27 / 04 / 2024

Öğrenciler için kiralar cep yakıyor!

Öğrenciler için kiralar cep yakıyor!

Üniversite öğrencileri için barınma telaşı başladı. Öğrenciler için kira fiyatları, depozito ve emlakçı parası cep yakıyor. İşte cep yakan bu maliyeti yüzde 60-70 düşürmenin tüyoları...



Üniversite öğrencilerinin barınma telaşı başladı. Öğrenciler için yurt ve ev telaşı bu saatten sonra artış göstererek sürecek. Kiralar ise ateş pahası oldu. Bir de buna ev eşyalarının maliyeti eklenecek. İşte cep yakan bu maliyeti yüzde 60-70 düşürmenin tüyoları...

Posta Gazetesi'nden Bilal Emin Turan'ın haberine göre; kayıtlarını yeni yaptıranlar öğrenciler, bir üst sınıfa geçenler, ev arkadaşları mezun olanların ortak derdi barınma ihtiyacı oldu. 

DEPOZİTO, KİRA, EŞYA...

Özel yurtlarda da kapasite sınırlı oluyor. Yurt fiyatları da ev kirası parasına denk geliyor. Yeri olmayanların çoğunluğun akraba dışında ev tutmaktan başka çaresi olmuyor. Üniversite öğrencisi ve velisi için en büyük maliyet ev tutmak ve daha da önemlisi kiralanan evin içini ihtiyacına göre döşüyor. Cepten toplu çıkan depozito ve ilk kira bedeli bütçeyi daha da zorluyor.

FATURAYI DÜŞÜREN HESAP

,Bütçenin daha fazla açık vermemesi için için eşyaların da ucuzunun satın alınması gerekiyor. Sıfır mobilya, beyaz eşya fiyatları kur artışının etkisiyle, ÖTV ve KDV indirimlerinin sona ermesiyle hızlandı. 2-3 öğrencinin bir araya gelip bu maliyetleri kaldırması zorluyor. Bunun yerine ikinci el eşyaların tercih edilmesi, faturayı en az yüzde 60-70 oranında azaltıyor.

ARAŞTIRMA YAPMAK ŞART

Bazı vatandaşların eşya yenilemek için satmaya karar verdiği mobilya ve beyaz eşyaların çöpe atılması yerine kullanılmaya devam edilmesi ülke ekonomisine de katkı sağlıyor. Birkaç yıl ortak kullanılacak eşyalar için servet ödemek istemeyen öğrenci ve veliler, spotçular, ikinci el eşya satan dükkanlar ve internet sitelerini incelemeden eşyaların alınmaması gerekiyor.

BU YIL 2500-3000 TL ARASINDA

Ütüden koltuğa, çamaşır makinesinden buzdolabına, televizyona, sehpa ve halıya kadar her şeyin bütçeye uygun olduğu ikinci el dükkanlarında, en ucuz eşyanın fiyatı 50 liradan başlangıç gösteriyor. Öğrenci, evi için LCD televizyon dahil ihtiyaç olan eşyalar 2500-3000 TL arasında değişen fiyatlarla satın alınabiliyor. Geçen yıla göre ikinci el eşya maliyetleri de 750 lira civarında artıyor.

ERKEN DAVRANIN HESAPLI ALIN

Eylül ve ekim aylarında ev bulma ve eşya alma telaşı artacağından fiyatlar daha da artacak. 

BUNLARI OKUMADAN ALIŞVERİŞE ÇIKMAYIN

- İhtiyaçlarınızın listesini çıkarın ve bütçenizi belirleyin. 
- Eşyayı koyacağınız yerin ve kapıların ölçüsünü mutlaka not alın. 
- Dekoratif süs eşyalarını listenin sonuna ekleyin. 
- Pazarlığı telefonda yapmayın ürünü görün. Sonra sıkı pazarlık yapın. 
- Acele karar verip yanınızda yeterli para yoksa kapora ödemeyin, biraz daha araştırıp düşünün. 
- Eşyayı ucuza alırken temiz ve kokusuz olmasına dikkat edin. Yırtık ve kırıkları kontrol edin. 
- Perdeler olmadan olmaz. Bazı esnaf 1000-1500 liralık toplu alışverişte perdeleri hediye edebiliyor.

Öğrenci evini kiralayan değil satın alan kazanıyor!


Geri Dön