28 / 03 / 2024

New York´un silüeti değişiyor!

New York´un silüeti değişiyor!

Fanatik Rahip Terry Jones, New York´ta inşa edilecek caminin imamıyla görüşmesi şartıyla Kuran yakma eylemini askıya aldı



ABD´nin Florida eyaletinde Rahip Terry Jones´un Kuran-ı Kerim´i yakıp yakmayacağı bugün içinde belli olacak. Rahip Terry Jones dünyayı ayağa kaldıran ve ABD Başkanı Barack Obama´dan Almanya Başbakanı Angela Merkel´e kadar birçok liderden tepki çeken eylemini önceki gün yaptığı bir açıklamayla iptal etti. İmam Müsri adında bir din adamının girişimiyle eylemi iptal eden Rahip Jones, "New York´ta 11 Eylül saldırılarının olduğu alana inşa edilmesi beklenen camiinin yerinin değiştirildiğini öğrendik. Karşılıklı anlaştık" dedi.
Ancak Jones´un Kuran yakma eylemini iptal ettiğini açıklamasından birkaç saat sonra New York´taki İslami kültür merkezi projesini yöneten imam Abdul Rauf, "Rahip Jones´un eylemden vazgeçmesine çok sevindik. Ancak aramızda herhangi bir anlaşma yapılmadı, buluşma da planlanmadı" dedi.

Meclis önünde yakacaklar
Rahip Jones bu kez tekrar mikrofonlara çıkarak, "hayal kırıklığına uğradıklarını ve şoke olduklarını" ifade etti. "İmam Rauf´un bu açıklaması doğruysa, Müsri bize açıkça yalan söyledi" diyerek yakma planından vazgeçme kararlarını yeniden gözden geçireceklerini sözlerine ekledi. Jones, "Eylemi iptal etmedik, yalnızca askıya aldık" dedi. Rahip konuyla ilgili son açıklamasını NBC kanalına yaptı ve "Eğer cumartesi günü (bugün) New York´ta İmam Rauf ile görüşebilirsem Kuran´ı yakmayacağım" dedi. Ancak rahibin ardı ardına yaptığı açıklamaların hiçbiri eylemin cumartesi yapılmasının mı iptal edildiği yoksa tamamen mi gündemden kalktığı konusunda kesin bir fikir vermeye yetmedi.  Jones, dün gece de  Rauf´a TSİ 22.20´ye kadar görüşmek için ultimatom verdi. Yanıt gelmeyince gözler bugüne çevrilmiş oldu. Jones´un bir müttefiki ise bugünkü yakma planının yüzde 100 iptal edildiğini duyurdu. Asıl endişe verici gelişme ise üç kilisenin daha aynı tehditleri savurması oldu. Kansas´taki Westboro Kilisesi, "Biz Kuran´ı daha önce de yaktık. Onlar korkarsa yine yakarız" dedi.  Tennesseee eyaletinde Bob Old isminde bir rahip de, "Ben cumartesi günü Kuran´ı yakacağım. Ama gerekçelerim farklı. Onlar yanlış bir Tanrı´ya inanıyor ve yanlış bir kitapları var" dedi. Wyoming´deki aşırı sağcı bir grup da eyaletin meclis binası önünde bugün Kuran yakacaklarını söyledi.

 10.000
Afganistan´da 10 bin kişi Kuran yakma eylemini protesto etmek için sokaklara döküldü.Gösterilerde bir kişi öldü, 11 kişi yaralandı.

11 Eylül´ün yıldönümü
Dokuz yıllık travma
ABD´de El Kaide teröristlerinin kaçırdığı uçakların Dünya Ticaret Merkezi´ne (WTC) çarparak 3 bin kişinin ölümüne neden olduğu günün üzerinden tam dokuz yıl geçti. Amerikalıların travmasını hâlâ yaşadığı olaylar kentte İslam´la ilgili tüm projelerin tepkiyle karşılanmasına neden oluyor. Bunların başında da WTC´ye 200 metre mesafede inşa edilmesi planlanan "cami projesi" geliyor. Kültür merkezinin inşa edileceği binanın önünde bugün yapılacak protesto gösterilerine Hollanda´nın ırkçı lideri Geert Wilders de katılacak.

Tartışmayı bitirmek için cüzdanı açıyor
ABD´nin en ünlü emlak kralı Donald Trump, New York´u bölen cami projesinin yarattığı sorunları kökten bitirmek için kültür merkezinin yapılacağı binayı satın almaya çalıştı. Donald Trump´ın binayı Müslüman derneklere 5 milyon dolar satan emlakçıya yüzde 25 daha fazla para verdiği teklif şimdilik geri çevrildi. Donald Trump, "Bu binayı harika bir yer olduğu için değil bu tartışma bitsin diye istiyorum" dedi.

24 saat saldırı bekliyor
Avrupa´da canlı video yayınlarıyla tanınan TV1.EU sitesinin New York´taki Rockefeller Center´ın çatısına kurduğu kamera sistemi empire State binasını 24 saat izliyor. New York´ta bir uçaklı terör saldırısı daha olursa bu kamera yaşananları an be an görüntüleyebilecek.

New York´un silüeti değişiyor
Dünya Ticaret Merkezi´nin enkazının bulunduğu alan yeniden tasarlanıyor


Geri Dön