26 / 04 / 2024

Normalleşme sinyalleri konut piyasasını hareketlendirdi!

Normalleşme sinyalleri konut piyasasını hareketlendirdi!

İnşaat sektörü temsilcileri konut satış rakamlarını değerlendirdi. İşte o değerlendirmeler...



Türkiye'de konut satışları Haziran 2021'de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 29,1 azaldı ve 134 bin 731 oldu. İnşaat sektörü temsilcileri konut satış rakamlarını değerlendirdi. İşte o değerlendirmeler...

Yabancıya satışlar sektöre can suyu oluyor

Normalleşme sinyalleri konut piyasasını hareketlendirdi!
Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı

"Haziran ayında yabancılara yapılan konut satışlarına rakamlara baktığımızda, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 185,3 artarak 4 bin 748 olduğunu gördük. Bu rakam her koşulda yabancı yatırımcını ülkemize olan bakış açısının hiç değişmediğini ve güvenini gösteriyor. 

Diğer yandan döviz kurundaki artış, fiyatları yabancı yatırımcı açısından ilgi çeker hale getirdi. Bunu yabancıya satış oranlarında görüyoruz, bu sevindirici bir sonuç ve bu artışın devam edeceğini öngörüyoruz. Bu sektöre can suyu oluyor. Ancak inşaat maliyetlerindeki artış iç piyasada sıkıntı yaratıyor. 2020 yılındaki artış yüzde 40’ı buldu, bu da yerli yatırımcıyı pandemi koşulları da dikkate alındığına bekleme sürecine itti. Bundan sonra da maliyetlerde artış sürecektir. Ancak uygulanacak yeni finansman modelleriyle yabancıya satışta gördüğümüz etkinin yabancıda gördüğümüz olumlu etkiyi iç piyasada da görmenin mümkün olacağını tahmin ediyoruz."

 

Fiyatların artacağını öngören konut alıcısı yatırıma yönelecek 

Normalleşme sinyalleri konut piyasasını hareketlendirdi!

Abdülkadir Akkuş/ Akkuş Group Yönetim Kurulu Başkanı

Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen düşük faiz kampanyaları konut satışlarını arttırdı ve mevcut konut stoku ciddi oranda eridi. Ancak özellikle inşaat girdilerindeki maliyet artışı nedeniyle iç piyasada beklenen sıçramayı henüz yakalayamadık. Gerek ithalat gerekse geride bırakmakta olduğumuz pandemi süreci nedeniyle maliyetlerin son derece yükseldiği bir dönem yaşıyoruz. Konut alıcıları bu maliyetlerin yeni başlanacak inşaatlara olumsuz yönde yansıyacağını ve fiyatların daha da artacağını bildiğinden yatırıma yönelmeye başlayacak. Bu da iç piyasada hareketliliğe neden olacak. Öte yandan şu dönemde gurbetçilerin de markajına da girdik. Pandemi, yerli yatırımcı kadar yabancı yatırımcı ve gurbetçi beklentilerini de tümüyle değiştirdi. Yabancı yatırımcı, yaşamını da işini de ülkemize taşımak istiyor. İzole ve güvenli yaşam beklentisiyle de geniş balkonlu bahçeli, merkezi lokasyonlarda yer alan projelere yöneliyor. Turizm sezonunun tam olarak açılması ve bu etkenler konut satış rakamlarını daha da yukarıya taşıyacaktır.

Gurbetçilerin ilgisi ibreyi yukarı çevirecek 

Normalleşme sinyalleri konut piyasasını hareketlendirdi!

Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO’su

Haziran ayında konut satış rakamlarında istatiksel olarak bir düşüş görülse de bu durumun geçici olduğunu düşünüyoruz. Mart ayında başlayan hareketliliğin artan bir ivme ile devam edeceğine inanıyoruz. Gayrimenkul ve inşaat sektöründe zaman zaman dalgalanma yaşansa da bu artışın önümüzdeki dönemde de devam edeceğini düşünüyoruz. Özellikle turizm sektörünün hareketlenmeye başladığı ve gurbetçilerin yurda giriş yaptığı şu dönemlerde yakın gelecekle ilgili iyimser olmak son derece gerçekçi bir tavır olur. Gurbetçilerin ilgisiyle toparlanma sürecindeki sektörün ibresi daha yukarıya dönecek. İnşaat sektörünün potansiyeli büyük, yatırımcının sektöre güveni ve inancı da büyük. Dolayısıyla önümüzdeki süreçte bu potansiyeli daha yüksek oranlarla ortaya koyabileceğimize inanıyorum. Önümüzdeki dönemde çok daha olumlu bir tabloyla karşılaşacağımıza olan inancım tam.  

Yabancının yatırım bütçesi yüzde 20 arttı

Normalleşme sinyalleri konut piyasasını hareketlendirdi!
İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı

Tam kapanmanın etkilerinin sona ermeye başladığı bir döneme girdik, bundan sonrası için olumsuz bir tablo beklemiyoruz. Gelen rakamlar her ne kadar düşüş bazlı olsa da önümüzdeki dönemde bu rakamların yükselişe geçeceğinin sinyallerini alıyoruz. Pandemiyle birlikte ev alma tercihlerinde yaşanan değişim, yabancı yatırımcı ve gurbetçileri de etkisi altına aldı. Yabancı yatırımcılar, pandemi sonrasında eve kapanmaların ve doğaya özlemin etkisiyle geniş balkonu olan ve özellikle de bahçeli konutları tercih etmeye başladı. Bu tarz evlere talep artışı, beraberinde yatırım bütçelerinin de yukarı çekilmesine neden oldu. Bize konut almak üzere gelen yatırımcıların yüzde 10’u yabancı ve gurbetçilerden oluşuyor. Yabancının konut almak için ayırdığı yatırım bütçesi de pandemi öncesine göre yüzde 20 civarında artış gösterdi.  

 

Normalleşme sinyalleri piyasayı hareketlendirdi

Normalleşme sinyalleri konut piyasasını hareketlendirdi!

Ozan Bük / Neyzen Yapı Market Yönetim Kurulu Başkanı:


Yaklaşık 1,5 yıldır pandemi nedeniyle kapanmalar yaşadık ve bu süreçte pek çok ihtiyaç ertelendi, yatırımlar beklemeye alındı. Ancak yılın ikinci yarısı itibariyle toparlanmanın etkilerini daha belirgin şekilde hissedeceğiz. Temmuz ayı itibariyle başlayan normalleşme sürecinin sinyalleri bile, morallerin düzelmesine ve piyasalarda sirkülasyona neden oldu. Her ne kadar gelen konut satış rakamları iç piyasada beklenen hareketliliğin yakalanmadığını söylese de yapı market tarafındaki talep ve ilgi bize mutluluk veriyor. Yaz aylarını tadilat sezonu olarak düşünürsek inşaat, ev bakım ve onarım malzemelerinden oluşan ürünlerimize talep son derece hareketli gidiyor. Özellikle kadın müşterilerimizin yaptığı ev gereçleri alışverişlerinin yanı sıra genel satış rakamlarımızdaki artış, aslında konut sektörünün ne kadar büyük potansiyel taşıdığına işaret ediyor. 

2021 Haziran'da 134 bin 731 konut satıldı!


Geri Dön