29 / 03 / 2024

Oberoi, İstanbul'da otel inşa edecek!

Oberoi, İstanbul'da otel inşa edecek!

Krizle birlikte yavaşlayan yabancı yatırımlar yönünü yeniden Türkiye'ye çevirdi



Krizi en az hasarla atlatan sayılı ülkelerden olan Türkiye, yabancı yatırımcılar için tekrar gözde ülke haline geldi. Dünyanın önde gelen firmaları, son dönemde Yatırım Destek Ajansı ve özel sektör kuruluş temsilcileriyle bir araya gelerek, Türkiye'de planladıkları yatırımlar için ön görüşmeler yaptı.

TURİZM, OTOMOTİV, SAĞLIK

o National Bank of Kuwait: Tekstilbank ve Anadolubank'la ilgileniyor.

o Kuveyt Yatırım İdaresi: Cevahir AVM'nin sahibi. Türkiye'de 1 milyar dolara yakın yatırımları var. Sağlık Bakanlığı'nın `Sağlık Şehirleri' projesinde yer almak istiyorlar.

o Al Shaya Group: Türkiye'deki yatırımlarını çeşitlendirerek, artıracak.

o Kuwait Investment House: Kuveyt Türk Bankası'nın yüzde 60'ına sahipler. Özellikle İstanbul'da büyük gayrimenkul projeleri üstlenmek istiyor.

o Otomotiv firmaları: Çinli Chery, Mermerler Grubu ile Türkiye'de otomobil fabrikası kuracak. Diğer Çinli Geely ise Anadolu Grubu ile birlikte yatırım planlıyor. Lifan da araştırma yapıyor. JAC, China Truck, FAW ve Foton yatırım için görüşmeler yaptı.

o Toshiba Corporation: Yeni nükleer reaktör üreten Toshiba, Türkiye'de de nükleer enerjiyle ilgileniyor.

o Wipro: Hint yazılım devi Wipro bilişim teknolojisi merkezi kurmak istiyor.

Otellerle gelecek

Hintli Oberoi, dünyanın en önde gelen otel zincirlerinden. Türkiye'de inşa edilecek otel yerlerini belirlediler. İstanbul'da çok büyük bir otel inşa ederek, Türkiye'ye girecekler.

Türkiye radara girdi

Çok sayıda yabancı yatırımcının gelmek istediğni belirten Yatırım Destek Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, şunları söyledi: "Bu yıl Türkiye'de yatırım yapma talebinde çok daha belirgin bir artış söz konusu.  1 yıl önce askıya alınan projeler de yeniden gündeme gelmeye başladı. Yabancıların dönüşü asıl bu yılın ikinci yarısıyla 2011'in ilk yarısında hissedilecek. Sydney'de katıldığımız Dünya Ulusal Fonları toplantısında bize, `Türkiye radarlara  girdi' dediler."
Star

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Yatırım Ajansı'nın kapısını çalan yabancıların sayısı artmaya başladı

Dünya firmaları, Türkiye'de yatırım için nabız yoklamaya başladı. Bunlardan Toshiba nükleer enerji, Kuveyt Yatırım İdaresi sağlık şehirleri, Hintli otel zinciri OBEROI da İstanbul'da otelcilik yatırımı için sıraya girenler arasında

Yabancı yatırımcılar, Türkiye'ye yeniden dönüş hazırlığı yapıyor. Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, "Türkiye, yeniden yatırım radarlarına girdi. Bir çok yeni proje gündemde" dedi. Küresel krizi en az hasarla atlatan sayılı ülkelerden birisi olan Türkiye, yabancı yatırımcılar için tekrar gözde ülke haline geldi.

Dünyanın önde gelen firmaları, son dönemde Yatırım Ajansı ve özel sektör kuruluş temsilcileriyle bir araya gelerek, Türkiye'de planladıkları yatırımlara dönük ön görüşmeler yaptı. Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nca derlenen bilgilere göre, önümüzdeki dönem ülkemizde yatırım yapmayı düşünen ve bu yönde görüşmelerde bulunan bazı kuruluşlar şöyle:

Kimler gelmek istiyor?
National Bank Of Kuwait (NBK): Turkish Bank'ın hissedarlarından NBK, Türkiye'de yeni banka almak istiyor. Kuveyt'in en büyük, Ortadoğunun ise en büyük beş bankasından birisi olan NBK, özellikle Tekstilbank ve Anadolubank'la ilgileniyor.

Kuveyt Yatırım İdaresi: Londra üzerinden Cevahir AVM'yi satın aldılar. Şu ana kadar Türkiye'de 1 milyar dolara yakın yatırımları var. Yeni dönemde özellikle sağlık projeleriyle ilgileniyorlar. Sağlık Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği "Sağlık Şehirleri" projesinde yer almak istiyorlar. Turizm işine girmeyi planlıyorlar. İstanbul, Antalya ve diğer bazı yörelerde otel projeleri bulunuyor.

Al Shaya Group: CEO'su Muhammed Al Shaya, "Türkiye'ye yatırım yapmak, ABD ve Japonya'dan bile daha iyi" değerlendirmesinde bulundu. Al Shaya, Türkiye'deki yatırımlarını çeşitlendirerek, artırmak istiyor.

Hintli Wipro geliyor
Kuwait Investment House: Kuveyt Türk Bankası'nın yüzde 60'ına sahipler. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) verdikleri krediyle tanınıyorlar. Gayrimenkul piyasasında, özellikle İstanbul'da büyük projeler üstlenmek isteklerini bildirdiler.

Otomotiv firmaları: Çin firması Chery, Mermerler ile Türkiye'de otomobil fabrikası kuracak. Bir diğer Çin firması Geely ise, Anadolu Grubu ile birlikte Türkiye'de yatırım planlıyor. Lifan da araştırma yapıyor.
Kamyon ve diğer ticari araç firmaları: JAC, China Truck, FAW ve Foton da Türkiye'de yatırım için görüşmelerde bulundu.

Toshiba Corparation: Japon elektronik devi, enerji alanında Türkiye'de yatırım yapmak istiyor. Yeni nükleer reaktör üreten Toshiba, Türkiye'de de nükleer enerjiyle ilgileniyor. Toshiba yetkilileri, Japonya'nın Finans Deportmanı ile Türkiye'ye gelerek, yetkililerle görüştü.

OBEROI: Hindistan firması, Asya'nın en büyük, dünyanın da en önde gelen otel zincirlerinden. Türkiye'de çeşitli temasları oldu.

Ülkemizde inşa edilecek otel yerlerini belirlediler. İstanbul'da çok büyük bir otel inşa ederek, Türkiye'ye girecekler. İstanbul'da birden fazla otel projeleri bulunuyor. Antalya,  İzmir  ve Ankara'da da otel yapacaklar.

Wipro: Hint yazılım devi Wipro da, Türkiye'ye gelmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Hindistan ziyareti sırasında Wipro Başkanı Azim Premji, Cumhurbaşkanına Türkiye'de yatırım sözü verdi.
Wipro'nun Türkiye'de özellikle bilişim teknolojisi merkezi kurmak istediği belirtiliyor.

Korkmaz: Talep artıyor
Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz da, çok sayıda yabancı yatırımcının Türkiye'de yatırıma hazırlandığını söyledi.

Bu konudaki canlanmayı geçen yıl kasım ve aralık aylarında hissetmeye başladıklarını kaydeden Korkmaz, şunları söyledi: "Bu yıl Türkiye'de yatırım yapma talebinde çok daha belirgin bir artış söz konusu. Bir yıl önce askıya alınan projeler de yeniden gündeme gelmeye başladı. Yabancıların dönüşü asıl bu yılın ikinci yarısıyla 2011'in ilk yarısında hissedilecek. Geçen yıl Türkiye'ye 7.6 milyar dolar doğrudan yabancı yatırımgelmişti. Günümüzde yabancı yatırımcı hareketlendi, ziyaretler ve yatırım talepleri çoğaldı.

Sydney'de Dünya Ulusal Fonları toplantısı yapılmıştı. Biz de oraya katıldık. Bu toplantıda Türkiye'deki yatırım ortamını anlattık. (Fonlarınız bir bölümünü Türkiye'ye getirebilirsiniz) dedik. Ulusal Fonların Başkanlarını Türkiye'ye davet ettik. Davetimize olumlu bakan çok. Bize, (Türkiye radarlara sokuldu, radarlara girdi) dediler. Örneğin Brunei Sultanlığı bile yeni dönemde Türkiye'ye daha fazla fon akışı olacağını belirtiyor. Gerçekten Türkiye, yeniden yabancı yatırım radarlarına girdi."
Radikal


Geri Dön