07 / 05 / 2024

O bölgelerde deprem riski arttı! İki uzman isim tek tek açıkladı: Bu fay 7 büyüklüğünde deprem üretebilir! 

O bölgelerde deprem riski arttı! İki uzman isim tek tek açıkladı: Bu fay 7 büyüklüğünde deprem üretebilir! 

İki uzman isimden son dakika deprem açıklamaları peş peşe geldi. Prof. Dr. Ziyadin Çakır ve Prof. Dr. Murat Utkucu deprem riski artan yerleri bir bir açıkladı. 



Milliyet'ten Zeynep Dilara Akyürek'in haberine göre; Prof. Dr. Murat Utkucu, konu ile ilgili açıklamasına Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Bolu-Gerede kesiminin 1944 yılında 7'den büyük bir depremle kırıldığını anımsatarak başladı ve "Bu yüzyıl içinde yeniden 7 ve üzeri büyüklükte bir depremin meydana gelme olasılığı düşüktür" şeklinde konuştu. 

Prof. Dr. Utkucu, 250-300 senelik bir ortalama zaman aralığında 7 ve üzeri depremler üreten bir fay boyunca 6 ila 6.4 büyüklüğünde deprem olma olasılığının yakın geçmişte 7'den büyük bir deprem meydana gelmiş olsa bile sürdüğüne dikkat çekerek, "1999'da 7.2'lik, 2022'de ise 6.1 depremleri bu bağlamda örnek olarak verilebilir" ifadelerini kullandı. 

O bölgelerde deprem riski arttı! İki uzman isim tek tek açıkladı: Bu fay 7 büyüklüğünde deprem üretebilir! 

Kuzey Anadolu Fayı'nın 1944 yılında kırılan bölümünün bir tehlike arz etmediğine vurgu yapan Prof. Dr. Ziyadin Çakır ise 1999 yılında meydana gelen Düzce depremi kırığının, kentin kuzeyine kadar geldiğini fakat Kuzey Anadolu Fayı ile birleşmediğini söyledi. 

Çakır, açıklamasında "Kırılmayan bu kesim 6.5 ila 7 arasında deprem üretebilir ve bu da Bolu'da yıkıma neden olabilir" ifadelerine yer verdi. 

Yakın zamanda meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Murat Utkucu, "1999 yılındaki Düzce depremi sonrasında yaptığımız ve 2005 yılında yayımlanan bir çalışmada 1999 Düzce depremi artçı depremlerinin dağılımlarından Bolu’da geçtiğimiz günlerde yaşanan 4.8 büyüklüğündeki depremin olduğu yerde gerilmede artış olduğu ortaya konmuştur" açıklamasında bulundu ve Sakarya Üniversitesi’nin bir araştırmasında da Bolu’da geçtiğimiz günlerde yaşanan 4.8’lik depremin olduğu yerde gerilme artışının hala sürdüğünün ortaya çıkarıldığını belirtti. 

HANGİ BÖLGELER BÜYÜK DEPREM RİSKİ ALTINDA? 

İki uzman isim deprem risklinin arttığı bölgeler ile ilgili de açıklamalarda bulundu. 

O bölgelerde deprem riski arttı! İki uzman isim tek tek açıkladı: Bu fay 7 büyüklüğünde deprem üretebilir! 

"Kuzey Anadolu Fayı'nın Kuzey kolunun Doğu Marmara Denizi içinde kalan kısmının 1766'dan beri deprem üretmediği ve bir sismik boşluk olarak özellikle İstanbul için büyük bir tehlike arz ettiği çokça dile getirilmiştir" diyen Murat Utkucu, Geyve-Mekece-İznik hattından geçen Kuzey Anadolu Fayı'nın Güney kolu büyük ihtimalle en son 1419 depreminde kırıldığına dikkat çekti. Bu fayın uzun süredir sessiz olması nedeniyle 7 büyüklüğünde ya da 7'nin üzerinde deprem üretecek enerjiye sahip olduğunu vurguladı.

Utkucu, aynı zamanda Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bulunan Erzincan doğusundaki Yedisu Sismik Boşluğunun da 1784'ten beri 7 civarı deprem üretmediğinin altını çizerek, "Yaklaşık olarak 7 büyüklüğünde bir deprem üretecek enerjiyi biriktirmiştir" açıklamasında bulundu. 

O bölgelerde deprem riski arttı! İki uzman isim tek tek açıkladı: Bu fay 7 büyüklüğünde deprem üretebilir! 

Prof. Dr. Ziyadin Çakır ise deprem riskinin yalnızca  deprem bölgesinin yakın çevresi için arttığını belirtti ve diğer bölgeler için bu konuda birşey söylenemeyeceğinin altını çizdi. 

Mart ayının başında Marmara'da 4 gün içinde yaşanan 10 küçük deprem ile iglili de konuştu ve "Bir küçük depremi 'öncü deprem' olarak nitelendirebilmek için öncüsü olarak gördüğümüz büyük depremin olması gerekir" ifadelerine yer verdi. 

Çakır, büyük deprem olduktan sonra, öncesinde olan küçük depremler eğer büyük depremi oluşturan aynı fay üzerinde ve büyük depremin odağı civarında olduysa, bunların öncü deprem şeklinde belirtildiğini dile getirdi. Çakır, bu sebeple ana şok denilen büyük deprem olmadan 'öncü deprem' nitelemesinin kesin şekilde yapılamayacağına vurgu yaptı. 

Prof. Dr. Naci Görür'den peş peşe deprem açıklaması: İstanbul'da can kaybı yaratacak bina sayısı 90 bin! 

Bu bankalar adeta ipleri kopardı! Yapı Kredi, Akbank, ING tek tek açıkladı, duyanın resmen dünyası yıkıldı! Hemen bakın

Başvurana tam 3 bin 38 lira veriliyor! Aile Bakanlığından SED yardımı nasıl alınır? Peş peşe açıklandı! 

 


Geri Dön