28 / 03 / 2024

Öğrenciler kiralık ev arayışına geçti!

Öğrenciler kiralık ev arayışına geçti!

Üniversitelerin yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte hem aileleri hem de öğrencileri ev ve yurt bulma telaşı sardı. Beklentiler farklı. Öğrenciler sosyal hayata yakın olmak istiyor ama aileler daha uygun fiyatlı ve güvenli yerleri tercih ediyor.



Yurtlardan umudu kesen üniversite öğrencileri şu an kendilerine kalacak yer arıyor. Koç, Sabancı, Yeditepe, Işık gibi şehirden görece olarak uzak üniversitelerin kampüs içinde yurtları var ama diğer üniversiteleri kazanan öğrenciler için takvim gittikçe daralıyor. İstanbul’daki durumu öğrenmek için emlakçılarla görüştük...


“Lüks ev” tadında yurtlar

Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun yurtları ile diğer özel yurtlardan farklı olarak sunduğu imkanlar, bulunduğu semtler ve lüks özellikleriyle dikkat çeken yurtlar da üniversite eğitimi için İstanbul’da yaşamaya başlayacak öğrencileri bekliyor. Nef’in projesi olan Novu bunlardan biri. Novu, 405 yataklı erkek öğrenci yurdu ve 432 yataklı kız öğrenci yurduyla ağustos ayında açıldı. Erkekler için tek, iki ve dört kişilik odaları bulunan yurdun kızlar için ise sadece tek ve iki kişilik odaları var. Sosyalleşme alanları, sinema odası, fotoğrafçılık stüdyosu, spor salonu, kapalı otopark gibi imkanlar sunan Novu’da tek  kişilik oda fiyatları 18 bin, çift kişilik oda fiyatları ise 12.500 lira.


Ortaköy’de havuzlu yurt


Bilgili Holding’in projesi olan Republika üç farklı ilçede öğrencilere hizmet veriyor. Ortaköy, Büyükçekmece ve Florya’da 1500 yatak kapasitesine ulaşan lüks yurdun fiyatları aylık 695 ile 3.900 lira arasında. Republika’da da Novu gibi spor salonu, sinema, pilates stüdyosu tarzı sosyallaşme imkanları sunuluyor.


İNTERNET ARAMALARINDA DA ARTIŞ VAR


- Milliyetemlak.com sitesinin verilerine göre ağustosun ilk yarısıyla ikinci yarısı arasında yüzde 5.5 kullanıcı artışı yaşandı. Sayfa gösterimi alanındaki artış ise yüzde 20’den daha fazla.


- Emlakjet.com ise ağustos ayında üniversitelere yakın bölgelerdeki kiraların yüzde 10 oranında arttığını bildirdi. “Öğrenciye kiralık daire” araması yüzde 23 artarken en çok kiralık daire aranan semtler Avcılar, Üsküdar ve Göztepe oldu. Öğrencilerin en çok tercih ettiği daireler ise metroya yakın olan 2+1 daireler.


- Türkiye genelinde öğrenci yurtlarını aramanıza ve özelliklerini incelemenize olanak sağlayan internet sitesi yurtlarburada.com verilerine göre sonuçların açıklanmasının ardından sitede görüntülenen sayfa sayısı 1 milyon 300 binin üzerine çıktı. Kullanıcıların sitede geçirdikleri zaman ise 3 dakikadan daha fazla.


- 18 - 31 Ağustos tarihleri arasında sahibinden.com’daki kiralık daire aramalarının; 984 bini Şişli, 574 bini Kadıköy, 565 bini Üsküdar, 509 bini Avcılar, 369 bini Beşiktaş ve 123 bini Fatih ilçeleri için yapıldı.


“Aileler Moda’yı güvenli buluyor”

Gökhan Azim (Kaptan Emlak)


- Moda her zaman öğrenciler için uygun bir yer olmuştu. Bunun en büyük nedenlerinden biri de ailelerin Moda’yı tercih etmesi çünkü bu bölgenin güvenli olduğunu biliyorlar. 


- Fiyatlar öğrencilere göre uygun değil. Ama iki-üç arkadaş bir araya gelip ailelerinden destek aldıkları zaman altından kalkabiliyorlar. 1+1 dairelerde kiralar 1700 ile 2 bin lira arasında. 2+1’de kiralar 2 bin liradan başlıyor. Bu daireler için fiyat 2.800 liraya kadar çıkabiliyor. 3+1’ler ise 3 bin liradan başlıyor. 


- Yeldeğirmeni’nde de ilgilendiğimiz yerler oldu. Rakamlar aşağı yukarı aynı çünkü orada yükselen bir trend var. 


- Eskiden bu bölgede sadece öğrenciye değil bekara da ev verilmezdi. Ama şimdi insanlar alıştı. Bekar ve öğrenci yeri olmaya başladı. Hem olumlu tecrübeler hem de gereklilik etkili oldu bu konuda. 


- Öğrencilerden kefil isteği hâlâ var. Kalkması gereken bir uygulama ama mal sahiplerinin yüzde 80’i bunu istiyor.


“İlk sene değil ikinci sene ev arıyorlar”

Cemal Arslan (Emlak Center)


- Bu bölgede henüz pek bir hareketlilik olmadı. Bu bölgede çok fazla yurt var. Bu nedenle öğrenciler yurdu tercih ediyor. Ama ilk senesini yurtta geçiren öğrenciler ikinci sene ev arıyorlar. 


- Fiyatlar biraz yüksek: 1+1 dairelerin kiraları 1300 ile 1500 lira arasında. 2+1 dairelerin fiyat aralığı 1.500 ila 2 bin. 3+1 daireler ise 1800 ile 2.500 lira arasında. 


- Buraya okumaya gelen öğrencilerin aileleri genelde memur oluyor. Bu nedenle aileler kefil olduğu zaman ev sahipleri güveniyor. Sorun çıkarmıyorlar.


“Geçen seneki yoğunluk henüz başlamadı”

Resul Tuna (Yüksel Önder Emlak)


- Yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının bir etkisini göremedik Beşiktaş’ta. Çok sayıda kiralık ev var elimizde ama ev arayan gelmiyor. 


- Beşiktaş’ta 1000 ila 1500 liraya stüdyo daire bulunabilir. 1+1’lerde de 1500 liradan başlıyor, 2 bin liraya kadar gidiyor. Hatta daha fazlaya. Bu da ilginç: Portföy fazla olduğu halde fiyatlar da yükseliyor. 3+1 daireler de 2.500 liradan başlıyor. 


- Kaliteli daire Beşiktaş’ta az. Geçen sene de azdı bu yıl da az. Az olan şey de her zaman değerlidir. Altın neden değerli? Aynı sebepten... 


- Beşiktaş’ta “Öğrenciye ev vermem” diyen ev sahibi yok. “Yeter ki olsun” diyorlar. Ama genelde biz aracı oluyoruz. Kefil istiyoruz. Çocukların aileleriyle de görüşüyorum. Böylece ev sahipleri de rahat ediyor kiracı da... 


“Böyle bir yoğunluğu tahmin ediyorduk”

Korhan Topaloğlu (Orient Emlak)


- Sonuçlar açıklandıkça aramalar da arttı. Bölgemizde de birkaç üniversite var. Sadece İstanbul Üniversitesi’nin Avcılar kampüsü değil; yeni vakıf üniversiteleri de var. Böyle bir hareket tahmin ediyorduk. 


- Bu bölgedeki ev sahipleri öğrenciye ev vermeyi sorun etmiyor. Hepsinin öğrenci kiracılardan memnun olduğunu söyleyebiliriz. Hatta bize “Öğrenci olsun” diyen ev sahiplerinin sayısı da hiç az değil. 


- Bizim bölgemizde 2+1 ya da 3+1 dairelerin kiraları 1000 ile 2 bin lira arasında.



Fırat KARADENİZ/Milliyet


Geri Dön