26 / 04 / 2024

Ofisler daha ekonomik lokasyonlara taşındı!

Ofisler daha ekonomik lokasyonlara taşındı!

Colliers International'ın 2009 ilk çeyrek Ofis Piyasası Raporu'na göre şirketler ofislerini ekonomik lokasyonlara taşıyarak kira maliyetlerini düşürdü



Colliers International tarafından hazırlanan İstanbul ofis piyasası 2009 birinciçeyrek sonuçları açıklandı. Raporda ofis piyasasında yaşanan harekeketliliğin yılın ilk çeyreğinde şirketlerin daha ekonomik lokasyonlardaki ofis binalarına taşınmasından kaynaklandığına vurgu yapıldı. Raporda "Genellikle kendi ofis alanlarının bir kısmını kiralayarak ya da daha ucuz lokasyonlara taşınarak veya kullandıkları alanların bir kısmını boşaltarak kira maliyetlerini düşürmeye çalışmaktadır" denildi. İstanbul ofis piyasasında talebin üç bölgede toplandığına da dikkat çekilen raporda pahalı bölgelerde bulunan şirketlerin Anadolu Yakası'nda Ümraniye ile Avrupa Yakası'nda Şişli ve Havaalanı bölgelerinde yeni bina arzının sunulmasıyla buralara taşındığına değinildi.

İlk yarıda ofisler boş kaldı
Rapora göre 2009'un ilk yarısında İstanbul genelindeki ofis bölgelerindeki boşluk oranlarında gözle görülür bir artış yaşandı. 2008 sonu ile kıyaslandığında ise kiralanmamış ofis alanı miktarı % 22 arttı. Taksim, Beşiktaş ve Kavacık'ta boş A sınıfı oranları az bir oranda artarken Ümraniye, Levent ve Kozyatağı ile Havaalanı ve Etiler bölgelerinde ciddi oranda boşluklar yaşandı. 2009 sonu ya da 2010'un başlangıcıyla birlikte İstanbul ofis piyasasındaki genel boşluk oranının %15 'i geçeceğine dikkat çekilen raporda "kira koşul ve şartları üzerinde kiracıların daha etkili olacakları bir dönem başlayacak" denildi.
Sabah Emlak


Geri Dön