28 / 03 / 2024

Nihat Ergün:AVM'leri şehir dışına taşıyamayız!

Nihat Ergün:AVM'leri şehir dışına taşıyamayız!

Ergün, Büyük Mağazalar Kanun Tasarısı'nı şubat ayı içerisinde sevk edeceklerini belirtti  



 Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, özellikle 5 bin metrekareden büyük alışveriş merkezlerinin (AVM) kentteki trafik akışını ve hayatı olumsuz etkilemeyecek bir şekilde kurulmalarına izin verileceğini söyledi.

AVM'ler konusunda çok radikal taleplerin geldiğini dile getiren Ergün, “Bundan sonra yapılacaklara şehirde trafik açısından, yerleşim düzeni açısından bir sorun meydana getirecekse, ‘izin veremeyiz ancak şurada yapabilirsiniz' diye bir yön gösterilebilir. Ama şimdi mevcudu bir yere götüreyim derseniz, adam milyon dolarlık bir yatırım yapmış, bu yatırımı alıp nereye götüreceksiniz. Bunların altında tekerlek mi var ki taşıyalım?” dedi. Ergün, yasa tasarısıyla AVM'leri kültürel aktivitelerin yapılacağı mekânlar haline getireceklerini kaydetti.
Türkiye


Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler;

Alışveriş merkezlerine teker takıp taşıyamayız

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, alışveriş merkezleri (AVM) konusunda radikal talepler olduğunu anımsatarak, "(Bunları şehir dışına taşıyalım) diyorlar. Mevcut yatırımı alıp nereye götüreceksiniz. Bunlar gerçekçi çözümler değil" dedi. AVM'lere yönelik tasarının Mart'ta yasalaşacağını belirten Ergün, "AVM'ler tekerlekli değil ki taşıyalım. Milyon dolarlık yatırımı kapatıyorum, 'şehir dışına çık' dememin imkânı var mı?" diye konuştu. Piyasa ekonomisi içinde AVM'leri yasaklamanın doğru olmadığını anlatan Ergün, şunları kaydetti: "Tabii ki kuralları olacak. Rastgele yerlere AVM yapılması doğru değil. 5-10 bin metrekareden büyük AVM'lerin kentteki yapılaşmayı, trafik akışını ve hayatı olumsuz etkilemeyecek şekilde kurulmalarına izin verilecek. Tasarıyla, AVM'ler içinde, sohbet evi, imza günleri yapılabilecek, kitap satılacak mekânlar getiriyoruz."
Takvim

Chavez kafasına uymayız, alışveriş merkezlerini şehir dışına taşımayız
 
ALIŞVERİŞ Merkezleri (AVM) yasa çalışmasını şubat ayında TBMM'ye sevk edeceklerini belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, AVM'lerin şehir dışına taşınmasına yönelik ‘radikal' taleplere ilişkin “Kapatıyorum seni arkadaş git şehir dışında yap' demenin imkanı var mı?” dedi.

Bakan Ergün Venezüella Başkanı Hugo Chavez'e atıfta bulunarak, “Radikal önlemler, parlak fikirler gibi geliyor, Chavez fikirleri gibi, ama her ülkeye, her şarta göre uyan fikirler olmuyor bazen” diye konuştu.

Martta TBMM'ye gelir

Ergün, geçtiğimiz günlerde Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda son şekli verilen AVM'lerle ilgili yasa çalışmasına ilişkin “Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacak ve Meclise sevk edilecek. Şubat ayı içerisinde komisyonlarda görüşülmeye başlanır ve mart ayında bu konu TBMM gündeminde, genel kurulda yasalaşma faaliyetlerine gidilmiş olur” dedi.

Tekerlek mi var taşıyalım

AVM'lerin şehir dışına taşınmasına ilişkin tartışmalara da son noktayı koyan Ergün, şöyle konuştu: “Bundan sonrakiler şehirde trafik açısından, yerleşim düzeni açısından bir sorun meydana getirebilecek bir yerde yapılmak isteniyorsa, ona izin verilmesin, şurada yapılabilsin diye bir yön gösterebilirsin. Yeni tasarı buna imkân verecek. Ama mevcudu bir yere götüreyim, adam milyon dolarlık bir yatırım yapmış, bu yatırımı alıp nere götüreceksiniz. Bunların altında tekerlek mi var ki taşıyalım? Mevcutları tekerlekli olsalardı bir yere taşırdık ama mevcutları taşımak gibi bir gayemiz yok, ya da bunları kapatmak gibi bir amacımız yok.”

Şimdi terzi yok mu

AVM'lerin tüketici açısından çok önemli rol oynadığını belirten Ergün, her yeni gelişmenin mutlaka tartışılan tarafları olduğunu da terzi örneğiyle anlatarak “Bir müddet sonra bu tür tartışmalar başka bir şekle dönüşüyor” dedi. AVM'ler konusunda Türkiye'de belirlenmiş kurallar olmadığının altını çizen Ergün, “Kuralları belirleyelim alışveriş merkezleri yine olsun, yine olacaktır, yani bunun piyasa ekonomisi içerisinde önüne geçmek, bunları yasaklamak doğru bir şey değil, insanlar yatırım yapacaklar” diye konuştu. 

5 ila 10 bin metrekare sınırı, imza günü şartı

BAKAN Ergün, 10 bin metrekareden büyük AVM'lerin kentteki yapılaşmayı, trafik akışını ve hayatı olumsuz etkilemeyecek şekilde olması kurallarını getirdiklerini söyledi. Bakan Ergün, tekelleşmeye ve kartellerin oluşmasına karşı olduklarını belirterek, şöyle devam etti: “Bu tasarıda tedarikçi, zincir mağaza, AVM ilişkisinin yeniden düzenlenmesi gerekir düşüncesiyle, nerede AVM olacak, otoparkı nasıl olacak, içinde kültür sanat faaliyetleri nasıl olacak düzenliyoruz. AVM'nin büyüklüğüne göre otopark şartı getiriyoruz.”

Chavez şirket kamulaştırmaları ile dikkat çekti

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün ‘Chavez fikirleri gibi radikal önlemler geliyor' diyerek atıfta bulunduğı Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez, son dönemde bankacılıktan enerjiye ülkesinde faaliyet gösteren özellikle yabancı sermaleyi şirketlere yönelik kamulaştırmalarla dikkat çekti.
 
Merve Erdil/Hürriyet

'AVM'lere Chavez fikri ile yaklaşılamaz'

AVM'lere yönelik yasa martta çıkacak. Bakan Ergün, milyon dolarlık yatırımlara 'şehir dışına çık' denilemeyece ğini belirtti.
Alışveriş merkezlerine (AVM), sohbet evi, imza günleri gibi sosyal aktivite mekânları zorunluluğu getiriliyor. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, alışveriş merkezlerine yönelik tasarının mart ayında yasalaşacağını belirterek, "AVM'ler tekerlekli değil ki şehir dışına taşıyalım. Milyon dolarlık yatırımı kapatıyorum, 'şehir dışına çık arkadaş' dememin imkânı var mı? Chavez fikirleri her ülkeye göre olmuyor" dedi.

YASA MARTTA ÇIKACAK
Bakan Nihat Ergün, AVM'lere ilişkin tasarıyı Şubat ayı içinde Meclis'e sevk edeceklerini söyledi. Bakan Ergün, özellikle 5 bin, 10 bin metrekareden büyük alışveriş merkezlerinin kentteki yapılaşmayı, trafik akışını ve hayatı olumsuz etkilemeyecek şekilde kurulmalarına izin verileceğini söyledi. Bakan Ergün, AVM'ler konusunda radikal talepler olduğunu anımsatarak, "Bunları şehir dışına taşıyalım' diyorlar. Mevcut yatırımı alıp nereye götüreceksiniz. Bunlar gerçekçi çözümler değil. Radikal önlemler parlak fikirler gibi geliyor, Chavez fikirleri gibi. Ama her ülkeye göre her şarta göre uyar fikirler olmuyor bazen" diye konuştu. Mevcut AVM'lerin taşınması ya da kapatılması gibi bir amaçları bulunmadığını vurgulayan Ergün, "Tabii ki kuralları olacak. Mesela trafik hesabı, ulaşım hesabı insanların evine gidiş gelişleri hesaplanmadan rastgele yerlere alışveriş merkezi yapılması doğru değil" ifadesini kullandı.

Sabah
 


Geri Dön