25 / 04 / 2024

O ilçede Türklere ev verilmiyor! Kiralar döviz üzerinden ve 1 yıllık peşin isteniyor!

O ilçede Türklere ev verilmiyor! Kiralar döviz üzerinden ve 1 yıllık peşin isteniyor!

Ülkelerindeki savaştan kaçarak Muğla ve Antalya çevresine yerleşen Rus ve Ukraynalılar konut fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Mülk sahipleri Türkleri çıkarıp evlerini eşyalı olarak yabancıya döviz üzerinden kiralamaya yöneldi. İşte ayrıntılar...



Sözcü'den Mustafa Sarıipek'in haberine göre; Marmaris'in çevre mahallelerinde gayrimenkul ve toprak satışlarında bu dönemde genel anlamda bir düşüş kaydedildi. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Marmaris Emlak Müşavirleri Derneği Halkla İlişkiler Sorumlusu Emlak Müşaviri Çetin Aksu, "Son dönemlerde enflasyonla beraber inşaat maliyetlerinin artmasıyla birlikte Marmaris'te imar alanlarının da yetersiz olmasından kaynaklı toprak metrekare fiyatlarının artması da satış fiyatlarına yansıdı" ifadelerini kullandı ve şu anda rakamların geçtiğimiz seneye göre 3'e katlaması sebebiyle satışlarda gerileme olduğunu vurguladı.

O ilçede Türklere ev verilmiyor! Kiralar döviz üzerinden ve 1 yıllık peşin isteniyor!

Çetin Aksu, konut fiyatlarında Kovid-19 salgını sürecinden sonra büyük kentler ve yurtdışından gelen talepler sebebiyle özellikle Marmaris'in kırsal mahallelerinde ciddi yükseliş olduğunun altını çizdi ve "alep patlaması olunca zaten kısıtlı olan arazilere evler yapıldı, yeni yapılan ve yapılmakta olan birçok projede enflasyonun da getirdiği sebepler nedeniyle doğal olarak maliyet artışları devam etti" ifadelerini kullandı.

Şu an piyasa rayiçlerinin altında, daha ekonomik ve fiyatı düşen konutlara talep olduğunu dile getiren Aksu, ikinci el 10 yaş üstü konutlarda fiyat indirimleriyle satış çözümlerinin arandığını belirtti. 

O ilçede Türklere ev verilmiyor! Kiralar döviz üzerinden ve 1 yıllık peşin isteniyor!

Aksu, özellikle savaştan kaçan Rus ve Ukrayna vatandaşlarının ülkemizin farklı bölgelerine yönelmesinin, zaten Marmaris gibi konut sıkıntısı yaşayan bölgelerde aşırı talep karşısında kiralama rakamlarını neredeyse üçe katladığına dikkat çekti. 

"Şu anda en büyük sıkıntı ev kiralamalarda yabancıların tercih edilmesi. Daha önceleri boş olarak kiraya verilen birçok daireler, bazı ev sahiplerinin çeşitli sebeplerle kiracılarını tahliye etmesiyle evleri eşyalı düzene getirip yabancı misafirlerimize yüksek rakamlarla kiraya verilmeye başladı" açıklamasında bulunan Emlak Müşaviri Aksu, 1+1 evlerin 5-6 bin TL'den, 2+1'ler ise en düşük 7-8 bin TL'den kiraya verildiğine vurgu yaptı. 

O ilçede Türklere ev verilmiyor! Kiralar döviz üzerinden ve 1 yıllık peşin isteniyor!

Artık TL de değil döviz üzerinden ve bir senelik peşin kira istendiğine dikkat çeken Aksu, bunun sonucunda Türklerin mağdur olduğunu ve birçoğunun mülk sahipleriyle davalık olduğunu aktardı. 

Marmaris'e tayinle gelen çok sayıda memur ve çalışan ile yeni evlenecek olan çiftlerin konut bulamadığının altını çizen Aksu, özellikle memurların Marmaris i tanımadan, yaşayamadan bir an önce terk etme yollarını aradıklarını da dile getirdi. 

"Özelikle bizim vatandaşlarımızın konut sorununu çözecek projelerin yaratılmasında fayda var. Yüksek bedellerle yatırım amaçlı olarak alınan gayrimenkullerin kiraya verilmesi, yatırımın geri dönüş süresi hesaplanarak rakamların yüksek artış göstermesine de sebep oluyor" diyen Aksu, bu gidişattan ev sahipleri dahil kimsenin memnun olmadığını söyledi. 

Türkiye'de konut arzı 10 senedir yatay seyrediyor! Satılık ve kiralık fiyatlar uçuyor!

Konut fiyatlarında TL olarak değil, döviz bazında düşüş bekleniyor! 

TOKİ İlk Evim Elazığ kuraları çekildi! TOKİ Elazığ kura sonuçları 23 Kasım 2022 detayları 2+1 ve 3+1!

Geri Dön