20 / 04 / 2024

Notre Dame dijital kopyadan restore edilecek!

Notre Dame dijital kopyadan restore edilecek!

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yanan Notre Dame Katedrali’ni 5 yılda yeniden inşa etme sözünü vermişti. Katedralin renovasyonunda 2010 yılında çıkarılmış dijital kopyası kullanılacak.



Fransa’nın başkenti Paris’in sembol yapılarından Notre Dame Katedrali’nde çıkan yangın sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kilisenin yeniden inşa edileceğini, ‘hatta daha bile güzel’ olacağını ifade etti. 

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; 93 metre yüksekliğindeki kulesi ve ahşap çatısı tamamen çöken katedralin renovasyonu için en umut verici durum ise 2010 yılında oluşturulan üç boyutlu dijital kopyası oldu. Sanat tarihi uzmanı Dr. Andrew Tallon, 1 milyar veri noktasından meydana gelen dijital modelleme çalışması ile katedralin birebir olarak restore edilebileceğini kaydetti.

Notre Dame dijital kopyadan restore edilecek!

‘O BOYUTTA AĞACIMIZ YOK’

Fransa Kültür Varlığı Derneği Başkan Yardımcısı Bertrand de Feydeau, “Artık katedralin inşa edildiği 12 ve 13’üncü yüzyıla ait meşe ağaçlarının boyutlarındaki ağaçlara sahip değiliz” diye konuştu. Katedralin aynı şekilde yapılmasına bir başka engel de Normandiya bölgesindeki taş ocaklarından çıkarılan kireçtaşı oldu. İngiltere’deki Kent Üniversitesi Ortaçağ Avrupa Tarihi Bölümü’nden Dr. Emily Guerry’e göre, gotik mimariye sahip yapının eski haline dönmesi için tonlarca kireçtaşının çıkarılması ve elle işlenmesi gerekiyor.

Notre Dame dijital kopyadan restore edilecek!

KULE İÇİN YARIŞMA YAPILACAK

Fransa Başbakanı Edouard Philippe, yıkılan kulenin yeniden inşa edilmesi için uluslararası mimari yarışması düzenleyeceklerini ifade etti.

Notre Dame dijital kopyadan restore edilecek!

1 MİLYAR DOLAR BAĞIŞ TOPLANDI

Asırlık yapının yeniden inşa edilmesi için dünyanın her yerinden gelen bağışlarla 1 milyar dolar (5.7 milyar TL) toplandı. Bağış yapanlar arasında ülkenin varlıklı Pinault, Arnault ve Bettencourt ailelerinin yanı sıra büyük şirket sahipleri de oldu. Apple’ın CEO’su Tim Cook da miktar belirtmeden bağış yapacağını açıklayanlar arasında yer alıyor.

Notre Dame Katedrali’nin son hali böyle görüntülendi!


Geri Dön