20 / 04 / 2024

ODTÜ'nün yeni mescidi hizmete açıldı!

ODTÜ'nün yeni mescidi hizmete açıldı!

Geçtiğimiz günlerde uzun süre tartışmalara konu olan Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mescidi sonunda açıldı ve ilk namazlar kılındı. Mescid, namaz kılan öğrenciler arasında büyük sevinç yaşanmasına neden oldu.



ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar'ın bizzat ilgilenmesiyle yeniden ibadete açılan mescid, namaz kılan öğrenciler arasında büyük sevinç yaşanmasına neden oldu.


Ne olmuştu?


ODTÜ Mescid Topluluğu’ndan öğrenciler, hazırlık bölümündeki mescidin yetersiz olduğunu savunarak, rektörlükten yeni bir alan istedi. Bu talebe karşı çıkan öğrenciler ise topladıkları imzalarla başlayan inşaatı durdurdular. Bunun üzerine mescit inşaatını durdurulmasına tepki gösteren bir grup, 22 Aralık’ta basketbol sahasında namaz kılınca gerginlik kavgaya dönüştü. Daha sonra gruplar ODTÜ’nün farklı yerlerinde açıklamalar yaptılar.


 ODTÜ nün yeni mescidi hizmete açıldı!


Genç Memur-Sen üyeleri, üniversitenin A1 kapısında ODTÜ Mescid Topluluğu’ndan öğrencilere destek için bir araya gelirken, Eğitim Sen ODTÜ İşyeri Temsilciliği, Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği, ODTÜ Mezunları Derneği de Rektörlük binası önünde toplandı. ODTÜ Mescid Topluluğu’na destek veren grubun yanında yer alan Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan, “Değerlere dönük vahşet kalkışmasına, ibadet özgürlüğünü yok sayan kolektif bir saldırıya, ibadet eden öğrencileri linç etmeye dönük vandallığa ‘yeter’ demek için buradayız” açıklamasını yapmıştı.



 ODTÜ nün yeni mescidi hizmete açıldı!




Yeni Asya



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Karşıt görüşlü öğrenciler arasında gerginliğe yol açan ODTÜ'deki mescidin inşaatı tamamlandı. İki bölümden oluşan mescit dün ibadete açıldı. 


ODTÜ'lü bazı öğrencilerin, ibadet mekanlarının ihtiyacı karşılamadığı için daha büyük bir mescit yapılması talebi üzerine "Kıbrıs Baraka" adı verilen yapıda yürütülen mescit inşaatı tamamlandı. Daha önce proje ofisi ve kütüphane arşiv alanı olarak kullanılan barakanın, geçen yıl temmuz ayında boşaltılmasının ardından ağustos ayında ihaleye çıkılmış ve bir süre önce bir bölümü mescide çevrilmek üzere tadilatına başlanmıştı. ODTÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı mimarlarınca bir yıl önce projelendirilen barakanın bir bölümünün mescit, diğer bölümünün ise ofis olarak kullanılması kararlaştırılmıştı. 


Kadın ve erkeklerin ibadetlerini yerine getirmesi için ayrı bölümlerin yapıldığı mescitte, 25 metrekarelik alan kadınlar, 35 metrekarelik alan ise erkekler için ayrıldı. Mescit, yaklaşık 100 kişinin aynı anda ibadet etmesine imken sağlayacak şekilde planlandı. Bu arada, "Kıbrıs Baraka"nın bir bölümünün öğrencilerin talebi üzerine yeni mescit olarak inşa edilmesine tepki gösteren 5 kişilik grubun mescide girerek halıları topladığı ve duvarlara afişler astığı öğrenildi. Grup yaklaşık 2 saat mescitte kaldıktan sonra bölgeden ayrıldı. 


Star



Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


ODTÜ'lü bazı öğrenciler in, 'ibadet mekânları ihtiyacı karşılamadığı için daha büyük bir mescit yapılması' talebi üzerine gerginliğe yol açan ve "Kıbrıs Baraka" adı verilen yapıda yürütülen mescit inşaatı tamamlandı. Daha önce proje ofisi ve kütüphane arşivi olarak kullanılan baraka, temmuz ayında boşaltılıp ağustosta ihaleye çıkılmış ve bir süre önce bir bölümü mescide çevrilmek üzere tadilatına başlanmıştı. ODTÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı mimarlarınca bir yıl önce projelendirilen barakanın bir bölümünün mescit diğer bölümünün ise ofis olarak kullanılması kararlaştırılmıştı.  Hazırlık okulundaki mescidin, inşaatının tamamlanmasının ardından önceki gün ibadete açıldığı kaydedildi. 


KISA SÜRELİ GERGİNLİK 

Bu arada duruma tepki gösteren 5 kişilik bir öğrenci grubunun önceki sabah mescide girerek halıları topladığı, duvarlara afişler astığı ve olayın ODTÜ'nün güvenlik görevlileıince tutanak altına alındığı öğrenildi. Saat 11.00'den itibaren ODTÜ Rektörlüğünden bazı yetkililerin mescide gelerek grubu dışarı çıkmaya ikna etmeye çalıştıkları, grubun yaklaşık 2 saat mescitte kaldıktan sonra bölgeden ayrıldığı belirtildi. 


Hürriyet



Haber Milat Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



ODTÜ yerleşkesinde gerginliğe yol açan ve inşaatı tamamlanan hazırlık okulu yakınındaki mescit önceki gün itibarıyla ibadete açıldı. ODTÜ'lü bazı öğrencilerin, ibadet mekanlarının ihtiyacı karşılamadığı için daha büyük bir mescit yapılması talebi üzerine gerginliğe neden olan ve "Kıbrıs Baraka" adı verilen yapıda yürütülen mescit inşaatı tamamlandı. ODTÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı mimarlarınca bir yıl önce projelendirilen barakanın bir bölümünün mescit, diğer bölümünün ise ofis olarak kullanılması kararlaştırılmıştı. Kadın ve erkeklerin ibadetlerini yerine getirmesi için ayrı bölümlerin yapıldığı mescitte, 25 metrekarelik alan kadınlar, 35 metrekarelik alan ise erkekler için ayrıldı. Mescit, yaklaşık 100 kişinin aynı anda ibadet etmesine olanak sağlayacak şekilde planlandı. Mescitler, kadın ve erkekler için ayrı olmak üzere ibadet ve abdest alma mekanlarıyla toplam 120 metrekare olarak tasarlandı. Bu arada, "Kıbrıs Baraka'nm bir bölümünün öğrencilerin talebi üzerine yeni mescit olarak inşa edilmesine tepki gösteren 5 kişilik grubun önceki gün sabah saatlerinde mescide girerek halıları topladığı, duvarlara afişler astığı ve olayın ODTÜ'nün güvenlik görevlilerince tutanak altına alındığı öğrenildi. 



Milat


Geri Dön