23 / 04 / 2024

Ofis kiralamalarında hareketlenme başladı!

Ofis kiralamalarında hareketlenme başladı!

Ofis pazarında kiralamalarda hareketlenme başladı. Bu dönemde özellikle uluslararası şirketlerin yeni ofislere ilgisi dikkat çekiyor. İstanbul Anadolu yakası ise pazarın yükselen yıldızı olarak görülüyor. 



Gayrimenkul sektörü konutta olduğu kadar ofis pazarında da hızlı büyüyor. Bu alanda özellikle coğrafi avantajları, ekonomik ve teknolojik gelişmişliği ile uluslararası şirketlerin cazibe merkezi olan İstanbul’da artan nitelikli ofis ihtiyacı önemli arzlarla karşılık budu.

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre son dönemde döviz kurunun dalgalı seyri ile Türkiye’den konut alımında atağa kalkan yabancı alıcı, ofis piyasasına benzer ilgi gösteriyor. Dalgalı fiyatlanmayı fırsat olarak gören yabancılar, bu dönemde de yine yerli şirketlerden daha hızlı davranıyorlar. Danışmanlık şirketleri, yabancıların, TL bazında düşük kalan fiyatlarla yeni ofislere yönelik taleplerini hızla artıracaklarına dikkat çekiyor.

Yeni talepler beraberinde ofis pazarına yeni merkezleri de getirdi. Ofis talebi ve yatırımının başlıca merkezi olan Levent-Maslak hattı, bu bölgede Kağıthane ile yarışıyor. Anadolu yakasında ise Altunizade, Kozyatağı, Ümraniye-Tepeüstü, Kavacık ve Ataşehir ofisin güçlenen bölgeleri haline geldi.

Ofis kiralarında Levent zirveden düşmüyor!

Bu iki kıta arasında en önemli unsur ise elbette ulaşım seçenekleri. Maslak ve Levent’in uzun zamandır ofis merkezi olmasını destekleyen en önemli unsur da metro olarak belirtiliyor. Anadolu yakasının etkisinin artmasında da yeni ulaşım yatırımları var. Geçen yılın başında 24 saat geçiş başlayan Avrasya Tüneli bunun önemli bir örneği oldu.

Başta AVM’ler ve perakendeciler arasındaki ‘dövizle kira’ sorununa çözüm bulmak isteyen hükümet, Türkiye’de yerleşik kişilerin dövize endeksli sözleşmeler yapmasının önüne geçen ve mevcuttaki sözleşmelerin TL’ye çevrilmesine ilişkin tebliği yürürlüğe sokmuştu. 


Ofis kiralamalarında hareketlenme başladı!

Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, kiralamaların artık döviz üzerinden yapılamadığını belirtirken, mevcut sözleşmelerin anlaşılan döviz kurundan TL’ye dönüştürüleceğini dile getirdi. Gönden, “Bizler de TL üzerinden raporlama yapacağız. Ancak yurt dışına yönelik yayınlarımızda bilgi amaçlı çeyrek sonu kuru ile döviz karşılığını göstereceğiz” dedi.

Cadde mağazaları ve AVM kiraları düşecek!


Geri Dön