20 / 04 / 2024

Okulu apar topar yıktılar ama yargı karara `dur' dedi

Okulu apar topar yıktılar ama yargı karara `dur' dedi

Kâr amacı gütmeyen, aksine bağışçıların desteğiyle öğrencilerinin yüzde 30'u burslu okuyan Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Kemer Okulları pazar sabahı büyük ölçüde yıkıldı



Vakıf yöneticileri cuma günü okulu boşaltmak için süre talep ettiğinde, "Zaman verirsek yürütmeyi durdurma kararı çıkarırsınız" cevabını almıştı. Nitekim dün İstanbul 2'nci İdare Mahkemesi `Yürütmeyi durdurma' kararı verdi!

1996 yılında elim bir kaza sonucu hayatını kaybeden Zeynep Mutlu anısına kurulan Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Kemer Okulları'na 21 Ağustos'ta, yani geçen cuma 16.58'de antetsiz, başlıksız, hangi makamdan yazıldığı belli olmayan, altında sadece muhtarlık mührünün bulunduğu bir kağıt geldi. Kağıtta, pazar sabahı 06.00'da okulların yıkılacağı yazıyordu.
 
Uygulamanın yasal olmadığını anlatmak isteyen vakıf temsilcileri kaymakamlığın yolunu tuttu. Ancak kapı duvardı. Bunun üzerine Eyüp Belediyesi'ne başvuran vakıf temsilcileri, "Kanunsuz olmasına rağmen yıkımda ısrarlıysanız, bize okulu boşaltabilmemiz için 15 günlük süre verin" talebinde bulundu. Fakat Eyüp Belediye Başkan Yardımcısı'nın, "Size süre verirsek mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkartırsınız" yanıtıyla karşılaştılar.

Karar 'oybirliğiyle' çıktı

Böylece önceki gün sabah saat 05.30'da Kemer Okulları kampüsüne gelen belediye yetkilileri üç saat içinde binaların önemli bir kısmını yerle bir etti. Vakıf yöneticileri ise hafta sonu olması nedeniyle ulaşamadıkları yargıya ancak dün başvurdu ve İstanbul 2'nci İdare Mahkemesine, "Vakıf tarafından yapılan binaların herhangi tahsis ve kiralama olmadan ruhsatsız ve kaçak olarak yapıldığından bahisle 775 sayılı kanun uyarınca yıkımı yönünde tesis olunan 21. 08. 2009 tarihli işlemin iptali ve yürütmenin durdurulması" isteminde bulundu. Mahkeme aynı gün içinde verdiği kararda, "(... ) davalı idarenin (Eyüp Belediyesi) savunması alındıktan ve ara kararına cevap geldikten sonra verilecek karara kadar yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne oybirliğiyle karar verildi" dedi.

Peki şimdi ne olacak?

İstanbul 2'nci İdare Mahkemesi'nin kararına göre, bundan sonra mahkeme Kemer Okulları'nın tamamının yıkılıp yıkılmadığını tespit edecek. Daha sonra ihtilaflı konuyla ilgili yargı kararlarının tümünün mahkemeye ibraz edilmesini isteyecek. Ayrıca, belediyeden yıkım kararına dayanak teşkil eden kanıt ve belgelerin mahkemeye sunulması da istenecek. Eyüp Belediyesi'nin savunması alındıktan sonra da mahkeme nihai kararını verecek. İşte bu aşamaya kadar, vakıf yöneticilerinin talebi doğrultusunda yürütmeyi durdurma kararı oybirliğiyle alındı.

YIKIMA TEPKİ YAĞDI

`24 bin kaçak bina da yıkılacak mı?'

KEMER Okulları'nın hukuksuz yıkımına toplumun bir çok kesiminden tepki yağdı.

Deniz Baykal (CHP Genel Başkanı): "Çok yönlü, kapsamlı ve saygın eğitim kurumlarımızdan birinin Büyükşehir Belediyesi'nin kararıyla dozerlerle yıkıldığını gördüm. Bu uygulama ayrımcı, birilerine göz dağı vermeye yönelik. Orada aydınlıkçı insanlar eğitim çalışması yapıyor. İstanbul'da kaçak bina mı yok? Hangi birini yıktınız bugüne kadar? Hukuki ihtilaf sonuçlanmamış. İnsanların üzerine hunharca yürümek üzüntü verici. Kınıyorum."

10 yıllık kurumu yerle bir ettiler

Gürsel Tekin (CHP İstanbul İl Başkanı): "Sayın Kadir Topbaş ifadesinde şöyle diyor: `Okul kaçak ve su havzasında, bu nedenle yıktık.' İSKİ Genel Müdürlüğü'nün tespit ettiği su havzalarında 24 bin kaçak yapı vardır. Bugüne kadar Sayın Topbaş kendi yandaşlarına ait kaçak bir bina bile yıktırmamıştır. Ne oldu da Topbaş şimdi pazar sabahı, 05.30'da apar topar bir eğitim kurumunu yıktı? Şu oldu, kendileri gibi düşünmeyen gazete ve gazetecilere baskı yapmayı adet haline getirdiler ve 10 yıllık eğitim kurumunu yerle bir ettiler."

Çözüm bulunabilirdi

Cem Gülan (Özel Okullar Birliği Başkanı): "10 yıllık böyle bir okulun, hukuk kararı beklenmeden yıkılması doğru değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir çözüm bulabilirdi. Bir yıl öncesinden haber verebilirdi. Burası özel bir okul. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gelen 'Öğrencileri başka bir okula yerleştireceğiz' önerisi de yanlış. Bu öğrenciler özel okul öğrencisi. Her okula gitmek ister mi?"

Bir okulu yıkmak çok çirkin

İsmail Koncuk (Türk Eğitim-Sen Başkanı): "İstanbul'da tek kaçak yapı bu okulmuş gibi, onca öğrencinin nerede okuyacağının bir tedbiri alınmadan okulun yıkılması çok çirkin bir durum. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'nın acaba şahsi bir problemi mi var da binlerce kaçak yapı varken, başka bir tedbir almak yerine İstanbul'da bir okulu yıkıyor? Bu hareket, Topbaş'ın eğitime verdiği önemi de gösterir. Velilere ve öğrencilere hesap vermeli."

Devlet kendi binasını yıktı

Zeynep Mutlu Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Mutlu: "Biz burada kiracıyız. Bu arazi, üzerindeki binalarla beraber kira sözleşmesi sonucunda devlete devredilecekti. Devlet gelip kendi malını yıktı. Bunu açıklayacak mantık bulamıyorum. Deprem bizi yıkamamıştı ancak belediye yıktı. Eğitim anayasal bir haktır. Anayasanın 42'nci maddesi çok açık bir şekilde ortaya koymuştur. Bugün bize yapılan bu anayasal hakkın çocukların elinden alınmasıdır."

MEZUNLAR DA YIKILDI

Savaşlarda bile okul yıkıldığını görmedik

Okullarının yıkıldığı haberini gazete ve televizyonlardan öğrenen Kemer Okulları mezunları gözlerine inanamadı. Dün yıkıntıların arasında dolaşıp henüz çok taze olan anılarını yad eden öğrenciler, hem üzgün hem de öfkeliydi. 2008 mezunu Ilgın Önal, "Çocukluğum burada geçti, şimdi üniversitede eczacılık bölümünü okuyorum. Kanunlar doğru uygulansaydı içimiz yanmayacaktı ama burada büyük bir hukuk skandalı yaşanıyor. Çok üzgünüm" dedi. Yine geçen yıl mezun olan Berk Başoğlu da tepkiliydi: "Binaları yıksalar da içimizdeki ruhu yıkamayacaklar. Söz konusu olan eğitim ve öğretimdi, bunu tamamen unutmuş olmalılar. Savaşlarda bile okul, hastane ve ibadethaneler yıkılmaz. Bu yıkım insafsızlık."

KEMER OKULLARI BARCELONA FUTBOL KULÜBÜ'YLE BİR İLKE İMZA ATIYORDU

Mağdur öğrencilere Bilgi Üniversitesi kucak açtı

Kemer Okulları Türkiye'de bir ilki başarmış ve dünyaca ünlü futbol kulübü Barcelona ile ortaklaşa futbol kampı açmıştı. İki senedir devam eden ve her yıl 10'ar günden 3 dönem halinde verilen program İstanbul'un her yerinden katılan 60 öğrenciye Barcelona Futbol Sertifikası kazandırıyordu. Programın öğrencileri sabah geldiklerinde yıkılan okul görüp şoke oldu. Okulla beraber içindeki modern futbol sahası da yıkılınca mağdur olan öğrencilere Bilgi Üniversitesi kapısını açtı. Öğrenciler futbol eğitimini dün Kuştepe Kampüsü'nde bulunan kapalı spor kompleksinde aldı. Sertifikalarını almalarına 5 gün kalan öğrencileri eğitmek için Barcelona Kulübü'nden gelen Koç Josep Ferre, yaşadığı şaşkınlığı "3 yıldır birçok ülkede futbol koçluğu yaptım. Hayatımda böyle bir yıkım görmedim. Bu kadar haksız yere böylesine kaliteli tesislere ve yetenekli sporculara sahip bir okulu nasıl yıkarlar anlamak mümkün değil" sözleriyle anlattı.

OĞLUM OKULUNU GÖRÜNCE ÇOK ÜZÜLDÜ

Öğrenci velisi Aslı Gülten, yıkım haberini duyduğunda şoka girmiş: "Bu kadar kaliteli bir eğitim veren ve sosyal olanakları son derece geniş bir okulun yok edilmesi çağdaş bir anlayışa sığdırılamaz. Çocuğum çok üzüldü ben de son derece sinirlendim. Bir eğitim yuvası nasıl yıkılır!"

Vali: Öğrencileri mağdur etmeyiz

İstanbul Valisi Muammer Güler, Kemer Okulları'nın yıkımıyla ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı: "Bu konu Eyüp ve Büyükşehir Belediyeleri'nin imar mevzuatı dahilinde yürüttükleri bir işlem. Konuyla ilgili ihtilaf devam etmekteydi. Bu konuda ilgili yaptıkları yanlış bir işlem varsa yargıya gidilir. Ama okulun yeniden başka bir mekanda eğitime devam etmesi için bir takım girişimlerde bulunulduğunu öğrendim. Elbette ki okulun başka bir alanda devam etmesi mevzuat çerçevesinde uygun bir taleple gelinirse, kendilerine yardımcı olunur." İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer de, "Hiçbir öğrencimizi mağdur etmeyeceğiz. Öğrencilerimizin başka okullara yerleştirilmesi için elimizden geleni yapacağız. Yıkım kararı hakkında ise, yorum yapmak bizlere düşmez. Hukuki bir süreç vardır" dedi.
Vatan


Geri Dön