04 / 05 / 2024

Nida İnşaat depo ihtiyacından doğdu!

Nida İnşaat depo ihtiyacından doğdu!

Fehmi Tahincioğlu, Türkiye’de çok sayıda insanın anılarını süsleyen bazı ‘efsane’ ürünlerin fikir babası, Kent Gıda’nın kurucularından... Şimdi yeni şirketi Tafe Gıda ile aynı başarıyı tekrarlamak, yeni bir marka yaratmak için çalışıyor.



Sanayiciliğe bir süre ara veren Tahincioğlu, Tafe Gıda’yı kurarak kızı Özlem Gençoğlu ve eski Kent çalışanlarıyla ‘yeni bir başlangıç’ aradığını anlatıyor.

Tahincioğlu, babasının 1920’li yıllarda tahin üretimiyle başladığı, şekerleme ve lokum üretimiyle sürdürdüğü ticaret hayatını, ailesiyle birlikte Kent Gıda’yı kurarak devam ettirdi. Kent Gıda’yı 2000’li yılların başında yabancı ortakları Cadbury’ye sattıklarını hatırlatan Tahincioğlu, bu şirketi daha iyi yerlerde görmek istediklerini de dile getiriyor.


Şimdilik sadece gözlemci

Tafe Gıda Yönetim Kurulu Başkanı olarak sanayiciliğe devam ettiğini belirten Fehmi Tahincioğlu, Tafe’de büyük ortağın oğlu Onur Tahincioğlu olduğunu söylüyor. Ancak sadece aylık toplantılara katılan oğlu dışında asıl destekçisinin kızı Özlem Gençoğlu olduğunu vurgulayan Tahincioğlu, baba - kız birlikte çalışmanın verimli olduğuna dikkat çekiyor. Tahincioğlu, “Başından beri kızım beni takip ediyor, bana destek oluyor. Onu da ortak yapmak istiyoruz ama biraz daha dışarıdan gözlemlemek istiyor” diyor.

Özlem Gençoğlu ise babası ve amcalarını çocukluğundan itibaren ellerinde hesap makineleriyle hep çalışırken gördüğünü belirterek, şunları söylüyor:

“Şimdilik sektörü gözlemliyorum, öğreniyorum. Babamın deneyimini her alanda görüyoruz. Bunu yaşamak bile benim için büyük zevk. İş hayatında hep sıkıntılar olabiliyor. Önemli olan bunları nasıl aşacağımız, bunları onunla öğreniyorum.”


Usta Suriye’den geldi

Babasının Kent Gıda’da çalıştığı isimlerin de yanlarında olduğunu belirten Gençoğlu, “Düşünün bunca yılın bilgi birikimi, çok genç bir yapı oluşturduk ve onların bilgilerinden de yararlanıyoruz” diyor.

Mardinli Tahincioğlu’nun ustası Suriyeli... Tahincioğlu, ürünlerinin daha çok Arap damak tadını yansıttığını belirterek, şunları söylüyor:

“Baklava yapıyoruz ama bildiğiniz gibi şerbetli değil, şekeri kendisinden. Daha uzun süre taze olarak durabiliyor. Bunu daha çok Arap halkları tercih eder. Lokum, şekerleme, çikolata kaplı ürünler yapıyoruz. Kurabiye kısmımızda ise yöremize özgü ve orijinal ismiyle kiliçe ile barazek var. Yeni olarak bir hafta içinde dolgulu kurabiye de üreteceğiz. Gebze’de fabrikamızda laboratuarımız var. Burada birbirine yakışacak tatları deniyorum, fikir alıyoruz ve uyguluyoruz.”

Tafe ürünlerinin birçok büyük perakende zincirinde satıldığını söyleyen Tahincioğlu, eski bayilerinin de kendilerini bulduğunu vurguluyor. Gurme marketlerde de yer aldıklarını belirten Tahincioğlu, henüz bir yıl olmasına rağmen bilinirliklerini artırdıklarını, 2015 için 540 ton üretim hedeflediklerini söyledi.


‘Nida İnşaat depo ihtiyacından doğdu’


Tahincioğlu ailesi gayrimenkul projeleriyle de sektörde adından sıkça söz ettiriyor. ‘Nida’ markasıyla çalışmalarını sürdüren firmayı 1980’li yıllarda ‘ihtiyaçtan’ kurduklarını söyleyen Fehmi Tahincioğlu, “Özellikle Anadolu’da depoya ihtiyacımız oluyordu. Kent Gıda için yeni yerlere ihtiyacımız oluyordu. Bunu sağlamak için kurduk ama boş kalmasın diye başka işler de aldık” diye konuşuyor.  



Duygu Erdoğan-Milliyet


Geri Dön