19 / 04 / 2024

Northern Rock'a mortgage fonu

Northern Rock'a mortgage fonu

İngiltere'de ekonomik krizin ilk kurbanı olan ve devletleştirilen Northern Rock bankasına milyarlarca sterlin tutarında fon aktarılacak.



Böylelikle mortgage kredileri üzerindeki baskının hafifletilmesi ve piyasanın canlandırılmasının hedefleniyor. Maliye Bakanı Alistair Darling tarafından yapılan bu açıklamanın ardından, Northern Rock'un devletten aldığı fonu kullanarak önümüzdeki dönemde 14 milyar sterlin civarında bir mortgage kredisi dağıtmaya hazırlandığı kaydedildi.
2008'in şubat ayında devletleştirilmesinin ardından, piyasadan büyük ölçüde çekilen bankanın söz konusu rakamı iki yıl içinde kullanacağı ve mortgage kredisi arayan halka dağıtacağı belirtildi. Bankaların mortgage kredisi dağıtmak konusundaki gönülsüz tutumu, İngiltere'de ev fiyatlarının geçen bir yılda yüzde 20 civarında gerilemesine yol açmıştı.

Kriz uyku kaçırıyor
Öte yandan İngiltere'de yapılan bir araştırmanın sonuçları, halkın yarısının bu günlerde geçen senenin aynı dönemine göre çok daha az uyuduğunu, pek çoğunun uykusuzluk şikayeti bulunduğunu ortaya koydu. Ankete katılanların büyük bölümü de bu şikayetlerinin kaynağı olarak ekonomik krizin yarattığı endişeli ruh halini gösterdi. Ankete katılanların yüzde 49'u geçen yıla göre çok daha kötü bir uyku düzeni olduğunu belirtirken, bunların yüzde 35'i yatağa girdikten sonra her gecenin en az bir saatini uyanık geçirdiğini, yüzde 14'ü ise 2 saat ya da daha fazla süre uykusuz kaldığını belirtti. Özellikle 25-34 yaş grubundakilerin gelecekten büyük endişe duyduğunu belirten araştırmacılar, bu yaş grubundakilerin yüzde 61'inin maddi kaygılar nedeniyle uykusuz kaldığını kaydetti. Maddi kaygılar yüzünden uykusuz kalanlara korkularının detayları sorulduğunda da yüzde 32'lik kesim doğal gaz faturasını ödeyememe korkusu, yüzde 20'lik kesim işini kaybetme korkusu, yüzde 15'lik kesim de kredi kartı ödemeleri konusundaki kaygıları nedeniyle uykusuz geceler geçirdiğini belirtti.

Referans

Geri Dön