25 / 04 / 2024

Okullar erken açıldı, tekno marketlerde izdiham yaşandı

Okullar erken açıldı, tekno marketlerde izdiham yaşandı

Ramazan Bayramı'nın 20 Eylül tarihine denk gelmesi ve bazı okulların ders yılı açılışını erkene alması okul öncesi alışverişleri ağustos ayına çekti



Ramazan Bayramı'nın 20 Eylül'e denk gelmesi nedeniyle bazı okulların ders yılı başlangıcını öne çekmeleri, teknoloji marketlerinde okul alışverişlerinin ağustos ayında yoğunlaşmasına neden oldu. Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, "Ramazan nedeniyle bazı okullar erken açılıyor ve Teknosa kurulduğundan beri yaşadığımız en yüksek aylık satışlara ulaştık. Okullar açılmadan önceki dönemde inanılmaz bir ivme yakaladık. 2009 ağustos ayı satışı 2008 ağustosun yüzde 30 üzerine çıktı" dedi. Mehmet Nane, hemen her sektörün satışlarının zirve yaptığı dönemler olduğunu belirterek, "Bizim gibi teknoloji marketlerin satışları en çok `back to school' yani okullar açılmadan önceki dönemde artar. İşlerin en tepede olduğu başka bir dönem de yılbaşlarıdır" diye konuştu.

Yüzde 67 büyüdü
Bazı teknoloji marketlerde de izdihamı andıran kalabalıklar yaşanırken, sektörün artan satışlardan çok memnun olduğu bildirildi.
Electro World Türkiye Genel Müdürü Bahadır Özbek de, Electro World mağazalarında da benzer bir tablo olduğunu söyledi. Özbek "Ağustos 2009, Ağustos 2008 aynı mağaza karşılaştırmasında biz de yüzde 30 artış görüyoruz. Öte yandan GfK araştırmasına göre Türkiye'de ocak-haziran döneminde pazar yüzde 11 küçüldü. Biz ise dönemde yüzde 67 büyüme kaydettik" dedi.

Bizsiz kampanya çalışmaz
Nane AMPD ödül töreninde yaptığı konuşmada İTO, TOBB, Reklamcılar Konseyi gibi kuruluşların alışverişi tevşik etmek ve ekonomiyi canlandırmak için düzenledikleri kampanyalara destek verdiklerini hatırlattı. Nane, "Bizim olmadığımız bir kampanya çalışmıyor. Bizi içine almayan bir grup, bir kampanya maalesef tüketiciye ulaşamıyor. Bu bizim gücümüz. Bir, her zaman sıfırdan büyüktür. Gönül isterdi ki kampanyalar çok daha iyi, çok daha etkin olsun ama her zaman pozitif olaylara bakmaya çalıştık. Her zaman bardağın dolu tarafını görmeye çalıştık" diye konuştu.

Metro, Ericek köyünün gelirini 2.5 kat artırdı

Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek, ödül getiren sosyal sorumluluk projelerini şöyle aktardı: "2003 yılında Metro Cash & Carry, METRO Group ve TEMA Vakfı öncülüğünde bu projeye başlandı. Ericek köy halkı tarım ve çiftçilik ile geçimlerini sağlıyorlardı. Erozyon nedeniyle topraklarını kaybetmişler, geçim sıkıntısı yaşıyorlardı. Kişi başına düşen yıllık gelir 400 dolar civarlarında idi. Ekipçe birçok kez Ericek'e gittik. "Ericek Köyü Erozyon Önleme Amaçlı Kırsal Kalkınma Projesi"nde teraslama çalışmaları sonucunda tarıma ve nhayvancılık gelişti.  Türkiye'deki 20 bin köyün 10 bini rehabilite edilmeli. Her şirket bir köy üstlensin, Türkiye fakirlikten kurtulsun."

Demet CENGİZ BİLGİN/Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Teknomarket satışlarında büyük artış! 
 
3G teknolojisinin Türkiye'de hayata geçmesi ve okul öncesi alışverişlerinin yarattığı ivme teknomarketlerde Ağustos ayına doping oldu. Satışlarda yüzde 10-30 artış gözlenirken Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, "En yüksek aylık satışa Ağustos'ta ulaştık" dedi. Darty Genel Müdürü Esgin ve Media Markt Genel Müdürü Topatan da artışı doğruladı

Tüketicinin bütçesini genellikle gıda ürünlerine ayırdığı Ramazan ayı okul öncesine denk gelince teknoloji marketlerinde haftasonlarında nerdeyse alışveriş kuyruğu oluşmaya başladı. Ağustos ayında 3G teknolojisinin Türkiye'de uygulamaya geçmesiyle teknoloji piyasasının kazandığı ivme okul öncesi alışveriş talebine cevap vermek isteyen markaların yaptıkları kampanyalarla birleşince Ramazan'da teknoloji marketlerinin yüzü güldü. Okul öncesi döneme uygun olarak en çok dizüstü ve masaüstü bilgisayarların satışında sıçrama yaşanırken diğer teknoloji ürünlerinin de satış grafiklerinin yükseldiğine dikkat çekiliyor.

Son hafta arttı

Teknosa Ağustos ayında kurulduğu günden beri en iyi aylık satış rakamına ulaşırken Bimeks mağazalarında da haftasonunda müşterilerin çokluğu nedeniyle birebir bilgi vermekte ve satış yapmakta zorlandı. Teknoloji marketlerinin okulların açılmasından önceki dönem ve yılbaşında en yüksek satışa ulaştıkları belirtilirken bu yıl da aynı durumun yaşandığını özellikle kampanyalarla talebin canlandırıldığı vurgulanıyor.

Bu talep artışından en kârlı çıkan Teknosa oldu. Teknosa'nın satışlarında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 30 artış yakalandı. Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, "Bu yıl biz okullar açılmadan önceki dönemde inanılmaz bir ivme yakaladık. Kampanyalarla da bu ilgiyi besledik. Teknosa varolduğundan beri yaşadığımız en yüksek aylık satışa ulaştık" dedi.

Ağustos ayının ilk haftalarında satışların sezon seyrinde olduğunu ama özellikle son hafta içinde satışlarda ciddi bir ivme yakalandığınu vurgulayan Darty Türkiye Genel Müdürü Nedim Esgin, 'okula dönüş' sürecinin buna büyük etkisinin olduğunu en büyük yükselişi Ağustos'un son haftasında gördüklerini vurguladı. Media Markt Türkiye Genel Müdürü Nuri Topatan da 'okula dönüş' döneminin ekonomiye canlılık kazandırdığına dikkat çekerek, "Müşterilerden seçeneğimiz çok, fiyatımız düşük olduğu için yoğun talep alıyoruz. Tüketici özellikle fiyata odaklı" dedi. Topatan, özellikle elektronik eğitici ürünler, bilgisayar, laptop gibi eğitime destek araçlarının satışlarının arttığını aktardı.

Peşin fiyatına 12 taksit ve indirim cezbetti

DARTY: 6 Eylül'e kadar HP Compaq Presario dizüstü bilgisayar 1.299 TL yerine 999 TL'ye, Exper Actice masaüstü bilgisayar 899 TL yerine 599 TL'ye satılıyor. 102 ekran SEG marka Full HD LCD TV 1.399'den 1.199 TL'ye düştü. King Demlikli Çay Makinesi'nin fiyatı 79.90'den 59 TL'ye, Arzum tost makinesinin fiyatı ise 79.90 TL'den 69 TL'ye indi.

BİMEKS: Eski dizüstü bilgisayarını getirenlere 65 ile 400 TL'lik 'alım bedeli'uygulanıyor ve yeni dizüstü ya da masaüstü bilgisayar alana bu oranda indirim yapılıyor. Maximum karta yüzde 5 indirim ve 12 taksit avantajı sunuluyor.

TEKNOSA: Vodafone'la yapılan ortak 'Bilgisayar Kampanyası'nda 1GB ya da 5GB aylık Mobil İnternet paketlerinden birini alanlar, ücretsiz Mobil Modem ve Teknosa'dan 1000 TL'lik indirim çeki kazanıyor. Vodafone aboneleri, 1.000 TL'lik indirim çekleri ile Teknosa'lardan istedikleri dizüstü, masaüstü ve netbook bilgisayarı alabiliyor. Ayrıca Toshiba, L500-13T modelinin bin 99 dolar olan satış fiyatını bu kampanyaya özel olarak 849 dolara indirdi.

VATAN BİLGİSAYAR: Worldcard sahiplerine VatanCard'la birlikte 5 taksite yüzde 12, 12 taksite yüzde 5 indirim yapıyor.

GOLD: 15 Eylül'e kadar Bonuscard müşterilerine dizüstü bilgisayar, fotoğraf makinesi, cep telefonu, TV gibi ürünlerde 10 taksit yapılıyor ve yüzde 12 Bonus kazanma imkanı sunuluyor.

Yatırımcı `Ramazan'ı yakaladı Ağustos'ta 4 AVM birden açıldı

Ramazan ayında ve Bayram döneminde artması beklenen tüketici talebini yakalamak isteyen yatırımcılar harekete geçince bu yılın ilk 7 ayında 8 AVM açılmasına karşın, sadece Ağustos ayında 4 açılış gerçekleştirildi. Ağustos ayında gerçekleşen açılışlarla Türkiye genelindeki alışveriş merkezi sayısı 222'ye ulaştı. Jones Lang Laselle tarafından hazırlanan "Perakende Piyasalarına Bakış Ağustos 2009" raporuna göre, Ağustos ayında açılan 170 bin metrekarelik 4 yeni alışveriş merkezi, 2009 başından beri sektöre giren toplam kiralanabilir alanın yüzde 50'sini temsil ediyor.
Vatan/Hale Tüzün


Geri Dön