18 / 04 / 2024

Öğrenciler ev kiralarken nelere dikkat etmeli?

Öğrenciler ev kiralarken nelere dikkat etmeli?

Yüz yüze eğitim kararından sonra öğrencileri ev telaşı sardı. Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu öğrencilere bazı tavsiyelerde bulundu. 



Milliyet'te yer alan habere göre, yüksek kiralar nedeniyle ev bulmakta zorlanan öğrenciler kira sözleşmelerinde nelere dikkat edeceklerini de araştırıyor.  Öğrenciler için önemli uyarılar yapan Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu "Kanunda 138. madde var. Yani bu maddeyi koymasa da öğrenci, okullar kapanırsa derhal yazılı olarak ev sahibine 'Ben öğrenci olarak oturduğum evinizde artık oturmamın anlamı kalmadı çünkü okullar kapandı' diye yazılı bir bilgilendirme yapıp terk edeceğini bildirirse yine öğrenciden ilave kira isteyemez ama bu maddeyi sözleşmeye koyarlarsa mahkemeye dahil gitmeye gerek kalmadan kolayca köyüne dönüp bu kiradan da kurtulabilir" dedi.

Öğrenciler ev kiralarken nelere dikkat etmeli?

Tüketici Başvuru Merkezi Hukuk Komisyonu Başkanı Emekli Hakim avukat İzzet Doğan da konuyla ilgili olarak önemli açıklamalar yaptı. Doğan, "Kiracı kira süresi dolmadan konuttan çıkarsa bunun sonucuna katlanmak zorundadır ama oraya 'yurt veya okul kapandığı zaman, kira sözleşmesi fesih edilecektir' maddesi konulduğunda bu kiracının öğrencinin lehine olacaktır. Sözleşme yapılırken, bu konulan madde kiracı lehine bir maddedir, konut sahibi o maddeyi kullanamaz, yine de kiracı bu hakka sahip olduğunu belirtmekte fayda var" şeklinde konuştu.

Öğrenciler ev kiralarken nelere dikkat etmeli?

Konut ve proje uzmanı gayrimenkul danışmanı Aydın Mermer de yaptığı açıklamada, "Sözleşmeye madde ekletmek isteyen öğrenciler oldu. Ev sahipleri tarafından çoğunlukla bu talep olumsuz karşılandı. Eklemek istedikleri madde şöyle pandemi durumunda sözleşmenin feshi ile ilgili bir madde ekletmek istediler ama burada da ev sahipleri sonra yaşayacakları bir zarardan dolayı çoğu kişi olumsuz baktı. Sözleşmeye bu maddeyi ekletemediği için evi kiralamaktan vazgeçen öğrenciler oldu" dedi.

Kiralık ev fiyatlarına öğrenci dopingi!


Geri Dön