‘Yeşil Yol’un bütün İstanbul’u birbirine bağlayacak bir proje olduğunu söyleyen Göksu “Bu İstanbul’un yeşil bir omurgasını oluşturuyor. Yapıların üstünden geçerek oluşturulan yeşil alan, kentsel dönüşümde de yeni bir model geliştirebilir” dedi. “İstanbul dönüşecekse öncelikle yeşil alan yaratarak dönüşmek zorunda” diyen Göksu, kentte bir metrekare yeşil alan yaratabilmenin maliyetinin 1.300 dolar olduğuna dikkati çekti.


GÖRÜŞMELER YAPILIYOR

Vizyon Atölyesi kurucularından Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur da “Vizyon Atölyesi olarak insan hayatını güzelleştirecek şehirlerin hayalini kuruyoruz. Artan nüfusu, çarpık kent-leşmesi ile İstanbul’un ilk müdahale edilmesi gereken şehirlerden biri olduğunu düşündüğümüz için İstanbul özelinde Yeşil Yol projesini tasarladık” dedi. Vizyon Atölyesi’nin projeleri hayata geçirmek için de devlet kurumları ve yerel yönetimlerle görüşmelere devam ettiğinin bilgisini veren Timur, bu konuda her türlü işbirliğine açık olduklarını ifade etti.


Star


Geri Dön