29 / 03 / 2024

Nurettin Canikli, Yeni Ekonomik Teşvik paketini yorumladı!

Nurettin Canikli, Yeni Ekonomik Teşvik paketini yorumladı!

Başbakan Yardımcısı Canikli, dün Başbakan Yıldırım tarafından açıklanan Yeni Ekonomik Teşvik paketini yorumlayarak, yatırımcılar için değil, yatırım olması için yapıldığını belirterek, 'Her şeyin başı üretim' dedi.



Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "Özellikle Rusya ve İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi, barış havzasının oluşturulması için çok önemli ve başarılı bir başlangıç oldu." dedi.


Canikli, AK Parti İl Başkanlığındaki bayramlaşma programında, bayramların barışın, kardeşliğin, dostluğun pekişmesi, güçlenmesi için çok önemli fırsatlar olduğunu söyledi. 


Bölgeyi bir barış havzası haline getirmek istediklerini vurgulayan Canikli, şunları kaydetti:


"Özellikle Rusya ve İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi, barış havzasının oluşturulması için çok önemli ve başarılı bir başlangıç oldu esasında. Bu iki ülkeyle normalleşmenin belli bir noktaya gelmiş olması, Türkiye'nin aktif girişimleriyle gelmiş olması, psikolojik olarak bölgede ve Türkiye içerisinde daha barışçıl bir ortama ulaşılabilir olgusunu, algısını insanlarda daha kuvvetli bir şekilde oluşturmaya başladı. Yani bundan birkaç ay önce böyle bir barış havzası oluşturulmasının, bu bölgede çok zor, hatta imkansız olduğu şeklinde genel bir kanaat vardı ama bu hamleden sonra düşünceler daha olumlu olarak önümüzdeki sürece yönelik olarak değişmeye başladı."


Nurettin Canikli, "İçeride ve dışarıda, sadece Türkiye içerisinde değil, bütün coğrafyamız başta olmak üzere bütün uluslararası alanda da bu noktada barışın gerçek anlamda tesis edilebileceğini, yıkımların durdurabileceğini, ölümlerin ortadan kaldırılabileceğini ve dramatik bu hadiselerin, savaşın, kargaşanın, kaosun ortadan kalkabileceğine dair yeniden umutlar yeşermeye başladı. Bu son dönemde hükumetimizin attığı adımlar, yaptığı hamlelerin sonucu olarak ortaya çıktı." ifadelerini kullandı.


"Her şeyin başı üretim"


Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan ekonomik pakete değinen Canikli, bunun reform niteliğinde olduğunu, ekonominin hemen hemen tüm kesimlerine olumlu katkı sağlayacağını dile getirdi. 


Ekonomik kalkınmada üretimin önemine işaret eden Canikli, "Her şeyin başı üretim. Onun için yatırım gerekiyor, o nedenle zaten yatırımcıların önündeki engelleri kaldırıyoruz, onun için Başbakanımızın ifadesiyle yatırımcılarımızın önüne turkuaz halı sereceğiz. Yoksa yatırımcılar başlı başına hedef değil, onların kara kaşı, kara gözü için turkuaz halı sermiyoruz. Üretsinler diye, fabrika açsınlar, orada kardeşlerimiz çalışsın, istihdam edilsin diye yapıyoruz bütün bunları." değerlendirmesinde bulundu. 


Yeni Ekonomik Teşvik paketi ise şöyle:


Terör ve doğal afetlerden etkilenen KOBİ'lere 100 bin lira kadar kredi kullandırılacak. Ayrıca yerli makine alımında 300 bin liraya kadar faizsiz kredi sağlanacak.

Orta ileri teknoloji üretim yatırımlarının tamamı 4’ncü bölge teşviklerine alınacak.

Yatırımlarda proje bazlı destek sistemini geçilecek.

Türkiye'de yatırım kararı alacak uluslararası şirketlere kurumlar vergisi muafiyeti sağlanacak.

Doğal afetlerde ekonomik kayba uğrayan yatırımcıların sigorta borçları 1 yıl ertelenecek.

Eximbank'ın kredi verme şartları kolaylaşacak. Teminat açığı olması halinde Kredi Garanti Fonu devreye girecek. 

Kredi kullanımında artık her türlü taşınabilir menkul değer, teminat gösterilebilecek.

Vergi ve prim borcuna yönelik vecibelerini yerine getiremeyenlere bir fırsat daha verilecek. Daha önce taksit ödemelerini ihlal ettikleri için sistemden çıkan mükellefe, geçmişteki taksitlerini de ödemesi şartıyla tekrar söz konusu borçları taksitle ödeme imkanı sağlanacak.

Şirket/dükkan kuruluşu ve tasfiyesi kolaylaştırılacak. 

İhracatçıya hususi pasaport (yeşil pasaport) verilecek.

Dış ticaret ile ilgili işlemleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tek elden yürütecek.

Yatırım için kullanılan arazi için 5 yıl emlak vergisi alınmayacak.

Karşılıksız çek işlemine para cezası uygulanacak. Tekrar etmesi durumunda hürriyeti kısıtlayıcı ceza verilecek.

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası'nın bazı hükümleri 1 yıl ötelenecek.

Damga vergisi teke düşürülecek. Yükte hafif pahada ağır işlerle uğraşanların tedarikçileri arasındaki sözleşmelere de damga vergisi istisnası getirilecek.

Yurtdışındaki varlığını Türkiye'ye getireceklere kolaylık sağlanacak. 

Taksi, şehir içi toplu taşıma yapan dolmuş, minibüs, belediye ve halk otobüsleri ile yük taşıma amacıyla kullanılan kamyon ve kamyonetler yılbaşına kadar ÖTV'siz araç yenileyebilecek. 

Terörle mücadelede şehit olanın bir yakını ÖTV’siz araç alabilecek. 

Primlerini zamanında ödeyen Bağ-Kur'lulara 5 puan indirim yapılacak. Primlerin zamanında ödenmemesi halinde bu imkan ortadan kalkacak.

2B arazileriyle ilgili imkandan yararlanmayan 70-80 bin kişiye tekrar fırsat tanınacak.

Yurt dışında emeklilik hakkını kazananların Türkiye'de 6 aydan az kalmaları durumunda araçlarını getirememesine yönelik sorun giderilecek.


Dünya



Geri Dön